dijous, 31 de juliol del 2008

ACTIVITAT FRENÈTICA AL COSTAT DEL MACROABOCADOR

Estat de les obres, ahir per la tarda, del parc fotovoltaic de Móra la Nova. FOTO: - JOAN REVILLAS

La majoria de promotors dels grans parcs solars fotovoltaics aprovats a les Terres de l’Ebre estan accelerant les obres de construcció per tal de poder-se connectar a la xarxa elèctrica abans del dia 30 de setembre. Totes les instal·lacions que es connectin abans d’aquest dia rebran una prima de l’Estat de 45 cèntims d’euros per kilowatt/hora. Si ho fan a partir del 30 de setembre, la prima serà de 29 cèntims, una reducció del 36 per cent. La cursa contra el rellotge ha començat.
A. Caralt - Tortosa - 31/07/2008 7:42

«Deu o dotze camions, trenta cotxes, grues, cablejat... una activitat frenètica». D’aquesta manera descrivia ahir al Diari l’alcalde de Móra la Nova, Joan Sabanza, l’estat de les obres del parc solar fotovoltaic del municipi, ubicat al costat de l’abocador comarcal i amb una potència de 1,5 MW de potència. La raó de la intensa activitat «es que abans del 30 de setembre han d’estar connectats a la xarxa si no volen perdre les actuals primes a la producció que atorga l’Estat».
L’actual normativa del sector determina que l’Estat atorga una prima de 45 cèntims d’euro per cada kilowatt/hora que generi un parc fotovoltaic. A partir del 30 de setembre canvia la regulació i la prima es reduirà fins als 29 cèntims d’euro, segons la proposta del Ministeri d’Indústria.
Ara bé, la nova regulació no té efectes retroactius i per tant els promotors que aconsegueixin connectar-se abans de la data assenyalada continuaran cobrant durant els propers 25 anys l’actual prima de 45 cèntims d’euro. L’alcalde de Vilalba dels Arcs, Xavier Marzo, certificava ahir que les obres dels dos parcs solars previstos al municipi, de 570 KW i 493 KW respectivament, van començar fa un mes.
També s’han iniciat les obres del parc solar de Caseres, de 315 KW. El seu alcalde, Josep Maria Peris, admet que el canvi de regulació «és un maldecap perquè segons el dia que finalitzis les obres cobraràs una quantitat o una altra substancialment diferent».
A Ulldecona, l’empresa Anolls Fotovoltaica preveu finalitzar les obres del seu parc, de 2,8 MW, a finals d’agost, mentre que a Xerta el seu alcalde, Moisès Fabra, explicava ahir que les obres del parc solar, de 1,3 MW, previst al municipi «començaran en 10 o 15 dies».