Prat de Comte l' any 2009?
Els dos projectes es localitzen entre la serra de Pàndols i el Parc Natural dels Ports, en dues zones muntanyoses que envolten el nucli urbà de Prat de Comte. Es van començar a tramitar fa més d' una decàda. En aquests anys, tant les característiques del projecte com la titularitat de les accions dels promotors han variat. Actualment són propietat del grup Fercom Eólica, filial del gegant Fersa Energias Renovables, que també tramita el polèmic projecte d' Horta.
La xifra de molins també s' ha reduït però no la potència total del parc. Així el parc de Coll Ventós de 7,5 MW de potència estaria format per 4 molins, mentre que el parc de Tossa del Vent, de 10 Mw , estaria format per 7 molins.
Vista del Coll Ventós i de la Tossa del Vent des de la carretera de Bot a Horta. Cliqueu sobre el fotomuntatge per veureu-ho més gran.
Tots dos compten amb l' autorització de la Generalitat i una declaració d' impacte favorable tot i que en aquests documents s' adverteix que l' impacte final dels dos projectes sobre el territori serà sever. El passat mes de maig , Fercom demanà a la Generalitat la declaració d' utilitat pública. Aquesta concessió permet fer ús de la Llei d' expropiació forçosa, que podria ser aplicable en cas que algun dels propietaris afectats no arribessin a un acord amb la promotora.. Sobre el terreny, la instal·lació d' una torre de mesura del vent pertanyent al projecte de la Tossa del Vent, molt propera al poble, fou un dels detonants per a la mobilització dels veïns.
Retall del Diari de Tarragona INQUIETUD
La inquietud d' aquest grup de veïns, encapçalats per Jordi Plà, David Pons, Miquel Trilla o Rosa Maria Miralles- avui membres de la Junta de l' Associació de Veïns- va permetre celebrar enguany reunions amb la promotora, els ecologistes i el mateix Ajuntament.
A l' última trobada, i segons l' entitat, l' Ajuntament comunicà que les obres podrien començar al juny de 2009. Davant d' això i tenint en compte la proximitat de la majoria de molins- alguns dels quals projectats a només 500 metres del nucli urbà-, els veïns van decidir crear una associació de veïns, avui amb setze socis, i iniciar una recollida de signatures per demanar la reubicació dels dos projectes. " Tenim assumit que els parcs es faran però volem que els molins no es vegin des del poble", resumí ahir al Diari el president de l' entitat, Jordi Plà.Fins ara han recollit més de 40 adhesions de veïns empadronats i no empadronats però residents, una xifra notable en un poble amb prop de 200 veïns.
La voluntat de la iniciativa, afegeix el vicepresident, David Pons, és aconseguir el màxim nombre de signatures, més d' un centenar si és possible, per presionar les administracions i la promotora. Les signatures es presentaran davant de notari i no es faran públiques per a preservar la intimitat dels adherits. A banda de la recollida de signatures l' entitat ha tramès un dossier informatiu al Síndic de Greuges, que ja s' ha fet càrrec de l' assumpte. Volen que investigui si l' autorització dels dos parcs fou o no arbitrària tenint en compte el seu alt impacte ambiental.
L' entitat tem que la proximitat dels molins al poble tallarà d' arrel les bones perspectives d' un desenvolupament del poble basat en el turisme, com han fet a Arnes i Horta. "Perdrem una oportunitat d' or per a crèixer d' una manera sostenible, pensem que si s'ens envolta de molins la gent no vindrà i els joves marxaran", lamenten.
Article publicat al Diari de Tarragona per A. Caralt el dilluns, 10 de novembre de 2008