dijous, 28 de febrer del 2008

AVUI FARAN EL PRIMER TRACTAMENT DE LA TEMPORADA CONTRA LA MOSCA NEGRA:


El CODE inicia la campanya de tractaments contra la mosca negra al riu Ebre
El Consorci dels Serveis Agroambientals del Baix Ebre i el Montsià (CODE) inicia a partir d’aquest dijous, 28 de febrer, els tractaments per combatre la mosca negra, que des de l’any 2005 afecta les Terres de l’Ebre.
Avui dimecres la Unitat d’Ecosistemes Aquàtics (UEA) de l’Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries (IRTA) duu a terme les prospeccions que quantificaran les larves de mosca negra i el CODE iniciarà els tractaments “enguany molt abans que les anteriors campanyes, ja que la manca d’aigua i l’excés de macròfits al riu afavoreixen l’aparició de larves i per evitar episodis més greus hem avançat el començament de la campanya” – explica el delegat del Govern, Lluís Salvadó.
El tractament consisteix en unes descàrregues parcials del producte d’origen biològic BTI, Bacillus Thuringiensis Israeliensis, en determinats punts dels rius, realitzades mitjançant un helicòpter. Concretament, es portaran a terme a 6 punts: Ascó, Garcia, Miravet, Benifallet, Xerta i Bítem – Illa de Bou – i s’iniciarà cap a les 07.00h., sempre i quan les condicions climatològiques ho permetin, preveient que duri el procés unes tres hores aproximadament.
En aquest cas, el baix cabal del riu d’aquests darrers mesos permet fer el tractament sense que la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) hagi de reduir-lo, com s’havia fet en els tractaments de l’any passat. Així, tenint en compte aquest cabal, la previsió és que s’utilitzen en aquest primer tractament uns 1.500 litres del producte biològic BTI, per eradicar les larves d’aquest insecte, que viu al voltant de la vegetació propera a rius i torrents.
Les fumigacions contra la mosca negra en les condicions adequades tenen un grau d’eficàcia molt elevat, que pot arribar a una reducció de les larves d’un 95 per cent, però caldrà esperar a divendres perquè la UEA faci una nova prospecció als mateixos punts tractats per saber quina ha estat l’efectivitat.
A partir d’aquest primer tractament, el CODE preveu anar repetint-los periòdicament cada tres o quatre setmanes aproximadament. Amb tot, es realitzaran també periòdicament mostrejos per conèixer la densitat de larves de mosca negra que hi ha al riu i actuar-hi en el moment més adient. Al mateix temps, el CODE també iniciarà els propers dies els tractaments al riu Segre i la part catalana del Cinca.
La mosca negra és un insecte de mida petita (3-6 mm), de color fosc (negre-gris), el cos ple de pèls curts, antenes i potes curtes i ales més grans. El seu hàbitat és la vegetació a rius i torrents i la posta d’ous a l’aigua, en la vegetació de la vora o substrats de rius. Tenen l’activitat durant el dia i són picadores, provocant molèsties i problemes de salut a les persones. Són picades doloroses, amb un punt central vermell i una inflamació destacable, normalment sagnant.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Jo pensava que s'havia acabat amb la "Mosca Negra" el dia de les municipals...

Anònim ha dit...

Si la mosca negra estes per la plaça San Jaume o pel parlament ja faria temps que l'haurien eradicat,com no és així ens toca aguantar