dimarts, 28 d’abril del 2009

GEPEC: LA NOVA AMENAÇA ES DIU BERTA

Berta és la nova línia elèctrica que es vol construir als peus del Parc Natural dels Ports, per tal d’evacuar l’energia produïda pels parcs eòlics més agressius i problemàtics que amenacen les Terres de l’Ebre.
Berta serà visible des d’indrets emblemàtics, com ara el santuari de la Fontcalda, la Via verda (itinerari espectacular per a bicicletes), des del monument en memòria a la lleva del biberó de la nostra guerra civil, a la serra de Pàndols, i des dels miradors més bonics i espectaculars del Parc Natural dels Ports.
Berta formarà part d’una xarxa de més de 250 quilometres de línies d’alta i mitja tensió, que s’hauran de construir si s’acaba de portar a terme la construcció de tots els parcs eòlics del sud de Catalunya. En aquest sentit, la problemàtica és doblement greu, ja que el traçat d’aquestes línies passa per paratges de gran valor ecològic i paisatgístic tot travessant la majoria de les serres i valls de les comarques de Tarragona.
Aquests grans traçats són la conseqüència de la pretensió i entossudiment del govern català per produir l’energia lluny dels centres de consum, deixant de banda la generació distribuïda d’energies renovables. Els parcs eòlics projectats i altres que es troben en construcció són molt lluny dels grans punts de consum: l’àrea metropolitana de Barcelona, les noves infrastructures de transport (AVE) i els nous polígons industrials promoguts per l’INCASOL.
Sembla una ironia, que en aquests temps que s’ha parlat tant de línia elèctrica de Molta Alta Tensió "la MAT", a Girona, o dels possibles soterraments o canvis de traçats a les línies situades als Parcs naturals del Montseny o Collserola, a les comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre es pretengui de forma impune embrutar els últims paisatges verges que ens queden. Hem de recordar que les quatre centrals nuclears catalanes (ara tres, i desitgem que un futur proper no en quedi cap), junt a la línia Rubí - Vandellòs que es va construir a principis dels anys 90, ja havien sembrat de línies MAT i d’altres de secundàries les nostres comarques.
La Berta amenaça els darrers paratges naturals de la Terra Alta que per desgràcia han quedat intencionadament exclosos del Pla d’Espais Naturals de Catalunya i la Xarxa Natura 2000 gràcies a la tasca especulativa dels nostres polítics. Sí, exclosos a consciència per tal de poder construir els quatre parcs eòlics més problemàtics del territori: La Tossa - Mola Pascual, Tossa del Vent, Coll Ventós i Aligars.
La Berta amenaça també a les espècies de fauna més simbòliques i amenaçades dels nostres paisatges mediterranis; La llúdriga, el gat salvatge, i l’àliga cuabarrada.
GEPEC-EdC i la Plataforma en Defensa de la Terra Alta, entre moltes altres entitats per la defensa del nostre patrimoni natural i paisatgístic, hem al·legat i al·legarem contra la BERTA i plantarem batalla per evitar que la BERTA, patrocinada per les Empreses eòliques TOT VENT 2000 i TARRACO EÒLICA, acabin destruint els darrers reductes de natura verge del Sud de Catalunya. Novament, haurem de fer la feina que no està fent el govern català i arribarem o­n s’hagi d’arribar per evitar aquest desastre.


1 comentari:

Anònim ha dit...

altre cop m 'agafarà fora això del dia 8! quina llàstima! i a móra? no es farà res? me fa l'efecte que mos mereixem que mos vingui la Berta, i la maria santíssima en forma d'huracà! Coi de comarca!
La meva solidaritat amb los ports, però, si voleu que us digui la veritat, ja tenim prou cacau nosaltres (i , que jo sàpigui, los del Gepec no han fet res per la problemàtica nostra dels parcs eòlics) així que a la feina: aturem los nostres projectes!