dimarts, 20 de novembre del 2007

LES "AULIVES" S' HAN CREMAT DE LES GELADES:

La nit del dissabte al diumenge es van arribar als -9,2 graus a Benissanet.

Les intenses gelades cremen el 80 per cent de les olives
Les intenses gelades patides a la Terra Alta, la Ribera d'Ebre i el Priorat aquest cap de setmana han cremat un 80 per cent de les olives, segons informà ahir el sindicat Unió de Pagesos. Els pagesos encara podran collir aquestes olives els propers dies, però la seva qualitat i, per tant, el seu preu de mercat, seran sensiblement inferiors als previst0s a l'inici de la campanya.
Diari de Tarragona
Els agricultors de les comarques de la Terra Alta, la Ribera d'Ebre i el Priorat van iniciar la collita d'oliva el passat mes d'octubre, i fins al cap de setmana havien recollit al voltant d'un 20 per cent de la producció.
La resta, un 80 per cent, s'ha vist greument afectada per les intenses gelades que han patit les tres comarques aquest cap de setmana, amb temperatures mínimes de fins als 12 i 13 graus negatius, segons assegurava ahir el coordinador d'Unió de Pagesos a la Ribera d'Ebre, Manel Pujals. La varietat d'oliva més perjudicada ha estat l'arbequina, una oliva de pell fina, mentre que varietats més esteses a la Terra Alta, com la farga o l'empeltre, s'han adaptat millor a les baixes temperatures.
Oli de menys qualitat
Els agricultors podran collir aquestes olives malmeses els propers dies, però la seva qualitat i, per tant, el seu preu de mercat seran inferiors. «L'oli agafarà un regust de cremat, d'oliva picada. Traslladat al mercat pot significar que, mentre un litre d'oli d'oliva collida en condicions normals es paga a 4 euros, un litre d'oli d'oliva gelada es pagarà a 3 euros», apuntà Pujals. «És un oli pla, que és molt dolç i té poc sabor», afegia ahir el vicepresident del Consell de la DOP Oli Terra Alta, Miquel Àngel Roch. «Són olis que no tenen una llarga vida i, per tant, es poden tornar rancis», sentenciava.
Entre les zones més afectades, Unió de Pagesos destaca els municipis de la conca del Montsant, al Priorat; la vall de l'Ebre, a la Ribera; i les fondalades de municipis terraltins com la Fatarella, Vilalba dels Arcs, la Pobla de Massaluca, Batea, Corbera d'Ebre o Bot.
Segons les mateixes fonts, els exemplars adults d'olivera no han resultat afectats per les gelades, mentre que, en el cas dels arbres joves, s'haurà de veure la seva evolució els propers dies. «No obstant, és probable que moltes plantacions joves hagin quedat afectades pel fred», lamentava Pujals.
Paradoxalment, el fred ha resultat beneficiós per a d'altres conreus estesos en aquestes comarques, com per exemple la vinya, la fruita dolça -especialment el cirerer- i l'ametller.
Carxofes malmeses
La mateixa onada de fred, tot i que amb registres menys acusats, ha afectat també algunes plantacions de carxofes al Baix Ebre, especialment al municipi de l'Aldea.
Així mateix, al Baix Ebre i a la veïna comarca del Montsià, algunes finques de cítrics han resultat perjudicades pel fred. El coordinador territorial d'Unió de Pagesos, Joan Montesó, apuntava en aquest cas que encara era massa aviat per valorar els danys en taronges i clementines.