dimarts, 11 de març del 2008

El Parlament rebutja la possible instal·lació del magatzem de residus nuclears a Catalunya




El Parlament rebutja la possible instal·lació del magatzem de residus nuclears a Catalunya.


lamalla.net
El Parlament de Catalunya ha rebutjat, a proposta d'una resolució d'Esquerra Republicana, la possible ubicació del futur magatzem de residus nuclears a territori català. És una declaració d'intencions que no podrà aturar la instal·lació d'aquest cementiri nuclear en cas que ho decideixi el Govern de l'Estat, però que posa de manifest el rebuig institucional i social a l'ATC (magatzem temporal centralitzat, en paraules del Ministeri d'Indústria.
El text aprovat mostra el rebuig de la cambra catalana a la possible instal·lació d'un cementiri nuclear a les comarques de la Ribera d'Ebre, la Terra Alta i el Baix Camp i "per extensió, a tota Catalunya" perquè hipotecaria el territori i pel "perill potencial" que significaria a l'àrea que l'aculli i tot el seu entorn. En la resolució s'insta al Govern central a manifestar una "posició clara i definitiva" per desestimar qualsevol ubicació a Catalunya i es demana recolzar la tasca de la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) i donar trasllat d'aquests acords al Senat, al Ministeri d'Indústria, la Comissió Interministerial d'Emplaçament de l'ATC i l'Empresa Nacional de Residus (Enresa). La proposta ha estat aprovada gràcies als vots sumats entre Convergència i Unió i els dos socis minoritaris del Govern català, ERC i ICV-EUiA, i amb els vots en contra del PSC i el PP. Des de les files socialistes s'ha "comprés" la posició d'Iniciativa-Esquerra Unida contra l'energia nuclear, però s'ha advertit al seus socis que "si tots els territoris d'Espanya" es manifestessin en aquest sentit "no resoldrem el problema". El diputat socialista Jordi Terrades ha criticat l'afició d'altres formacions polítiques "d'anar darrera de la pancarta" i ha destacat que "a vegades això no és rendible en termes electorals". La resolució indica al seu text que s'ha produït una gran alarma social tant a les Terres de l'Ebre com al Camp de Tarragona per les especulacions de que podrien ser possibles ubicacions. Així mateix, recorda que l'Estatut de Catalunya "obliga als poders públics" a vetllar pel progrés econòmic i social, "la qual cosa fa que una instal·lació d'aquest tipus no ajudi per a res".

La CANC reclama al govern estatal que respecti l'oposició del Parlament a la instal·lació d'un cementiri nuclear a Catalunya.
La Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya s'ha felicitat per l'aprovació a la Comissió d'Economia i Finances del Parlament de la proposta de resolució contrària a la possible instal·lació d'un cementiri nuclear a Catalunya i ha advertit al govern espanyol i, concretament, a la Comissió Interministerial (creada de manera expressa per a establir els criteris que ha de complir l'emplaçament triat per la seva instal·lació i el procediment per a la tramitació de les sol·licituds per acollir el futur magatzem) que 'prengui bona nota d'aquest posicionament'. L'entitat ha volgut recarcar el 'caràcter històric' de l'aprovació d'aquesta proposta de resolució, ja que 'és la primera vegada que el Parlament de Catalunya es pronuncia a favor d'una iniciativa contra la industria nuclear'.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Els contramanifestants del poble, que van acudir a la convocatòria de CIU del dia 3 de febrer,amb motiu d'impedir la manifestació anti cementiri nuclear han quedat en ridícul i amb el cul en l' aire, ara que els seus diputats al parlament han votat contra l' instal.lació del magatzem de residus nuclears en tot el territori de Catalunya.

Anònim ha dit...

Jo diria que ells també hi van votar en contra a l'ajuntament, no??

Si amb aquesta resolució ens estalviem mes visites de "la fura dels baus anti-nuclears" benvinguda sigui.

Anònim ha dit...

Que ridiculez lo de "la fura dels baus anti-nuclears".
Mas bien diría "la fura dels baus pro-ajuntament".