dilluns, 2 de febrer del 2009

ELS VEÏNS DE PRAT DE COMTE S' UNEIXEN PER RECLAMAR LA REUBICACIÓ DE DOS PARCS EÒLICS

Membres de l'associació de veïns presenten l'acta notarial amb les signatures. Foto: J.M

Els veïns de Prat de Comte s'uneixen per reclamar la reubicació de dos parcs eòlics

Denuncien que estan situats a menys de 500 metres de la població
JOSEP MEDINA. Prat de Comte
Després de gairebé dos mesos de recerca i sense el suport de l'Ajuntament, l'associació de veïns i veïnes de Prat de Comte ha arribat a reunir 144 firmes per forçar la reubicació dels parcs eòlics de Coll Ventós i Tossa del Vent. Aquests dos parcs, que contemplen aerogeneradors a menys de 500 metres del nucli urbà, han estat últimament en el punt de mira dels veïns, que ja se'ls veuen a sobre després que l'administració hagi omès la resolució de l'informe d'impacte mediambiental.
La pròpia inquietud d'alguns habitants de Prat de Comte per la proximitat al municipi dels aerogeneradors dels parcs de Coll Ventós i Tossa del Vent va empènyer aquests pratdecomtins a formar una associació de veïns i veïnes i a reunir firmes per demostrar davant l'administració i les empreses promotores que la població aposta per una reubicació d'aquests molins. Aquesta associació ha arribat a reunir fins a 144 signatures i, si tenim en compte que la població pratdecomtina té 196 habitants, aquest nombre de firmes suma gairebé un 74% del municipi, tot i que les signatures s'han reunit entre habitants censats i no censats, però aquests últims tenen propietats al municipi.
IMPACTE SEVER AL MEDI
Durant una reunió de l'associació, el seu president, Jordi Pla, va afirmar que els veïns de Prat de Comte estan vivint una situació de «menyspreu» i que són tractats amb «prepotència» per part dels grups polítics, tant dels que van proposar el projecte (l'antic govern de Jordi Pujol) com dels que l'han tirat endavant (el tripartit). «I és que l'informe d'impacte mediambiental, publicat al DOGC l'any 2004, cataloga un impacte final del projecte com a sever», va denunciar Pla mentre llegia les declaracions finals de l'informe, i va afegir: «Encara no entenc perquè el secretari general del Departament d'Indústria del 2002, Oriol Pujol, va defensar la voluntat del seu pare i president del govern català, Jordi Pujol, perquè s'aprovessin els projectes si en aquells moments el mateix informe del Departament de Medi Ambient avaluava com a molt conflictiu el projecte del parc eòlic a Coll Ventós, i proposava comunicar al promotor la impossibilitat de fer-lo. Així doncs, serem nosaltres els que parlarem amb els promotors».
L'AVV de Prat de Comte ha rebut en tot moment el suport tant del Síndic de Greuges com de la Plataforma en Defensa de la Terra Alta; però no pas del propi Ajuntament (CiU). «Volíem fer un referèndum popular, però el govern municipal va alegar raons de tipus jurídic i ens ho va negar», lamentava el vicepresident de l'associació, David Pons.
A MENYS DE 500 METRES
Aquests dos parcs figuren en el mateix DOGC, a una distància de menys de 500 metres del nucli urbà. «No és només l'impacte visual o el soroll que generen, sinó que la població, envoltada de molins, no podrà créixer de cap manera», comentava Pons.

La llei dels contractes dubtosos
el contrapunt JOSEP MEDINA.
Molts hem sentit a parlar de quina és la tàctica de les empreses promotores per realitzar la compra dels terrenys afectats. El procediment que segueixen és sempre el mateix: primer busquen personalment el propietari de la finca i li indiquen quina és la situació d'afectació als seus terrenys. Llavors, formulen un contracte i arriben a un acord per fer la compravenda. Si aquest acord no arriba, testen la seua vulnerabilitat i l'amenacen subtilment que en tot cas se li expropiaran les terres i, així, sota pressió, s'asseguren una signatura.
Desgraciadament, aquest és el cas habitual, però encara és més patètic quan en aquestes autoritzacions hi manquen informacions primordials. Això ho dic veient les autoritzacions que l'empresa Berta Energies Renovables SL ha signat amb alguns propietaris dels terrenys afectats pel pas de la línia elèctrica dels parcs eòlics de Tossa del Vent i Coll Ventós, a Prat de Comte. L'AVV del mateix municipi ha estat rebent últimament veïns atemorits perquè han signat uns papers en què no s'indicava ni la quantitat de suports que s'instal·laran als terrenys, ni la de vol de línia aèria, ni tan sols quina serà la indemnització econòmica que rebran.
Davant aquesta situació, em pregunto: quina és la legalitat d'aquests «contractes dubtosos»? I també, per què l'Ajuntament del municipi no ha intervengut en el procés, com hauria de ser habitual, i ha vetllat pels interessos de la gent a qui representa?

4 comentaris:

Anònim ha dit...

No em surten els números de les signatures. 196 habitants censats 144 signatures de censats i no censats, 74% de la població? Si comptem els no censats per les signatures comptem-los també com a habitants. El 74% de la població censada no ha pogut firmar, o deixen signar a la canalla també?. Quin embolic de números que han fet,els del diari o els veïns, o tots dos.

Anònim ha dit...

Bé, t'explico. A mi si que em surten els números. És tan clar com, agafant com a número simbòlic la població real de Prat de Comte, totes les firmes recollides sumen gairebé un 74% de la població, no està dient en cap cas que "sigui" el 74% de la població. I, respecte a les signatures, sí, tots són els majors d'edat, però com en la majoria de les enquestes en que es vol comparar els percentatges, s'agafa el cens real de la població. "La meitat dels Barcelonins creuen que...": aquest tipus de resultats es comparen amb la població real del municipi o ciutat, com ja he dit. I no, no ha estat un 74% de la població censada la que ha signat. Qualsevol dada, segurament l'Associació de veïns te la facilitarà... apa.

Anònim ha dit...

Gairebe totes les firmes son de pixapins, que no han de tenir ni veu ni vot. Si els molins porten diners pel poble, que es posin pq ja taden, i el pixapins per veir a passar 4 dies es facin fotre, ja que de duros ven pocs aporten

Anònim ha dit...

que ets lo notari??? qui ho diu que només han signat 4 pixapins?? això és lo que molts voldrieu! lo que passse és que per por, molts estan en l'anonimat, per la pressió popular, però el que no saps, és que álgún veí, algú en lo que parles cada dia, algú de la teua familia, ha firmat!!! si, perquè s'estime este poble i no vol que mol destrosson, no vol aixecar lo cap i trobasels allí!! sentir sorolls, no puguer viure aquí, que som uns quants que hi volem estar i tot l'any, uns quants que no arribem a doscents!! i que sabem que desgraciadament no tindrem lo que uns quants encara tos penseu, diners i beneficis. obriu los ulls d'una vegada, abans que sigo massa tard.

un pratdecontí que s'estime molt el poble i les seues arrels.