divendres, 14 de setembre de 2007

LOS BORBONS NO SÓN BEN REBUTS A GIRONA


Moment de la crema d'una de les fotografies dels Reis, ahir a Girona. Foto: EFE / TONI VILCHES

Noticies de directe.cat

La monarquia és un "símbol de l'ofec nacional dels catalans"
Unes 400 persones es manifesten a Girona contra la presència del rei i cremen imatges seves a la plaça del Vi

La manifestació unitària convocada contra la presència del rei d'Espanya a Girona ha concentrat aquest vespre unes 400 persones. Els manifestants han cremat fotografies del monarca i de la reina a la plaça del Vi i, corejant consignes contra la seva presència, han intentat accedir fins el pavelló de Fontajau on el monarca assisteix a la nit de l'empresari organitzada per la FOEG. Un nombrós cordó policial els ha frenat tant a l'entrada del pont de Fontajau com a l'aparcament de la Copa.

Els col·lectius contraris a la presència del rei a Girona han aconseguit congregar aquest vespre a la plaça del Vi unes 400 persones, que han cridat consignes contra la presència del monarca. 'Fora el Borbó de Girona' ha estat un dels crits més unànimes que s'han pogut sentir durant les prop de dues hores que ha durat la concentració, i la posterior manifestació que ha intentat arribar fins al pavelló de Fontajau.

La protesta ha comptat amb la presència de membres de les diferents entitats que hi ha donat suport. N'hi havia de la CUP, el sindicat SEPC, el casal El Forn, COS, el col•lectiu Endavant, JAG, Maulets, MDT i PSAN.

Els manifestants han llegit un manifest contra la presència del rei a Girona, on es critica la monarquia i es titlla el monarca de 'passerell campechano'. Els portaveus dels concentrats han criticat la monarquia, l'han definida 'd'il·legítima' i l'han qualificada de 'símbol de l'ofec nacional dels catalans'. Els manifest també ressalta que la 'monarquia és una llosa' i critica la rectora de la UdG, Anna Maria Geli, per obrir les portes a la 'ignomínia' convidant el monarca a la inauguració del Parc Científic i Tecnològic de la Creueta.

Després de la lectura del manifest, els concentrats han cremat fotografies del monarca i de la seva esposa, la reina Sofia. Després, lluint banderes i estelades, i amb una pancarta en contra la presència del rei, els manifestants han enfilat el camí cap al pavelló de Fontajau.

A l'entrada del pont que mena al pavelló, però, s'han trobat amb un cordó policial que els ha barrat el pas. Després de criticar els Mossos d'Esquadra, els concentrats s'han assegut a terra com a mesura de protesta, i han cantat l'himne d'Els Segadors. Més tard, els manifestants han intentat accedir al pavelló a través de l'aparcament de la Copa. Novament, però, els Mossos d'Esquadra els han barrat el pas .
El codi penal espanyol castiga aquest acte amb penes d'entre sis mesos i dos anys de presó.
La Fiscalia obre diligències per la crema de les fotos dels Reis a Girona
L'Espanya reaccionària torna de nou.
La Fiscalia de l'Audiència Nacional ha demanat a la Conselleria d'Interior de la Generalitat de Catalunya que identifiqui als autors de la crema de diverses fotos dels Reis durant la nit del dijous a Girona. Diversos centenars de persones es van concentrar davant de l'Ajuntament de la població per a protestar per la presència del Rei 'Juan Carlos I' en motiu de la inauguració del Parc Tecnològic gironí. Després de la lectura d'un manifest, es van cremar diverses fotografies dels Monarques.
En l'escrit dirigit al conseller d'Interior de Catalunya, Joan Saura, el fiscal cap de l'Audiència Nacional, Javier Zaragoza, considera que els responsables d'aquests incidents poden ser responsables de 'un delicte d'injúries greus a la més alta representació de l'Estat'. Aquest delicte està castigat amb penes d'entre sis mesos i dos anys de presó. De moment, es tracta d'unes diligències d'investigació obertes per la Fiscalia amb l'objecte que Saura li informi 'a la major urgència possible, en la seva condició de màxim responsable de la seguretat pública en aquest territori autonòmic, de les actuacions practicades pels Mossos d'Esquadra sobre tals fets'.
Una vegada siguin remeses 'quantes evidències acreditin la seva realització (la crema de fotos dels monarques) i la identificació dels executors materials de tals actes il·lícits', la Fiscalia demanarà l'actuació del Jutjat Central d'Instrucció que correspongui per a 'exercir si escau les accions penals que siguin pertinents'. Després de llegir un manifest en el qual asseguraven que 'la Monarquia és il·legítima perquè la va restaurar un dictador', els manifestants van cridar consignes com 'els catalans no tenen rei' o 'fora el Borbó de Girona' i van criticar que 'un personatge que no té cap vincle amb el món acadèmic, amb la ciutat, amb el país ni amb nosaltres' inauguri el Parc Tecnològic. A l'acabar la lectura del manifest, alguns dels concentrats van abocar un líquid inflamable i van cremar quatre fotografies, tres del Rei i una dels dos monarques.