diumenge, 7 de març de 2010

A MÓRA D' EBRE S' HA SENTIT UN CLAM MOLT FORT DEL TERRITORI CONTRA LO CEMENTERI NUCLEAR A ASCÓ


Manifestació contra el cementiri nuclear, avui a Móra d'Ebre. Foto: JOAN REVILLAS
MILERS DE PERSONES ES MANIFESTEN A MÓRA D' EBRE

COORDINADORA ANTICEMENTIRI NUCLEAR DE CATALUNYA
MANIFESTACIO DE MÓRA D'EBRE 7-3-10
MANIFEST
Bon dia a tothom!
En nom de la CANC us volem agrair a totes i tots la vostra assistència avui aquí a Móra.
Agafant un fragment del prioratí Toni Orensanz, quan va descriure la manifestació d'Ascó de fa poc més d'un mes: avui aquí tornem a ser un torrent de gent de tota edat, condició i pelatge, amb calvos i peluts, senyores maquillades, empresaris, estudiants, vinaters, científics, funcionaris, ames de casa, i pagesos acostumats a conrear lo silenci.
I més, també hi ha músics, alcaldes, punkis i diputats...
Fa un mes a Ascó vam ser 2.500 persones i avui en som 10.000!!!!
A Ascó érem 60 entitats i associacions socials i culturals en contra del cementeri. Avui en som més de 150!
A Ascó érem 62 ajuntaments en contra del cementeri. Avui passem dels 100! D'aquests ajuntaments, 60 son de les Terres de l'Ebre i el Priorat, i representen més del 80% del total del territori.
A Ascó érem 7 Consells Comarcals. Avui en som 10!
A Ascó, el Parlament de Catalunya ja havia aprovat una resolució en contra del cementeri.
Al ple de la setmana que ve, el Parlament tornarà a aprovar una nova resolució en contra del cementeri, ni a Ascó ni a cap altre poble de Catalunya!
Demanem a tots els partits catalans un exercici de responsabilitat política, i que aquesta resolució s'aprovi per una àmplia majoria. Aquest dijous que ve totes i tots hem d'anar al Parlament a fer sentir la nostra veu!
I una cosa molt important, no hi ha cap ajuntament ni institució, cap ni una, que hagi donat suport a la candidatura d'Ascó. Ni tant sols la pròpia AMAC, esta associació que mos vol fer tragar lo cementeri. Avui, amb la Palma d'Ebre i la Torre, 10 dels 17 ajuntaments catalans d'aquesta associació estan en contra del cementeri!
I amb tot un territori en contra, el govern de l'Estat espanyol vol aplicar un procediment a l'estil franquista, marginant i sotmetent a totes les persones, territoris i institucions!
Si es consuma la candidatura d'Ascó, mos haurem de preguntar: de què serveixen los ajuntaments? De què serveix lo Parlament de Catalunya?
Amigues, amics, aquí està en joc molt més que els efectes negatius d'un cementeri nuclear! Aquí està en joc la democràcia mateixa!
EN UN PAIS NORMAL, AMB AQUEST POSICIONAMENT TERRITORIAL, SOCIAL, I POLÍTIC, JA N'HI HAURIA D'HAVER PROU PER DEMOSTRAR QUE EL TERRITORI ESTÀ EN CONTRA DEL CEMENTERI.
QUE MES HEM DE FER?!?!? QUE NO MOS ENTENEN O QUÈ? COM LOS HI HEM D'EXPLICAR QUE NO EL VOLEM?!?!?!?!?
EN AQUEST ESTAT ESPANYOL MAI EN TENEN PROU!!!
PERÒ SI AIXÍ HO VOLEN, AIXÍ HO TINDRAN. No deixarem que es consumi un dels majors fraus democràtics de la història recent de Catalunya. Les Terres de l'Ebre no ho permetrem !. Catalunya no ho permetrà!
I això que mos diuen que anem en cuidado, que estem lluitant contra molts interessos, que darrera hi ha molts diners en joc, i que en tenen molts per convèncer a la gent i aplastar als que no pensen com ells.
Naltros els hi contestem que contra els diners, els mitjans, les mentides, i els fraus democràtics, tenim la paciència, la perseverança, la fermesa i, sobretot, l'estima pel territori.
Estem en un tros de terra on la gent és tolerant i pacient, potser massa a vegades. Però quan ha convingut defensar-nos de les agressions, hem sortit al carrer amb les nostres raons. Ara fa 9 anys, al 2001, molts dels que estem avui aquí també hi érem en aquesta mateixa Móra. Allavons era el PHN, la massificació eòlica i la ENRON. Avui, segueixen los transvasaments i les massificacions, i hem canviat el cromo d'una tèrmica per un cementeri nuclear.
I mos volen enganyar dient que aquest cementeri serà com lo d'Holanda, i lo que volen fer aquí és 10 vegades més gran, per a que us feu una idea, com 20 camps de futbol!!!
I mos volen enganyar dient que això portarà progrés, com fa 20 anys Enresa també va dir a El Cabril, on hi ha lo cementeri de residus de mitjana i baixa intensitat, i on com diuen los alcaldes d'allà baix, no s'ha complert cap ni una de les promeses d'inversió i de llocs de treballs.
I si una cosa està clara i que tothom sap, és que un cementeri nuclear no és una fàbrica de xocolate com van dir a Ascó fa 30 anys quan van ficar les nuclears.
Durant aquests anys mos han obligat moltes vegades a dir no. I naltros no volem dir sempre que no, naltros volem dir que si: Si a un projecte de territori; si a viure a casa nostra; si a uns productes agrícoles de qualitat i a uns preus dignes; si a les empreses que donen llocs de treball i que no s'emporten los cuartos fora; si a un riu net i amb cabal ecològic; si a uns paisatges endreçats; i si a un país viu, ni espanyol ni radioactiu!!!!
I acabem amb unes paraules de 1976 de Carmel Biarnés, homenot d'Ascó, i que aquesta setmana reproduïa en un article lo nostre amic Xavier Garcia:
Deia Carmel Biarnés: «Amb la nostra ufana vida bucòlica els trenquem uns programes capitalistes fets amb computadores, però s'han confabulat contra nosaltres i pretenen fer marxar la gent de les vores de l'Ebre.»" I continuava dient: «Per part del poder, volen fer les coses calladament i que ningú s'avaloti. Som massa apetitosos, i un enrenou els ho tiraria tot enlaire.»
Les mateixes paraules d'ahir les podem fer servir avui.
I aquí estem!!! I diem NO AL CEMENTERI NUCLEAR!!!!
I no mos faran callar!
Avui, aquí a Mora d'Ebre, dia 7 de març de 2010, en aquestes terres testimoni d'enfrontaments i conflictes, de sofriment i de resistència, diem que no volem deixar als nostres fills un territori hipotecat, que no defallirem, que serem com sempre hem sigut, i que mos agrada ser tal com som!!.
No al cementeri nuclear!!!!
Visca les Terres de l'Ebre!!!!
Móra d'Ebre (Catalunya), 7 de març de 2010.