dilluns, 18 de febrer del 2008

La PDE torna a les mobilitzacions amb una concentració contra el Xerta-Sénia

Fotos de La Veu de l' Ebre.

La PDE torna a les mobilitzacions amb una concentració contra el Xerta-Sénia

ebredigital.com
La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) ha celebrat aquest diumenge un nou acte de protesta contra el canal Xerta-Sénia. Un centenar de persones s'han desplaçat fins al punt de captació del futur regadiu i allà s'ha destapat un cartell de grans dimensions (a imitació dels que anuncien obres públiques) en què s'anuncia el 'projecte de transvasament Xerta-Castelló per abastir urbanitzacions i camps de golf'. Joan Antoni Panisello, portaveu de la PDE, ha explicat que la política de regadius "irracionals" que promou el Govern entra en "contradicció" amb les mesures per contrarestar la sequera i afavoreix els transvasaments. Ha apuntat que el Xerta-Sénia ha de servir per portar aigua a Castelló, mentre que el Segarra-Garrigues ho ha de fer a l'àrea metropolitana de Barcelona.Tres anys i mig després de la derogació del transvasament inclòs en el PHN del PP, la Plataforma en Defensa de l'Ebre segueix veient importants amenaces per al riu i el conjunt del territori. Creu que no són tant evidents ni explícites com abans, però indirectament, i de forma encoberta, poden acabar tenint les mateixes conseqüències. O pitjors.Aquest moviment social veu en el planejament de nous regadius i la construcció o millora de canals la nova via per la qual s'arrabassarà l'aigua de l'Ebre. Per un costat, consideren injustificat l'elevat nombre de nous cultius que s'alimentaran gràcies a la gran quantitat de recursos hídrics que satisfaran l'anomenat Pacte de l'Aigua d'Aragó.Per l'altre, creuen que els nous canals de reg catalans estan sobredimensionats. Apunten que la concessió d'aigua que se'ls ha donat supera les necessitats reals dels agricultors. Argumenten que l'administració ho ha fet conscientment per permetre que en un futur els excedents d'aigua d'aquests canals s'utilitzin per a transvasar aigua de l'Ebre cap al sud i cap al nord.Argumenten que un dels casos més evidents és el del canal Xerta-Sénia, projecte que fa anys que està en el seu punt de mira. El Govern ha negat per activa i per passiva que amb ell tinguin més intenció que millorar el reg de la zona, però la PDE no se'n refia.

Projecte "imprudent"

Joan Antoni Panisello ha reptat el Departament d'Agricultura a demostrar amb actes quants pagesos es comprometen a pagar per utilitzar l'aigua del canal i quina és la xifra total d'hectàrees que es regaran. Ha dit que només amb aquesta mostra de transparència se sabrà si "la concessió és adient a la demanda". "Si hi ha sobrants d'aigua", ha afegit, se n'aniran "a Castelló".El portaveu de la PDE ha assenyalat que el Xerta-Sénia és un projecte "molt imprudent" perquè obre les portes a un "transvasament encobert". Ha apuntat que s'hauria d'haver consensuat entre Govern, regants i moviments socials per evitar les suspicàcies que els han portat a organitzar actes de rebuig com el d'aquest diumenge.Panisello ha argumentat que volen evitar que en un futur no molt llunyà arribin problemes de manca d'aigua com els que s'estan trobant a la conca del Ter, "perquè Barcelona està absorbint el riu". Ha comentat que aquesta àrea metropolitana també vol aigua de l'Ebre, però en aquest cas provinent dels excedents que pugui deixar el nou canal Segarra-Garrigues. Entre aquest i el Xerta-Sénia, el riu Ebre perdrà 30 metres cúbics per segon, ha subratllat el portaveu de la PDE.La plataforma ha demanat al Govern que sigui "coherent" i "revisi" els nous canals de reg si diu que vol defensar el riu i el territori, i perquè la sequera afecta "a tots", també a les Terres de l'Ebre. El manifest de la concentració ha apuntat que les institucions locals són 'dèbils' i tenen 'poc pes' si no hi ha mobilitzacions ciutadanes per evitar l''espoli' dels recursos. Ha afegit, però, que la intenció del moviment social és no participar activament en l'esdevenir de la campanya electoral i mantenir-se com a simples 'espectadors'. Han explicat que el aquest diumenge ha estat un acte "d'afirmació, recordatori i dignitat" que pressiona perquè el territori es mantingui "intacte".

2 comentaris:

Anònim ha dit...

NO DEIXEU DE COSTAT EL MUNT DE RESUIDUOS QUE AMAGATSEMA LA CENTRAL D´ASOC AMB LA CONFORMITAT DELS ALCALDES QUE HI TREBALLEN A DINS

Anònim ha dit...

Mireu si estem en época de rebaixes que dos dirigents de CIU, Jordi Pujol i Duran i Lleida han manifestat públicament que es van equivocar donant suport al transvasament.