dilluns, 13 d’agost del 2007

Prat de Comte. Mas de la Refoia i Tossal d'Engrilló i santuari de la Fontcalda

Distància 32 Km, Durada 4 h.

Prat de Comte està situat a una altitud de 364 m, al nord-est dels Ports de Tortosa-Beseit.
S'hi pot arribar des de Gandesa per Bot, o directament des de la C-12 o Eix de l'Ebre. El terme és molt accidentat, les cotes més altes es troben al sector de migdia, el Tossal d'en Grilló, 1.076 m, i la Mola Grossa, 1.045 m. El nucli urbà està enlairat a l'esquerra del Barranc de Xalamera.Com a la resta dels pobles de la Terra Alta, es poblà en temps dels templers. És segur que al s. XIV pertanyia als hospitalers i estava integrat a la Comanda d'Horta.

Església parroquial de Sant Bertomeu. Construcció del s. XVII, d'estil renaixentista-barroc

Lo Portal, antiga porta d'entrada a la població per accedir al carrer Major i a l'església. Al seu lateral es troba adossada la casa més senyorial de la vila, d'estil gòtic-renaixentista, coneguda com "Ca la Plaça".

Lo Portal
Per anar cap a l'ermita de la Fontcalda, sortim del poble pel carrer de la Bassa i agafem la carretera que va al cementiri; un cop el passem, hi ha un camí a mà dreta, senyalitzat en vermell i blanc, el sender GR-7.1, que ens portarà fins a la Fontcalda (3,6 km, només es pot seguir a peu). Si es vol anar en cotxe, cal seguir la carretera inicial fins al final (4,8 km); al riu de la Canaleta, deixar-lo aparcat i baixar al santuari a peu pel sender GR-7,1 (10 min caminant). Els dissabtes abans de Pentecosta s'hi fa sempre una romeria.

L' Agulla de Bot

La via verda

Santuari de La Fontcalda

Los Ports de Prat
Per anar al tossal d'Engrilló sortim de Prat de Comte, seguint la carretera local en direcció a la N-230 i a la C-12. Aproximadament a uns 2 km agafem un camí asfaltat, a la dreta, que poc després es converteix en una pista forestal. El seguim en forta pujada. A 5 km de la sortida conflueix per la dreta el sender GR-7.1, que ens acompanyarà fins a prop del tossal d'en Grilló; 400 m després es deixa un trencall a la dreta i es gira a llevant. La pista va pujant, passa per sota la punta de l'Àliga, fa cap al coll de la Carrasqueta i desemboca al pla de la Refoia. Al km 8,2 es deixa una desviació a l'esquerra que baixa a Paüls. Mig quilòmetre més enllà arribarem al Mas de la Refoia, situat en un racó molt bonic. La pista segueix, passa el coll de la Refoia i s'enfila fins als 1076 m del cim del tossal, als 11 km de la sortida.