dimecres, 21 de novembre del 2007

La lengua de las mariposas.


La lengua de la mariposas és un film de José Luis Cuerda protagonitzat per Fernando Fernán-Goméz com actor principal.És la història d'un mestre d'idees progressistes ambientada a la Galicia rural dels temps de la II República i la Guerra Civil.És especialment emotiva per a mi, doncs està rodada al poble del meu pare: Allariz (Ourense)i entre els figurants hi surten familiars meus.Us recomano veure el film si no l'heu vist encara.

L'actor acumula més premis goya que cap altra figura del cine espanyol
Mor l'actor Fernando Fernán-Gómez

L'actor, cineasta i escriptor Fernando Fernán-Gómez ha mort aquesta tarda a l'hospital madrileny de La Paz, centre hospitalari en el que estava ingressat des de feia uns dies per ser tractat d'una malaltia.
Fernán-Gómez, de 86 anys, ha estat una de les grans figures de l'escena i el cel·luloide de l'estat espanyol. Al llarg de la seva trajectòria va rebre el premi Príncep d'Astúries de les Arts, els Premis Nacionals de Cine i Teatre, la Medalla d'Or de l'Acadèmia de Cine i la més gran quantitat de Premis Goya acumulada per cap altra figura del cine de l'estat espanyol.
Fernando Fernán-Gómez va néixer el 28 d'agost de 1921 a Lima, durant una gira que realitzava per llatinoamèrica la seva mare, l'actriu Carol Fernán-Gómez. Protagonista de gairebé 200 pel·lícules, director de més d'una vintena, escriptor i acadèmic de la Llengua, en la seva filmografia hi figuren títols com Botón de ancla, El inquilino, La venganza de Don Mendo, Ninette y un señor de Murcia, El espíritu de la colmena, Mamá cumple cien años, La colmena, Esquilache, Belle Epoque, El abuelo, Todo sobre mi madre, La lengua de las mariposas i Tiovivo c. 1950.