dijous, 27 de setembre del 2007

12, 13 i 14 d' octubre FESTA DE L' AIGUARDENT A PRAT DE COMTE

Lo cartell d' enguany.

Més informació de la festa i tot el programa d'actes a AIGUARDENT.COM

El municipi de Prat de Comte ha presentat el cartell i els actes de la sisena Festa de l’Aiguardent, que tindrà lloc del 12 al 14 d’octubre. L’objectiu del certamen és divulgar una de les activitats tradicionals d’aquest municipi i de la zona dels Ports en general, l’elaboració d’aiguardent a través de sistemes tradicionals. Per aconseguir-ho, es destil·laran centenars de litres d’aiguardent en un alambí públic de grans dimensions i en diferents alambins casolans que instal·laran els veïns als baixos de casa. També es prepararan milers d’unitats de pastissos al forn de pa municipal per acompanyar la degustació del destil·lat.
A banda de les tradiconals degustacions, l’edició d’enguany presenta com a actes complementaris un concurs de pintura, conferències al voltant de l’etnografia dels Ports, música gallega, concerts i revetlles,trobada de jotes i la programació de la tradicional cursa de cresols.


L' alambí de la destil·leria d'aiguardent de Prat de Comte.



Localitzat un alambí amb 200 anys d'història
Curiosa troballa a Prat de Compte. Una família d’aquest petit municipi de la Terra Alta ha localitzat, arran d’unes obres de rehabilitació d’una antiga casa de la seva propietat, un alambí de més de 200 anys d’antiguetat i una important història dintre seu. Arran d’unes obres de rehabilitació d’una antiga casa que servia de magatzem agrícola la família Bes Riba va trobar la peça, i tot i que presenta un estat de conservació prou bo caldrà restaurar-la. Es dona la circumstància que aquest aparell és la que va provocar la mort de dos veïns que estaven destil·lant quan va incendiar-se. La tradició oral que ha arribat alsnostres dies conta que l’elaboració d’aiguardent es va perdre a Prat de Comte arran d’aquest accident que va tenir lloc a mitjans del segle XIX.La destil·ladora trobada és de tipus alquitara, és a dir, en lloc d’estar formada per dos peces com un alambí normal (dipòsit d’ebullició i serpentí de refrigeració) aquest és un sol aparell. Lesalquitares funcionen exactament que un alambí de serpentí, l’única diferència és que està muntat en forma de columna: a la part baixa hi ha el dipòsit d’ebullició i a sobre un dipòsit d’aigua freda fa de refrigerador. Un cop hagin acabat els treballs de restauració, l’antic alambí s’exposarà al públic a la casa dels hereus de les víctimes d’aquell desgraciat succés.Aquest petit tresor de la història local és una troballa molt important ja que constata uns fets que han arribat als nostres dies per transmissió oral i a més demostra la tradició de l’aiguardent a aquest municipi. La peça es podrà veure exposada durant els dies de la Festa de l’Aiguardent.

Lo forn del Morruno i les pastes.

Degustació d'aiguardent a l'entrada de Cal Pelat .

1 comentari:

Anònim ha dit...

Molt guai el bloc... no sé si més dels masos o del pinell.. jeje
Volia agafar una foto representativ de la festa de l'aigurdent, peor millor de la pagina de la festa suposo..

que vagi be