dilluns, 5 de març del 2007

Prat de Comte és "xocotet"

Prat de Comte (200 habitants) es troba al nord-est dels ports de Tortosa-Beseit,és el municipi més menut o"xocotet", de les Terres de l’Ebre. El terme, per la seva situació geogràfica, és molt accidentat; les cotes més altes són el tossal d'Engrilló (1.076 m) i la Mola Grossa (1.045 m). El nucli urbà es troba elevat, a l’esquerra del barranc de Xalamera. Com la resta de poblacions de la Terra Alta, tot sembla indicar que es va poblar en època dels templers. És segur que el segle Prat de Comte XIV pertanyia als hospitalaris i estava integrat a la comanda d’Horta. Durant la guerra dels Segadors va ser saquejat per valons i flamencs. Les tropes carlines es van apoderar d’aquesta població i als seus voltants es van produir forts combats amb les tropes lliberals. Durant la Guerra Civil, la població va haver de ser evacuada durant l’escomesa de les tropes nacionals.
L’església de Sant Bartomeu va ser construïda el segle XVII; és d’estil renaixentista-barroc. Lo Portal de ca la Plaça és l’antiga porta d’entrada a la població, per accedir al carrer Major i a l’església. En un lateral hi ha adossada la casa més senyorial de la vila, d’estil gòtic-renaixentista, coneguda com Ca la Plaça.

El mapa on surt la població i on es veuen clarament dos nuclis urbans: Lo poble i La raval units pel carrer principal anomenat popularment La Codolada

Una foto aèria de Prat.