dijous, 26 de juny del 2008

MERCAT MEDIEVAL A ASCÓ

Vista d' Ascó des d' una barca
Mercat Medieval a Ascó

El proper cap de setmana, 28 i 29 de juny, arriba per primer cop el Mercat Medieval a Ascó. Els carrers més emblemàtics del nostre poble rememoraran un passat medieval, amb actes que ens faran reviure altres temps.
Des del porxo de Ca Pere Sans fins la plaça Vallxiqué hi haurà activitats de tota mena, com espectacles, parades d'artesania, música, jocs infantils i tallers... des de dos quarts de dotze del matí fins les deu de la nit, el casc antic del poble es transforma en un escenari ple de colors, productes artesanals. exhibició d'animals i animació musical.

Torre i ruïnes del castell

DISSABTE 28 DE JUNY
11.30h S'obren les portes del Mercat
12.00h - Racó infantil amb jocs i tallers
- Cercavila del grup de música
12.30h Arriba al mercat "La Família Reial" (teatre de carrer)
13.30h Pregó d'innauguració del mercat
14.00h Cercavila

18.30h S'obre el mercat
19.00h Cercavila del grup de música
20.30h Actuació de l'espectacle "La Família Pícara"
22.00h Espectacle nocturn: "L'AQUELARRE"

Exterior i església d' Ascó

DIUMENGE 29 DE JUNY
11.30h S'obren les portes del mercat
12.30h Éssers màgics es passejaran pels carrers del casc antic
13.30h Contacontes per als més petits amb "La Fada trista"
14.00h Cercavila amb el grup de música

18.30h S'obre el mercat
20.30h Teatre de carrer amb l'espectacle "Animalades"
22.00h Tancament del mercat.

Carrer d' Ascó
Fotos de Josep Salvany i Blanch de l'any 1915

5 comentaris:

Anònim ha dit...

L’any 1585, amb ocasió del viatge de Felip II per l’Ebre, es fa una descripció del poble d´Ascó d’aquell temps:

“Al fin llegamos en Ascó, pueblo puesto en un alto collado no lejos del Ebro, el cual casi pasaba por la raíz del collado.Los vecinos se cuentan doscientos y entre ellos muy pocos cristianos viejos, que los más son de la ley de mahoma convertidos a la fe y como dice el Evangelio: “De sus frutos los conoceréis”, digo esto burlando, porque ésta generación de hombres como no come tocino ni bebe vino, casi se mantienen de fruta que comer.
En un alto collado tiene un castillo por naturaleza del sitio bien fuerte.
Del y de las casas de los vecinos hay una linda vista hacia el río Ebro”.

Anònim ha dit...

Que va passar després de l ´estada de Felip II a Ascó?

A principis del segle XVI, la població sarraïna és obligada a convertir-se al cristianisme fins que l'any 1610 la pràctica totalitat dels seus descendents són expulsats per ordre de Felip II (III de Castella) per considerar que no eren autèntics fidels cristians i que en privat mantenien pràctiques religioses mahometanes, i el dia 29 de maig es va fer públic a Barcelona, d’Ascó n’expulsaren: 251 homes, 256 dones, 147 nois, 95 noies i 147 petits, que ocupaven 154 cases. A causa de l'expulsió, Ascó queda quasi despoblat i el 1615 l'Orde de l'Hospital concedeix una Carta de població per atraure nous habitants al lloc.

Anònim ha dit...

Jo vull encarar el meu comentari cap al mercat medieval. Espero que l'organització sigui curosa amb la contextualització històrica dels productes que es puguin comprar. A vegades pots veure làmpares elèctriques a mercats medievals.

Recomano el de Montblanc com a model.

Anònim ha dit...

Als xilindrins que es van "fugar" de la Nuclear, allà pel novembre del 2007 (i després segurament també), los vestiran també de medievals ?? I a l'inefable Alcalde de la Vila d'Ascó, i -com no podia ser d'una altra manera- lleial treballadors al servei de la Central, també l'han vestit: de domador d'ossos i micos, de donzella casadora, d'alcahueta...?

Anònim ha dit...

Ora pro nobis !