dimarts, 18 de març de 2008

LO NO D' HORTA ALS MOLINS EÒLICS


La plataforma demana que més pobles de la Terra Alta facin consultes sobre els parcs eòlics.

Gustau Moreno. Horta de Sant Joan


La plataforma per la defensa de la Terra Alta va fer ahir una valoració molt positiva dels resultats obtinguts en el referèndum d'Horta de Sant Joan, que diumenge va rebutjar la instal·lació del parc eòlic a la serra dels Pesells. A través d'un comunicat, el col·lectiu va fer una crida perquè la resta d'ajuntaments i el Consell Comarcal de la Terra Alta obrin un debat públic sobre el model d'implantació eòlica a la comarca. De fet, els proteccionistes ja havien demanat consultes a la Fatarella i a Batea.
La plataforma de la Terra Alta va tornar ahir a agrair l'alta participació, de fins a un 81%, en la consulta popular de diumenge a Horta de Sant Joan, en què el 77,6% de la població va votar en contra de la central eòlica dels Pesells. Pel col·lectiu, la gent d'Horta va voler sortir de casa per dir «un no rotund» al parc eòlic, «tot i les controvèrsies, les polèmiques i la falta d'informació rebuda en tot aquest procés per part de l'Ajuntament». Així, la plataforma va recordar el compromís adquirit ara pel govern municipal, que ha de respectar el resultat de les votacions. «Per tant, en cap moment, l'Ajuntament podrà procedir a atorgar cap llicència ambiental ni permisos d'obres a l'empresa Fercom», hi afegeix la nota.
A més, els proteccionistes tornen a demanar a la Generalitat que vetlli pel compliment de la normativa europea i que inclogui els Pesells dins de la Xarxa Natura 2000, ja que la serra va quedar exclosa de l'última revisió per ampliar la zona protegida. Però, sobretot, la plataforma també demana a la resta d'ajuntaments de la Terra Alta i al Consell Comarcal que obrin un debat públic sobre el model eòlic, amb dotze parcs i uns 150 molins. «Els resultats del sondeig han posat de manifest que el tema eòlic preocupa, i que la gent, quan té l'oportunitat, mostra la seua disconformitat amb la implantació eòlica a la Terra Alta», afirma la plataforma, que també acusa els representants polítics de gestionar el procés d'acord amb les empreses i d'esquena a la població.
NOTÍCIES RELACIONADES
>El nou decret eòlic>