dijous, 19 de juliol del 2007

Indignació a la Terra Alta per l'impuls a la central tèrmica de Faió


Fotomuntatge del lloc amb la central construïda.

Indignació a la Terra Alta per l'impuls a la central tèrmica de Faió
El gasoducte que l'ha d'alimentar i la línia d'evacuació de l'energia han de passar per la comarca, però els municipis catalans no han estat informats
M.Millan Diari de Tarragona
La central tèrmica de cicle combinat que Endesa Generación SA impulsa a Faió (Saragossa) ha aixecat les ires dels municipis de l'altra riba del riu Matarranya, especialment de la Pobla de Massaluca, ja que la planta es projecta a escassos 100 metres del seu terme municipal.

Després de més d'un any de tràmits previs, Endesa ha sol·licitat ara l'autorització administrativa i ambiental del projecte, que ja ha estat sotmès a informació pública. També ha demanat a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre una concessió d'aigua del pantà de Riba-roja per al seu funcionament. Es tracta d'una planta de 850 MW de potència nominal, composada per dues turbines de gas paral·lel i un cicle de vapor. La inversió estimada és de 331 milions d'euros.

Línia elèctrica per Catalunya

Tot i situar-se al límit de la província de Saragossa, la central preveu aconseguir el combustible (gas natural) i evacuar l'energia a través de Catalunya. Així, l'avantprojecte contempla la construcció d'un gasoducte de 20 quilòmetres procedent de Gandesa (i que travessaria també els termes de Vilalba dels Arcs i la Pobla de Massaluca) i una línia d'alta tensió de 400.000 volts fins a Ascó, amb una estació transformadora també a la Pobla de Massaluca. El nou alcalde de la població, el convergent Juan Luis Cuadrado, es va mostrar ahir sorprès i indignat per la «nul·la» informació facilitada fins al moment per Endesa. «L'Ajuntament, com altres de la comarca, va presentar al·legacions fa més d'un any a la memòria del projecte, i no hem tingut resposta», afirmà. Ara, n'han tornat a presentar. Al·leguen que la central pot ser perjudicial per a les persones i el medi ambient, tenint en compte que se situa en una Zona Especial per a la Protecció de les Aus (Zepa). «A més, la planta s'ubica davant del futur càmping de la població i, per tant, tirarà pel terra tot el projecte turístic local», explicà. Així, adverteix que està disposat a no concedir cap permís a l'empresa «si la seva actitud es manté com fins ara». L'alcalde també se sent abandonat per la Generalitat i anuncia que portarà el cas al Síndic de Greuges. A més, Convergència i Unió presentarà mocions reivindicatives als ajuntaments de la Pobla de Massaluca, Vilalba dels Arcs i al Consell Comarcal de la Terra Alta.

Al Parlament

Per la seva banda, el grup de CiU al Parlament va presentar ahir una bateria de preguntes al Govern sobre la seva actuació en l'afer i l'impacte de la central sobre el territori català. El diputat terraltí Xavier Pallarès va denunciar la «despreocupació absoluta» de la Generalitat i va exigir una major implicació de Medi Ambient.