dissabte, 9 de juny del 2007

Catifes de Flors a les Terres de l' Ebre

L'Ametlla i el Perelló enllesteixen les catifes de flors pel Corpus
Els veïns de l'Ametlla de Mar i el Perelló confeccionaran aquesta nit i matinada les catifes de flors que guarniran els carrers de les dues viles demà diumenge amb motiu de la celebració de la diada del Corpus. Els dos municipis del Baix Ebre han potenciat en els últims anys aquesta festa tradicional amb l'objectiu d'esdevenir un reclam turístic. De fet, en les últimes edicions han aconseguit aplegar diversos milers de persones. Joan Josep Carot http://www.diaridetarragona.com/
Un carrer guarnit de L' Ametlla de Mar

Després de setmanes de treball i dedicació prèvia, els veïns de l'Ametlla de Mar tenen previst realitzar una catifa de gairebé un quilòmetre de longitud. El treball artesanal va a càrrec de diversos grups de veïns que compten amb l'ajut econòmic del Patronat Municipal de Turisme, que enguany ha aportat 10.000 euros. Demà a primera hora del matí els carrers estaran ja guarnits amb les catifes, tradició que es va iniciar per primera vegada l'any 1985 als carrers Andreu Llambrich i Llibertat. Com en anys anteriors, les catifes de flors es col·locaran als carrers Bruc, Andreu Llambrich, Llibertat i Pau Casals i a les places de l'Església i Nova, que marquen el pas del recorregut de la processó del Corpus, acte que any rere any aplega més públic. Les catifes es confeccionen amb flors naturals, arbusts, marro de cafè, closca d'arròs, farina, sal, gespa i closca d'avellanes, entre altres materials. Es calcula que entre grans i petits, tant a l'Ametlla de Mar com al Perelló, prop de mig miler de persones participen en el muntatge de les catifes.

Altar al Perelló

Els veïns del Perelló destaquen sobretot les catifes confeccionades amb flors i arbusts, amb més de 150 varietats diferents, que són recollides durant els tres mesos precedents a la diada del Corpus. Després aquests arbusts són seleccionats i agrupats per formar part de la composició artística que decorarà els diferents carrers. Aquest treball és realitzat per grups de dones que, al llarg de dos mesos, fan possible la realització de les catifes florals. Al Perelló les catifes de flors tindran una longitud que s'aproximarà als 900 metres, seguint el recorregut de la processó del Corpus.


Confecció d'una catifa a Flix

La tradició a Flix es remunta als anys seixanta, quan els veïns van començar a confeccionar a terra catifes florals amb motiu del Corpus. La tradició es manté viva a diversos carrers.