dilluns, 24 de setembre del 2007

Prat de Comte feia olor d' espígol.

L' espígol ( Lavandula angustifolia)

Este cap de setmana Prat feia olor d'espígol.

Lo dissabte per la tarda l' Ada i l' Anna tallaven les flors d'espígol al despatx habilitat per a la Festa de l' Aiguardent a l' abadia.
Xavier Alcoverro "Vinyeta",lo diumenge pel matí, feia proves de destil·lació d'essència d' espígol amb un alambí vell als baixos de ca seua, perfumant tota La Codolada( l' artèria principal i més costeruda de la vila) .


L’Ajuntament de Prat de Comte vol recuperar l’elaboració artesanal d’essencia d’espigol
La destil·lació d’espigol per extreure els seus olis esencials era una activitat quotidinana que es va perdre als anys seixanta i ara es vol recuperar.
Prat de Comte, 22 de setembre de 2007: Les primers destil·lacions es podren veure el 12 d’octubre a la tarda. El naturalista Víctor Vidal destil·larà diverses herbes del Port i Miquel Viña, veí de Prat de Comte, recuperà l’ofici del seu pare destil·lant espigol. Aquestes activitats es realitzaran dins del context de la VI Festa de l’Aiguardent de Prat de Comte. Durant tot el cap de setmana es podrà veure el procés d’elaboració, molt similar al de la destil·lació d’aiguardent.
Fins als anys 60 l’extracció d’essència d’espigol era una activitat que ocupava a tot el poble durant els mesos de juliol i agost. Fins i tot els més petits recollien aquesta planta per guanyar-se uns pocs diners. Entre els joves també era molt habitual aquesta activitat, ja que assegurava uns ingressos extra de cara a la festa major. La producció era molt elevada, ja que es comptava amb una gran caldera de destil·lació i uns bons preus de mercat.
Seguint el camí iniciat els darrers anys, l’Ajuntament de Prat de Comte vol recuperar aquesta activitat tradicional i quotidiana per sumar-la a l’elaboració de pa i dolços que es fa al forn i a la destil·lació d’aiguardent. Aquestes primeres actuacions són l’inici d’un procés de recuperació d’aquesta activitat. En un futur proper es preveu crear un espai visitable per poder mostrar com s’obté l’essència d’espigol. De moment ja es compta amb un projecte per plantar una finca de propietat municipal amb aquesta espècie i recolectar-la anualment.
L’objectiu final és crear una nova activitat turística de caire cultural que serveixi de promoció de Prat de Comte i identifiqui el producte amb el poble en la mateixa línia que s’esta fent actualment amb l’aiguardent.