dijous, 16 d’agost del 2007

La "Catedral del Mar" i el Fossar de les Moreres s'omplin de gom a gom per acomiadar Xirinacs.

Foto de EFE

Comiat multitudinari a Lluís Maria Xirinacs
Milers de persones omplen la basílica de Santa Maria del Mar i el Fossar de les Moreres · L'enterrament serà aquesta tarda al Papiol
Milers de persones han omplert de gom a gom avui al matí la basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona per a donar l'últim adéu a l'ex-senador i sacerdor Lluís Maria Xirinacs. Un cop acabada la cerimònia, el fèretre de Xirinacs ha estat conduït fins al Fossar de les Moreres, seguit per forts aplaudiments i proclames independentistes. Allà, la Fundació Randa ha organitzat un homenatge amb la lectura del text escrit per Xirinacs Acte de sobirania, la interpretació de la cançó 'L'home dret', de Lluís Planes, que ha estat seguida pels assistents, i el cant dels Segadors.
L'acte també ha comptat amb un petit concert de Titot, acompanyat entre d'altres per Joan Reig, i tot seguit s'han fet alguns parlaments, a càrrec de Víctor Alexandre, Mossèn Josep Dalmau, la Plataforma pel Dret a Decidir, la Comissió per la Independència del Fossar de les Moreres o l'Agència del Cens Nacional del Poble Català. Malgrat la forta pluja que ha caigut de manera intermitent, l'homenatge ha estat seguit per centenars de persones, algunes amb estelades amb crespons negres, que, en acabat, han cridat consignes independentistes. El ferètre de Xirinacs s'ha instal·lat al Memorial 1714 i molts assistents també s'hi han acostat per acomiadar-se'n i per a deixar un escrit al llibre blanc per a l'ex-senador. Representació política, social i cultural Al funeral hi han assistit algunes personalitats polítiques, entre les quals el president de la Generalitat en funcions i president d'ERC, Josep-Lluís Carod Rovira, el batlle accidental de Barcelona, Ramon Garcia-Bragado, els republicans Joan Tardà i Jordi Portabella, diputats de CiU, com Felip Puig i Francesc Homs, i la diputada d'Iniciativa Dolors Camats. També hi han estat presents el secretari general del Bloc per Mallorca, Biel Barceló, i el representant del Bloc Nacionalista Valencià, Víctor Baeta, i representants de col·lectius independentistes com ara membres de la CUP, Maulets i Endavant. També ha estat nombrosa la representació social i cultural: membres d'Òmnium Cultural, el CIEMEN o el Memorial 1714, així com el director de l'Avui, Vicent Sanchis, l'historiador Oriol Junqueras, el cantautor Roger Mas, l'escriptor Jordi Bilbeny, el responsable d'Unió de Pagesos Pep Riera, l'actor Carles Flavià o el pallasso Tortell Poltrona. Aquesta tarda, el cos de Xirinacs serà enterrat al cementiri de Roques Blanques del Papiol (Baix Llobregat). Commoció en la societat catalana Tan bon punt que es va saber la notícia de la mort de l'activista, la societat catalana va reaccionar. Moltes personalitats polítiques van destacar la lluita pacífica i ferma per a llibertat, sobretot durant la dictadura franquista. Des de la pàgina xirinacs.cat tothom qui vulgui pot deixar el condol o fer-hi comentaris.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Demano la creu de sant jordi pel xirinacs, ell si que ho mereix.