dimecres, 5 de desembre del 2007

COMUNICAT DE LA PLATAFORMA DE LA TERRA ALTA Sobre L’Acord d’ERC de la Terra Alta sobre la implantació eòlica a la comarca


Lo dijous 22 de novembre, ERC de la Terra Alta va presentar en roda de premsa un Acord sobre la implantació eòlica a la comarca. En l’argumentari es diu que No a la massificació eòlica, no a la massificació energètica i es demana una implantació racional i l’anàlisi de l’impacte global de la suma de totes les centrals eòliques. Bé. Sobre els set acords presos pels regidors d’ERC de la comarca, ens agradaria comentar-ne algunes qüestions:
1- ERC diu que es compromet a no autoritzar noves centrals eòliques i a “estudiar la possible reversibilitat, sempre tenint en compte els interessos del municipi”.
Quins interessos? els interessos econòmics d’uns Ajuntaments que ja han cobrat per avançat? Els interessos d’uns pocs veïns que ja han cobrat, també per avançat? O els interessos de la gran majoria dels veïns, els que no han cobrat res però que patiran igualment les conseqüències d’una implantació eòlica massiva, irracional i que atempta contra la seva qualitat de vida?
2- Esquerra acorda “demanar als Departaments d’Economia i Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya que, tenint en compte la forta implantació eòlica ja aprovada, no s’autoritzi cap central nova a la comarca”.
A la Plataforma ja fa molt de temps que vam demanar (i així ho vam fer) a ERC que demanés a Economia i Medi Ambient que declaressin una moratòria en la tramitació i autorització definitiva de centrals eòliques. Per tant, malgrat el temps transcorregut, enhorabona per l’acord pres.
3- ERC sol.licita també al Departament d’Economia que “l’aportació del territori en la producció energètica, reverteixi en una millora del precari subministrament elèctric de la comarca” .
Què vol dir exactament? Ser autosuficients energèticament? Si és així amb deu aerogeneradors en tindríem prou. O vol dir que si es millorés el subministrament elèctric acceptaríem les centrals eòliques i la línia d’alta tensió com a penyora?
4- Al punt 4 s’acorda “sol.licitar al Consell Comarcal de la Terra Alta que encarregui un estudi independent sobre l’impacte socioeconòmic dels polígons eòlics”
Ja és gros que després de tant de temps el Consell Comarcal encara no hagi encomanat cap estudi sobre l’impacte dels polígons eòlics. Fins ara, això només ho demanava la Plataforma. Ara ERC té dos representants al Consell Comarcal. Que ho sol.licitin, doncs.
5- Al punt següent diu que sol.licitarà “a la Generalitat i al Consell Comarcal de la Terra Alta la redacció urgent del Catàleg del Paisatge de les Terres de l’Ebre i de la Carta del Paisatge de la Terra Alta”.
A la Plataforma en Defensa de la Terra Alta ens preguntem si aquests documents s’hauran d’adaptar a un paisatge ple de ferro i de formigó o serà la implantació eòlica la que s’haurà d’adaptar als esmentats documents? Molt ens temem que aquests documents poden néixer caducats i hipotecats.
6- ERC diu que, “davant del desplegament eòlic, es protegiran els Espais de la Batalla de l’Ebre per respecte a la memòria històrica i per coherència amb la museïtzació desenvolupada”.
I com ho pensen fer ? Perquè això, dit així, sense més, vol dir declarar incompatibles les Centrals del Coll del Moro, La Fatarella, Corbera i de Vilalba dels Arcs. Molts dels aerogeneradors d’aquestes Centrals estan ubicats en escenaris de les acarnissades lluites entre els dos bàndols de la Guerra Civil. Trinxeres i fosses comunes poden quedar sepultades sota tones de formigó. Es reubicaran els aerogeneradors? Se’n reduirà la quantitat? Es desautoritzaran algunes centrals? Quines accions ha dut a terme el COMEBE (en mans d’ERC) per aconseguir aquest propòsit?
7- ERC sol.licita que “s’incloguin la Serra de Pàndols i Santa Bàrbara d’Horta al Parc Natural dels Ports, per protegir-los de la implantació eòlica i elèctrica”.
Ja fa anys que la Plataforma en Defensa de la Terra Alta i el GEPEC demanem l’ampliació del Parc Natural. Els valors mediambientals, geològics, paisatgístics i històrics d’aquests paratges estan fora de tot dubte. Però també ho són els de la Serra de Cavalls, ignorada i exclosa injustament.
A la gent d’ERC se’ls presenta feina. Si bé és cert que ja fa quatre anys que estan al govern de la Generalitat, no és fins a les últimes eleccions municipals que ha augmentat significativament la seva presència als Ajuntaments terraltins. La seva presència en cinc ajuntaments de la comarca té mèrit, comparat amb la minsa representació dels últims anys. Ara bé, molt hauran de treballar si volen que la confiança dels seus electors es renovi d’aquí quatre anys: la reversibilitat de les centrals eòliques en tràmit, el respecte als escenaris de la Batalla de l’Ebre, l’ampliació del Parc Natural, l’objectiu d’aconseguir una implantació eòlica racional, ben planificada i gestionada i que no afecti “la qualitat de vida de les persones, l’economia, el medi ambient, el patrimoni històric, el paisatge i la biodiversitat” són compromisos d’envergadura.
Des de la Plataforma en Defensa de la Terra Alta els encoratgem a treballar des d’ara mateix per convertir aquest acord dels regidors d’ERC en un veritable acord comarcal amb la participació de partits polítics, sindicats, cooperatives, Associacions...
Ara fa un any, el President Montilla prometia “més fets i menys paraules”. També ho demanem natres. No vodríem que les paraules d’aquest acord se les emportés el vent. No tardarem en aclarir-ho.

1 comentari:

Anònim ha dit...

els de ERC sou uns democrates.... (demegogos)si sou fora del gobert dieu que fareu tancar tots els parcs eolics i si sou dins que tarari tarara la plataforma us ajudara dient que la culpà es de CIU (es nornmal la plataforma i ERC us alimenteu de la mateixa ma