dimarts, 16 de febrer del 2010

ARA TOCA L' ORGÀNICA A MÓRA LA NOVA

Estació de transferència de l' orgànica prop del Molló
ARA TOCA L' ORGÀNICA
El grup municipal d’Esquerra celebra la implantació de l’orgànica al nostre municipi, tot i que amb quatre mesos de retard, un mes fora de la llei i unes despeses addicionals que paguem tots els VEÏNS de Móra la Nova.
Antecedents:El passat 17 de Juliol de 2008 es va publicar al DOGC la llei 8/2008. Aquesta normativa determina l’obligatorietat de tots els ens locals de Catalunya a realitzar la recollida selectiva de la fracció orgànica (FROM). El passat dia 2 de Gener de 2010 era obligat tenir implantada la recollida de la fracció orgànica. La mateixa normativa obligava als Ajuntaments a realitzar un pla de desplegament amb tres punts:
1) la declaració de l’estat de la recollida selectiva de la FROM, al municipi.2) les actuacions necessàries per a desplegar la totalitat del servei a tota la població.3) el calendari del desplegament.
El pla de desplegament presentat per l’Ajuntament de Móra la Nova amb data del 15 de Juliol de 2009 a l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), deia el següent:
1) Fases implantades 0%. Fases per implantar.
Habitants .- 3300.
Habitatges.- 1200.
Grans productors.- 35.2)
Actuacions.
Comunicació .- 2.000,00 €.
Cubells de 10 litres.- 4.320,00 €.
Fundes compostables.-4.426,80 €.
Contenidors.- 40.986,52 €.
Total estimació del cost.- 51.733,32 €
3) El desenvolupament del pla començarà per un sector del poble i després continuarà per la resta de la població. La primera fase començarà el 5 d’Octubre de 2009 i durant el novembre del mateix any es farà a la resta del municipi.
A part de tots aquests incompliments del calendari, el govern de CiU, per acabar-ho d’adobar, ens col•loca l’estació de transferència, obra que no constava al pla de desplegament.
Per tot l’exposat el grup municipal d’ Esquerra, denuncia la falta de serietat, la improvisació i el malbaratament dels recursos municipals. I això per les raons exposades a continuació:
Primera.- Per no complir els terminis d’implantació de la FROM que el propi l’Ajuntament es va marcar i, a més a més, els obligava la llei.
Segona.- Per la improvisació. Móra la Nova no produeix suficient fracció orgànica com per transportar-lo diàriament a la planta de Botarell. D’aquesta forma i per poder fer les tones suficients d’un viatge, l’Ajuntament emmagatzemarà la fracció orgànica a l’estació de transferència per tal de reduir les despeses del transport. Però això ho farà sense tenir en compte les molèsties que generaran les males olors als veïns que tenen finques al costat de la planta de transferència. A més, i per a més despropòsit, l’Ajuntament no ha tingut ni el detall de fer-ne sabedors als veïns.

Tercera.- Pel malbaratament dels diners de tots els veïns de Móra la Nova. Resulta que els 51.733,32 € de les actuacions més els diners del pla de desplegament, més els diners de la estació de transferència, molèsties als veïns, etc; tot plegat es podia haver evitat i estalviat si forméssim part del Consorci de Residus de les tres comarques.
A més a més, l’obra de l’estació de transferència, desprès de demanar la informació per escrit el dia 18 de gener de 2010, a dia d’avui el nostre grup municipal no sap quant a costat ni l’empresa que ha executat les obres.

Móra la Nova s’estalviaria els diners perquè l’estació de transferència no caldria, ja que el Consorci recull la FROM a tots els municipis de la Ribera d’Ebre, Terra Alta i Priorat menys a Móra la Nova. El Consorci té marcades tres rutes i la fracció orgànica va directament dels contenidors al camió i del camió a la planta de compostatge de Botarell.
També ens estalviaríem els diners del material per a implantar la recollida selectiva amb totes les fraccions, ja que el Consorci és l’encarregat de dotar-lo als ajuntaments sense despeses addicionals.Per tot plegat, TOTS els ajuntaments de les tres comarques pertanyen al consorci menys Móra la Nova perquè el nostre Alcalde anteposa l’orgull personal “ del que diran si torno de on vaig sortir” als interessos del poble.

Plànol d' ubicació de l' estació de transferència.

3 comentaris:

lo llaguter ha dit...

Sense desmerèixer la iniciativa, això és la xocolata del lorito al costat de tot lo que mos posen al macroabocador!!!

lo llaguter

Anònim ha dit...

Estimats lectors de l'Alego, amb respecte a les dades (que sempre són molt indicatives), el que hem de defensar és la integració de Móra la Nova en el territori (s'enten la comarca) i en totes les eines que s'articulin des de l'Administració territorial (CCRE). També la solidaritat, entesa com la participació en TOT sense tenir que guanyar-hi necessariament..., unes iniciatives ens aniran millor, i d'altres pitjor, però hem d'anar de braçet amb la resta de la comarca, NO en plan lobo solitario, i si a sobre ens costa més diners...vosaltres mateixos.

Anònim ha dit...

El grup d'ERC s'hauria de documentar avans de dir segons quines coses que els desacredita. No hi ha cap retard en la posta en marxa de la recollida de la FORM, no diu res de la subvenció de 31.000€ per al seu desplegament, s'ha informat els veins de centre de transferència i es el Consorci qui nega el servei a Móra la Nova. Ho van explicar a ràdio Móra d'Ebre amb justificants a la mà.