dijous, 18 de desembre del 2008

UN ALTRE MACROABOCADOR PER A LA RIBERA

MÉS IMMUNDÍCIA PER A LA SOFERTA RIBERA D' EBRE!
Foto DT
Riba-roja vol acollir un dipòsit de bales de residus de 10 milions de tones
L’Ajuntament aprova aquest dijous un conveni amb Urbaser, l’empresa promotora. L’oposició ho rebutja i l’Agència Catalana de Residus desconeix la iniciativa

A. Caralt - 17/12/2008 21:41
Amb tota probabilitat, l’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre (governat pel PSC amb majoria absoluta) aprovarà aquest vespre el conveni de col·laboració amb l’empresa Urbaser que defineix les característiques del projecte i les compensacions que rebria l’Ajuntament en cas d’executar-se.
L’empresa ja ha adquirit uns terrenys de conreu de secà ubicats al nord del municipi, força allunyats del nucli urbà de Riba-roja d’Ebre i pràcticament a l’altura del poble d’Almatret. En aquest indret, l’empresa hi projecta una planta de triatge i selecció dels residus i un dipòsit de residus empaquetats de 10 milions de tones de capacitat, ampliables de mutu acord. Es construirà per fases i el període d’explotació serà de 15 anys. S’admetrien residus de classe II, és a dir residus inerts i no especials.
Els residus s’empaquetaran en forma de bales, un sistema que segons Urbaser bloqueja els processos de fermentació «reduint l’emissió de gasos, residus volàtils, el perill d’incendis, les males olors i l’impacte visual». El conveni no estableix de quines comarques procediran els residus. Cal recordar que al municipi de Tivissa ja existeix un dipòsit que acull residus de les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona.
L’empresa, que actualment està present en la gestió de quatre dels cinc ecoparcs de Catalunya, afirma que la instal·lació generarà 40 llocs de treball directes al municipi (30 especialistes i 10 titulats superiors, tècnics i administratius).
L’alcalde, José Luis Aparicio, apunta que en cas d’executar-se la inversió, es tractaria de l’empresa amb la major plantilla del municipi. Aquesta, assegura, és una de les raons per donar suport al projecte, però n’hi ha d’altres, «es tracta d’un projecte no contaminant, que genera llocs de treball i compensacions per a l’Ajuntament i el municipi», explicà ahir al Diari.
Així, el conveni estableix que Urbaser aportarà a l’Ajuntament la quantitat de 4 euros per cada tona dipositada. No obstant, s’estableix una aportació mínima de 300.000 euros anuals en cas que l’incentiu per tona dipositada no assoleixi aquesta xifra. A banda, en el moment d’atorgament de la llicència d’obres, l’Ajuntament rebrà 250.000 euros.
Finalment, l’empresa es compromet a aportar 6 milions d’euros per construir un tram de carretera de 12 quilòmetres entre el pont de Riba-roja sobre l’Ebre i el municipi d’Almatret i la Granja d’Escarp. Les obres de la via s’iniciarien a la mateixa vegada que la construcció del dipòsit.
El director dels Serveis de Medi Ambient a les Terres de l’Ebre, Víctor Gimeno, va rebre ahir amb absoluta sorpresa l’existència del conveni. De fet, la primera notícia la rebre del Diari, «nosaltres no tenim cap constància d’aquest projecte, haurem de veure quin projecte presenta l’empresa». De la mateixa manera, el president del Consell de la Ribera d’Ebre, Josep Solé Arnal, va admetre desconèixer totalment la inversió.
Logotip d' URBASER

1 comentari:

Kepa ha dit...

Lo teneis fatal por ahí y a mi me da mucha pena. Entre los vertederos, el tema pendiente con la presa de Flix, Ascó y la central Nuclear, el parque eólico que quieren hacer los de Ascó (los de Mora han conseguido medio frenar el tema, pero se acavará haciendo), el trasvase.... es un no parar