dimecres, 13 de febrer del 2008

CABAL MÍNIM A L' EBRE

L'Ebre es queda amb el cabal mínim per la sequera al conjunt de la conca
La comissió de seguiment de la sequera a la conca de l'Ebre ha acordat la reducció del cabal al tram final del riu fins als 100 metres cúbics per segon, xifra que l'actual pla de conca estableix com a cabal mediambiental. Amb tot, la Generalitat ha garantit els usos de l'aigua, el reg i la temporada turística de navegació entre Ascó i la desembocadura, que s'iniciarà per Setmana Santa. -->
per Maribel Millan mmillan@diaridetarragona.com

A diferència d'altres sistemes de la conca, el tram final de l'Ebre es troba actualment en situació d'alerta i no d'emergència. Amb tot, la baixes reserves del pantà de Mequinensa han obligat la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) a «ajustar al màxim» el cabal del tram final del riu. Mequinensa es troba actualment al 48,5 per cent de la seva capacitat, el nivell més baix des de la construcció de l'embassament als anys seixanta, segons destaquen des de la CHE. Com en d'altres pantans reguladors de la conca, la comissió de seguiment ha acordat reduir-ne els cabals de sortida per intentar mantenir els nivells de cara a l'estiu, si continua sense ploure i, per tant, la sequera persisteix. Amb tot, aquest «ajustament» als 100 metres cúbics suposarà una reducció mínima respecte del cabal actual, ja que en el que portem d'any la mitjana de l'Ebre, al seu pas per Tortosa, ha estat de 110 metres cúbics per segon, amb un mínim de 97 m3/s i un màxim de 132 m3/s. L'abastament a la població i els cabals mediambientals de la conca estan garantits, però no succeeix el mateix amb els regadius, segons s'apunta des de la CHE. Amb tot, les comunitats de regants consideren que la campanya de l'arròs al Delta de l'Ebre podrà tirar endavant amb normalitat i sense restriccions. «Si es mantenen aquests nivells, podrem cultivar igualment», comentà ahir Manel Masià, president de la Comunitat de Regants de la Dreta de l'Ebre.
La Generalitat també ha garantit els usos de l'aigua i la futura campanya de navegabilitat fluvial, que arrencarà per Setmana Santa. Segons el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó, el cabal mínim és preceptiu i en cap cas influenciarà negativament a la navegació pel riu Ebre. «Tot el contrari, esperem que aquesta Setmana Santa sigui excel·lent per a la navegació des del punt de vista turístic», assegurà.
Avanç de la falca salina
La Plataforma en Defensa de l'Ebre considera que aquests 100 metres cúbics per segon no responen, realment, a criteris mediambientals, sinó als drets d'ús d'indústries com Ercros o la central nuclear d'Ascó. El portaveu Manolo Tomàs també va posar en dubte ahir que aquest sigui el cabal que passa efectivament per Tortosa i va advertir dels perills que això suposa, com ara l'avanç de la falca salina, que va situar ja a l'altura de la ciutat. Així, considera que l'acord de la CHE «es queda només en una declaració d'intencions».

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Lluís Salvadó, el cabal mínim és preceptiu i en cap cas influenciarà negativament a la navegació pel riu Ebre. «Tot el contrari, esperem que aquesta Setmana Santa sigui excel·lent per a la navegació des del punt de vista turístic»

Quina Tartana navegarà pel riu Ebre aquesta setmana santa ?

Opció 1.-Tartana (vaixell), és un tipus de vaixell utilitzat antigament a la Mar Mediterrània per a la pesca.

Opció 2.-Tartana (carruatge), és un tipus de carruatge xicotet cobert i format per dues rodes, hi és un carro muntat sobre molls de ballesta. En correctes condicions al davant és tanca amb un tauler generalment amb cristalls per a la llum i per darrere té una porteta amb cristall.

Cap ha dit...

Fa uns any es demanaba un cabal de 170 M3çAra estem en epoca de rebaixes

Anònim ha dit...

Mireu si estem en época de rebaixes que dos dirigents de CIU, Jordi Pujol i Duran i Lleida han manifestat públicament que es van equivocar donant suport al transvasament.