dijous, 7 de febrer del 2008

16 de febrer JORNADA IMAGO MUNDI a Móra la Nova

La Secció d'Impuls Social del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre convoca la Jornada Imago Mundi -Les causes i els efectes del desequilibri econòmic, polític i social- a Móra la Nova el dissabte 16 de febrer.

Hi haurà tres xerrades a càrrec de Federico Mayor Zaragoza (La Cultura de la Pau), Arcadi Oliveres (Els reptes de la globalització) i Alexis Bueno (L'Àfrica: tresors enmig de la desolació), així com una taula rodona amb representants de diferents entitats.
Com ens informa la Secció d'Impuls Social: Des del CERE hem volgut trascendir el delit provocat per la cultura i vehicular la nostra preocupació per la desigualtat, esperonats per la constatació del gran nombre d'organitzacions representades als pobles de la nostra comarca que treballen amb més esforç i dedicació per fer una mica menys dolorosa aquesta fractura.
Segur que serà una jornada molt interessant que no és molt habitual de poder disfrutar en els nostres pobles.
La Secció d'Impuls Social del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre convoca la Jornada Imago Mundi
-Les causes i els efectes del desequilibri econòmic, polític i social-
a Móra la Nova el dissabte 16 de febrer.
Programa d' actes

El Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre (CERE) organitza aquesta jornada,que tindrà lloc al Casal Municipal de Móra la Nova.
16.00 h: Recepció als assistents.
16.15 h: Benvinguda a càrrec de l’Alcalde de Móra la Nova, el presidentdel Consell Comarcal i el president del CERE.
16.30 h: “La Cultura de Pau”, a càrrec del Sr. Federico Mayor Zaragoza:Doctor en Farmàcia per la Universitat Complutense de Madrid (1958). El 1963 va ocupar la càtedra de Bioquímica de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Granada, de la qual en va ser rector entre 1968 i 1972. L’any 1973 va ser nomenat catedràtic de la seva especialitat a la Universitat Autònoma de Madrid i el 1974 va cofundar el Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa. Entre altres responsabilitats polítiques ha desenvolupat els càrrecs de sotssecretari d’Educació i Ciència(1974-1975), diputat al Parlament espanyol (1977-1978), conseller del President del Govern (1977-1978), ministre d’ Educació i Ciència(1981-1982) i diputat al Parlament europeu (1987). El 1978 va ocupar el càrrec de director general adjunt de la Unesco i el 1987 en va ser elegit director general, càrrec per al qual va ser reelegit el 1993 en un segon mandat. El 1999 decideix no presentar-se a un tercer mandat i, en retornar a Espanya, crea la Fundació per a una Cultura de Pau, de la qual n’és el president.
17.30 h: “Els reptes de la globalització” a càrrec del Sr. Arcadi Oliveres: Llicenciat en Ciències Econòmiques (1968). Persona destacada pel seu compromís en defensa de la democràcia i les llibertats polítiques, va participar en la Caputxinada de 1966 i en l’Assemblea de Catalunya, així com en el moviment veïnal. L’activitat més destacada d’aquests anys és la seva militància en l’organització internacional catòlica Pax Christi, dedicada a la promoció de la cultura de la pau i la reconciliació entre els pobles. L’any 1977 va participar en la creació de l’Associació
Catalana de Solidaritat i Ajut al Refugiat (ACSAR), de la qual encara n’és membre. L’any 1981 va començar a militar a l’organització Justícia i Pau, entitat cristiana de la diòcesi de Barcelona, dedicada a la promoció dels drets humans i la pau. Actualment n’és el president. Des de l’any 1992 és professor d’economia a la Universitat Autònoma de Barcelona. L’any 1993 va obtenir el títol de doctor i, actualment, imparteix classes majoritàriament a la Facultat de Ciències Polítiques, entre altres centres de la mateixa universitat.
18.30 h: Pausa cafè.
18.45 h: “Àfrica: tresors en mig de la desolació” a càrrec del Sr. Alexis Bueno: Llicenciat en Ciències Polítiques i Sociologia (1995) i en Teologia(2001), especialitzat en Teologia Espiritual (2003). A més a més, ha cursat estudis d’història i filosofia. Actualment, és consiliari al Batxillerat del Col•legi Sant Ignasi de Barcelona i coordinador de Joves Loiola al Casal Loiola. Entre 1995 i 1997 va prestar dos anys de servei a Mongo (Txad), com a encarregat de l’internat de la Missió Catòlica i professor a l’institut d’ensenyament secundari de la ciutat. Des del 2004,coorganitza un camp de treball d’estiu per a estudiants universitaris al Txad. És autor de diverses publicacions, algunes de les quals, sobre la seva experiència a l’Àfrica.
19.45 h: Clausura de l’acte a càrrec del Vocal de la Secció d’Impuls Social del CERE.
Taula rodona moderada per la regidora de Cultura de Móra la Nova amb la participació de representants de les entitats següents:
Mans Unides. Sr. Pedro Moreno.
Móra la Nova agermanada amb el Sàhara Occidental (MASOS). Sr. Francesc Pedret.
Consell Interhospitalari deCooperació. Sr. Manel Saltor.
20.15 h: L’acte acabarà amb la lectura d’un poema escrit pel poeta deFlix, Sr. Albert Guiu.