dimarts, 2 de desembre del 2008

L'Arxiu Comarcal de la Ribera d'Ebre mostra la destrucció i reconstrucció de la comarca arran de la Batalla de l'Ebre

Una exposició mostra la destrucció i la posterior reconstrucció causades per la Batalla de l'Ebre
Es pot veure a l'Arxiu Comarcal de la Ribera d'Ebre

L'Arxiu Comarcal de la Ribera d'Ebre inaugurarà el divendres 12 de desembre al vespre l'exposició 'Imatges de guerra i reconstrucció de la Ribera d'Ebre (1938-1960)'. La mostra consisteix en un recull de fotografies i documents on es mostren diversos espais de la comarca on es desenvolupà la Batalla de l'Ebre, remarcant el potencial destructor dels bombardejos aeris i la tasca de reconstrucció, posterior al conflicte, empesa per la Dirección General de Regiones Devastadas. L'exposició es podrà visitar, a la sala polivalent de l'arxiu, entre el 12 i el 23 de desembre, de dilluns a divendres.
L'exposició s'estructura en tres grans nuclis temàtics. El primer recull diverses instantànies del conflicte armat a Móra d'Ebre, Miravet, Ascó i Flix, posant èmfasi en el potencial destructiu de la batalla, el segon mostra imatges aèries dels bombardejos de l'Aviazione Legionaria Italiana a diverses poblacions riberenques (Móra d'Ebre, Garcia, Ascó, Flix, Vinebre i Riba-roja d'Ebre).
Finalment, a l'últim apartat, es fa una síntesi del procés reconstructiu posterior a la Guerra Civil a les dues poblacions de la Ribera d'Ebre adoptades per Franco (Móra d'Ebre i Benissanet), a partir d'imatges i fragments dels llibres d'actes municipals d'ambdós municipis.
Per elaborar l'exposició l'Arxiu Comarcal de la Ribera d'Ebre s'ha nodrit d' imatges cedides per diversos arxius i biblioteques catalans i espanyols. (Arxiu Comarcal del Baix Ebre, Arxiu Comarcal de l'Alt Penedès, Arxiu Municipal de Flix, Centre d'Història Contemporània de Catalunya, Biblioteca Nacional de Madrid i Archivo del Partido Comunista de España), a més d'utilitzar documentació dels fons municipals de Móra d'Ebre i Benissanet, actualment en custòdia al propi centre, que han servit per il·lustrar documentalment el procés reconstructiu posterior a la Guerra Civil.
La inauguració de la mosta comptarà amb la presència de Josep Solé Biosca, alcalde de Móra d'Ebre; Josep Solé Arnal, president del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre; Xavier Vega Castellví, director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació a les Terres de l'Ebre i Enric Cobo Barri, Cap de Servei de Coordinació General d'Arxius de la Generalitat de Catalunya.
L'exposició es podrà visitar, a la sala polivalent de l'arxiu, entre el 12 i el 23 de desembre, de dilluns a divendres de nou del matí a dues del migdia i de dos quarts de quatre a les sis de la tarda, i el dissabte 13 de desembre d'onze del matí a una del migdia. Coincidint amb l'exposició, el dissabte dia 13 de desembre pel matí, l'Arxiu Comarcal de la Ribera d'Ebre portarà a terme la segona Jornada de Portes Obertes que permetrà visitar les instal·lacions del centre a les onze i les dotze del migdia.