diumenge, 18 de novembre del 2007

MÉS BROSSA AL COSTAT DEL POBLE.


L'abocador admetrà residus urbans de l'Alt Camp, Baix Penedès i Tarragonès
Dijous es va signar el nou conveni que regularà el dipòsit. S'ampliarà la procedència dels residus mentre s'aixeca la planta de tractament a Botarell

pEr A. CARALT
Diari de Tarragona.
L'abocador de Tivissa admetrà l'arribada de part dels residus municipals generats de les comarques del Baix Penedès, Alt Camp i Tarragonès mentre no entri en funcionament l'any 2009 la planta de tractament projectada a Botarell dels residus que no s'han recollit de forma selectiva.

Aquesta és la principal novetat del nou conveni de gestió de l'abocament signat dijous en el transcurs d'una reunió al Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre entre l'Agència Catalana de Residus (ACR), el Consorci de Residus de la Ribera d'Ebre, Terra Alta i Priorat, l'Ajuntament de Tivissa i els propietaris del dipòsit, l'empresa Gestió i Recuperació de Terrenys SA. El conveni estaria vigent fins al 31 de desembre de 2009.

En el mateix acord, s'inclou la voluntat de l'ACR de construir ala Ribera d'Ebre una planta de compostatge i una planta de triatge similar a la de Botarell però de menors dimensions per reduir l'entrada de residus municipals a l'abocador. Finalment, el conveni estableix el pagament en tres anualitats de 180.000 euros per part de l'empresa propietària del dipòsit al Consorci de Residus per a millorar la gestió de la recollida selectiva en els municipis integrants del consorci. D'altra banda, s'està negociant un segon ajut pel Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre.

L'any 2004, la Generalitat, el Consorci de Residus, l'Ajuntament de Tivissa, Móra la Nova i l'empresa propietària de l'abocador van signar un primer protocol amb tres anys de vigència on es regulava la gestió del dipòsit privat. Segons el document, el nou abocador de Tivissa admetria una entrada màxima anual de 102.515 tones de residus, dividides en 52.515 tones de residus municipals (Ribera d'Ebre, Terra Alta, Priorat, Baix Camp i Baix Ebre) i 50.000 tones de residus industrials no especials (Ribera d'Ebre, Terra Alta, Priorat, Baix Ebre, Alt i Baix Camp i Tarragonès).

Tanmateix, la mateixa Agència Catalana de Residus denuncià que l'any 2006 l'empresa propietària de l'abocador, Gestió i Recuperació de Terrenys SA, havia excedit el límit d'entrada de residus acordat i havia depassat l'àmbit territorial de procedència. Segons les dades aportades, s'haurien abocat 144.000 tones anuals, molt per sobre de la xifra permesa, i es va acceptar l'abocament de pneumàtics procedents d'una planta de tractament de Maials (Segrià). Aquestes infraccions van motivar part dels dos expedients sancionadors que va obrir l'organisme de la Generalitat l'any passat.

Crítiques nacionalistes

El president de CDC a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, considera que «la xifra de residus que arriben a Tivissa pot ser molt més alta». L'alt càrrec nacionalista ha criticat la gestió política de l'abocador i ha assegurat que l'acord també inclou el permís per abocar residus industrials no especials de les comarques de l'Alt i el Baix Penedès i residus municipals de l'Alt Penedès, una informació que ahir desmentia la direcció del Consorci de Residus.

Pallarès ha lamentat, a més, el fet que l'empresa atorgui un ajut de 180.000 euros al Consorci de Residus i s'oblidi dels nou municipis de la Terra Alta i del municipi de Móra la Nova que van decidir sortir de l'ens mesos enrere i iniciar una gestió pròpia dels residus.