divendres, 23 de novembre del 2007

Salvadó (ERC) promet posar 'el fre de mà' a l'energia eòlica a la Terra Alta


Salvadó (ERC) promet posar 'el fre de mà' a l'energia eòlica a la Terra Alta
Esquerra Republicana de Catalunya no autoritzarà ni defensarà nous projectes de parcs eòlics a la Terra Alta allà on disposi de capacitat de decisió. Pel que fa als projectes en avançat estat de tramitació, els alcaldes i regidors republicans a la Fatarella, Bot, Corbera d'Ebre i Gandesa estudiaran la seva possible reversibilitat. Per al secretari d'organització d'ERC a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó, l'acord «posa el fre de mà a l'energia eòlica».
pEr A. C.
Diari de Tarragona.
Alcaldes i regidors municipals d'ERC a la Terra Alta es van reunir ahir a la tarda al restaurant Piqué de Gandesa per formalitzar un acord sobre la implantació eòlica definit de «pas històric a la comarca».

Els republicans diuen no a la massificació eòlica, «a l'autorització de la Generalitat de 12 centrals a la Terra Alta, que suposen un polígon eòlic amb 150 aerogeneradors i una línia d'evacuació elèctrica». Ara bé, ERC és conscient que en la gran majoria de casos els projectes ja han superat pràcticament tota la tramitació administrativa. «El marge de maniobra és molt estret perquè hem de gestionar l'herència deixada pels alcaldes de CiU i Upta-PSC», lamentava Salvadó.

El líder republicà va posar com a exemple d'aquesta herència l'estat dels projectes eòlics promoguts per Copcisa a la Fatarella i Corbera, els dos municipis avui amb alcaldes republicans. «Els anteriors governs municipals van signar convenis amb la promotora i van cobrar una part molt important de la llicència. Aquesta no està donada però està lligada al conveni», certificà. Pel que fa a les centrals de Bot i Gandesa, on ERC forma part del govern municipal, s'analitzarà minuciosament l'estat de tramitació. «Allà on estigui tot dat i beneït no cometrem cap il·legalitat, però allà on el projecte sigui reversible i es pugui aturar, ho farem», anuncià la diputada , Marta Cid. «Posem el fre de mà a l'energia eòlica», sentencià Salvadó.

ERC, a més, assumeix que, en la mesura de les seves possibilitats, no autoritzarà ni defensarà nous projectes a la Terra Alta. A més, reclama al Consell Comarcal l'elaboració d'un estudi sobre l'impacte socioeconòmic de les centrals autoritzades, la redacció urgent de la Carta del Paisatge de la Terra Alta o la protecció dels espais històrics de la batalla de l'Ebre.