diumenge, 21 d’octubre del 2007

LA RIUADA DEL 23 D' OCTUBRE DE 1907 A MÓRA LA NOVA

Avui la premsa parla de la riuada del 23 d' octubre de l'any 1907.

Diari : El Punt> L'Ebre commemora la gran riuada
Els salvadors i la cara fosca de la catàstrofe. Una inundació històrica
Móra d'Ebre marcarà les riuades a la plaça de Baix i Flix prepara més actes per a l'Any de la Freixa
El franquisme va esborrar l'agraïment tortosí a Reus

Este matí he anat a fer fotos i m' he recordat de lo que m'explicaven los iaios i els padrins.És lo meu homenatge personal a tal esdeveniment.No tinc coneixement que l'Ajuntament de Móra la Nova organitzi de moment cap acte, quan gairebé tots els pobles riberencs sí ho fan per commemorar lo centenari d'un fet històric de tanta rellevància.

A la sènia del metge Loscos, actualment nomenada sènia Lorena, encara hi ha una placa de la riuada del 23 d' octubre de l'any 1907, darrere si amplieu la foto clicant damunt podeu veure lo campanar de Móra d' Ebre. La riuada va anegar per complet tota la partida de "Les Sequines"( illes) i va entrar una mica dins la vila dels Masos,Lo riu feia la mateixa amplada que la distància que separa les dos Móres( uns 700 m en línia recta) i el cabal que va baixar va arribar a ser de 12000 m 3 /s. Este matí un amic també m'ha dit que dins del Mas del Molló ,situat a la partició del terme de Móra la Nova i Tivissa n'hi ha una.

Detall de la façana de l'actual sènia Lorena, situada a la part més elevada de la partida de "Les Sequines"

Detall de la placa.

Lloc on estava situada la casa fa anys enderrocada de la Plaça del Pou i que tenia una placa a l' alçada del primer pis on es rememorava la riuada de l'any 1907.Molts moranovencs recordem la senyal de ceràmica desapareguda.

L'aigua va inundar los baixos de Cal Mònic i va entrar molt poquet pel darrer esglaó de les escales dins la plaça del Pou de Móra la Nova situada a 29 metres sobre lo nivell del mar.

La riuada va arribar fins darrere de les cases del casc antic de Móra la Nova i va entrar al Carrer del Xoll situat a la part més baixa de la població(27m)