Totes les comarques de les Terres de l’Ebre ja disposen d’un alberg de Joventut. L’adhesió contribuirà a la dinamització econòmica de la comarca
El secretari de Joventut, Eugeni Villalbí, i un representant de l’empresa Albergs i Zones Lúdiques, han signat aquest matí a Tortosa el conveni d’adhesió de l’alberg Ca la Jepa de Prat del Comte a la Xarxa Nacional d’Albergs Socials de Catalunya. Amb aquesta incorporació, la Terra Alta deixa de ser l’única comarca de les Terres de l’Ebre sense cap instal•lació adherida a la Xanascat.
L’alberg Ca la Jepa, de 49 places, es troba ubicat en una casa de 1911 al bell mig del Parc Natural dels Ports, a prop del Centre Picasso d’Horta de Sant Joan i del riu Ebre i en la zona de vins amb denominació d’origen Terra Alta. Prat del Comte és el municipi més petit de la comarca, una de les més deprimides de Catalunya i on el Govern hi està duent a terme un pla de dinamització econòmica.
L’adhesió de l’alberg a Xarxa de Joventut permetrà donar a conèixer la comarca a través dels programes que ofereix i contribuir a la seva revitalització. La instal·lació ja acollirà el 2010 part dels programes “Vacances en família” i “L’estiu és teu!”.
dimecres, 28 d’octubre del 2009
L’alberg Ca la Jepa de Prat del Comte (Terra Alta) s’adhereix a la Xanascat
Governació activa una estació base que donarà Internet de banda ampla a Prat de Compte
Governació activa una estació base que donarà Internet de banda ampla a Prat de Compte (Terra Alta)
Dins el marc del pla Catalunya Connecta, el Departament de Governació i Administracions Públiques, a través de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació, ha activat una estació base a Prat de Compte (Terra Alta). Amb aquesta, les comarques de les Terres de l'Ebre ja compten amb 15 estacions base que ofereixen Internet de banda ampla.
L'estació base que s'ha activat permetrà que puguin connectar-se a Internet de banda ampla o millorar-ne la cobertura el nucli de Prat de Compte d'aquest municipi de la Terra Alta.
El secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Jordi Bosch, ha assegurat que "dotar d'Internet d'alta velocitat els municipis de les comarques de les Terres de l'Ebre és clau per aconseguir la cohesió territorial del país, i un dels objectius principals del pla Catalunya Connecta".
dimarts, 27 d’octubre del 2009
ASCÓ, VANDELLÓS I TIVISSA PRENEN POSICIONS PER ALBERGAR LO CEMENTIRI NUCLEAR
Ascó, Vandellòs y Tivissa (Tarragona), Yebra (Guadalajara) y Merindad de Cuesta-Urria (Burgos), posibles emplazamientos para los residuos radiactivos
RAFAEL MÉNDEZ - Madrid - 27/10/2009
El Ejecutivo maneja actualmente cinco pueblos para albergar el almacén nuclear con los residuos radiactivos. Se trata de Ascó, Vandellòs y Tivissa en Tarragona, Yebra (Guadalajara) y Merindad de Cuesta-Urria (Burgos), próximos a nucleares, según fuentes conocedoras de la negociación. Oficialmente, el Ministerio de Industria, la Empresa Nacional de Residuos Radiactivos (Enresa) y los ayuntamientos niegan las conversaciones y afirman que sólo comenzarán cuando se pidan candidatos, algo previsto para noviembre.
Industria, los alcaldes y Enresa niegan que existan conversaciones
El Gobierno planea pedir municipios candidatos antes de final de año
El Gobierno planea pedir entonces candidatos que acojan el Almacén Temporal Centralizado (ATC), con todos los residuos radiactivos. En los últimos meses también hubo momentos en los que la publicación parecía inminente y acabó frustrada. Una comisión interministerial pedirá municipios que aprueben en pleno su candidatura. Oficialmente, los requisitos no son demasiados y casi toda España podría acogerlos: no puede estar en un lugar símico, protegido, inundable y se valorará que tenga tren.
El Gobierno ofrece unos 800 millones de inversión y un parque tecnológico de investigación. Además, sólo en impuestos por los residuos, los pueblos de la zona recibirían hasta 12 millones al año.
La aceptación social será uno de los principales escollos. Por eso, Industria ve lógico que acabe en una zona nuclear. Es probable que durante la tramitación surja algún candidato de una zona no nuclear -"con la crisis hay muchos que ahora se interesan", explica una fuente del sector-.
La Asociación de Municipios en Áreas con Centrales Nucleares (Amac) lleva tres años trabajando en las zonas que están dispuestas a aceptar el almacén para explicar qué supone y qué ventajas tendría. Vecinos de las comarcas de Ascó, Vandellòs y Zorita han viajado al almacén nuclear holandés que Enresa utiliza como referencia. El gerente de Amac, Mariano Vila, explica que "si se cumplen ciertas condiciones y el proceso es democrático y participativo, Amac presentará candidatos". En una asamblea en 2008, los municipios acordaron que las candidaturas saldrían de las zonas de Tarragona (Ascó y Vandellòs), Burgos (Garoña) y Guadalajara (Zorita).
Vila se mantiene en el discurso oficial de que no hay candidatos porque no hay ningún proceso de selección, y que se decidirán cuando el Gobierno abra la elección del emplazamiento.
Pero, según ha podido saber este diario, esos aspirantes son cuatro. En Cataluña están Ascó (1.600 habitantes y dos reactores nucleares) y Tivissa (1.800 habitantes, junto a Vandellòs, aunque su interés parece haber decrecido). Ambos están gobernados por CiU. El alcalde de Ascó, Rafael Vidal, asegura que no hay nada decidido actualmente y que cuando "se abra el proceso de selección, Amac decidirá si presenta candidatos".
El Gobierno considera que Cataluña es el lugar ideal, la zona con más nucleares y en la que el ATC puede suscitar menos rechazo. José Montilla y Artur Mas han sido informados de las intenciones de estos alcaldes y han bendecido su apuesta. Tras recibir la noticia, Montilla mandó a su delegado en Tarragona, Xavier Sabaté, a pedir el almacén. Sabaté explicó a este diario que apoyaba para la zona un ATC, pero sólo "con residuos de las centrales catalanas". Montilla inició este proceso como ministro de Industria.
El problema es que ICV, socio del PSC en la Generalitat, ha hecho saber que la instalación del cementerio sería motivo de fractura en el Gobierno. A un año de las elecciones autonómicas catalanas, el PSC teme que la selección del emplazamiento ofrezcan imagen de desunión en el tripartito. Aunque CiU no se opone a la construcción, sí aprovecharía para destacar que los socialistas piden una cosa y ERC e ICV, otra.
Pero al Gobierno se le acaba el plazo. Ha demorado la convocatoria del almacén pero le queda poco margen. El cierre de Garoña, en 2013, y la próxima saturación de la piscina de combustible de Ascó obligan a dar una salida a los residuos. Zorita y Trillo ya tienen un almacén de residuos en superficie. Además, en 2011 deben volver los 13 metros cúbicos de residuos de alta actividad y 665 de media actividad de Vandellòs I enviados a Francia en 1989. El contrato con Francia establece que a partir de esa fecha España pagará 49.545,17 euros por día de retraso (más la inflación). La cantidad no es mayor que lo que se ha pagado hasta la fecha, pero Francia ha pedido garantías de que España se hará cargo de estos desechos.
Hay más opciones, como Yebra (585 habitantes, próximo a la nuclear de Zorita) y Merindad de Cuesta-Urria (463 habitantes, junto a Garoña). En el primer caso, el alcalde, Pedro Sánchez, del PP, ha invitado incluso a la federación de mujeres del pueblo a Holanda a ver el almacén nuclear y tiene un apoyo notable. En noviembre pasado, en el bar del pueblo, defendía las bondades de un ATC, pero ante este periodista se atenía al discurso oficial: "No tengo por qué oponerme ni ofrecerme. No hay ningún proceso de selección, así que no me pronuncio".
El problema en Guadalajara es el presidente autonómico, José María Barreda, del PSOE, que considera que la provincia "ya ha pagado su peaje" al tener dos nucleares. La secretaria general del PP, Dolores de Cospedal, ha hecho saber que si es una decisión municipal no se opondrá.
En Merindad de Cuesta-Urria, el alcalde, Alfredo Beltrán Gómez, del PP, gobierna con una amplísima mayoría (seis concejales por uno del PSOE). La Junta de Castilla y León, también del PP, afirmó que colaboraría en la búsqueda de lugar. El 17 de mayo de 2006, el director general de Industria, Manuel Ordóñez, señaló que la comunidad estaba "interesada en plantear o establecer conversaciones" sobre el ATC. Durante el debate sobre si el Gobierno cerraría Garoña, la Junta apostó por la continuidad de la central, pidió nuevos reactores y no le costó apoyos. La pega en este caso es que Merindad está a pocos kilómetros del País Vasco. El PNV -sostén de Zapatero en el Congreso- se opondría. La sombra de ETA, que ya obligó a parar la construcción de la nuclear de Lemóniz en los ochenta, no ayuda.
Por si el proceso fracasa, no se descarta la aparición de un candidato en la sombra, Vandellòs, aunque Mariano Vila dice que este Ayuntamiento "nunca será candidato de Amac". Si no hay emplazamiento, los residuos de Francia tienen que volver y lo harían a Vandellòs. Habría que construir un almacén individual, pero más complejo que los que tienen Zorita y Trillo, que son sólo contenedores de las barras de uranio gastado. Los residuos de Francia están vitrificados y sería necesaria una "celda caliente", un lugar donde manipular los residuos. Y una vez construido ese almacén, sería cuestión de tiempo que acabaran allí los residuos de Vandellòs II y de Ascó y por la vía de los hechos se iría conformando un único almacén, según fuentes del sector.
El alcalde de Vandellòs, José Castelnou (CiU) niega que en este momento aspire al almacén: "En principio no somos candidatos. El Ayuntamiento se pronunció en contra. No sé si han cambiado las condiciones, pero no se ha hablado nada de eso". Sí admite que reúne las condiciones técnicas, porque Enresa ya desmanteló una nuclear. El alcalde afirma que "a nivel técnico sí que se ha hablado de que Vandellòs era un buen emplazamiento".
800 millones
- El Almacén Temporal Centralizado (ATC) de residuos radiactivos y el centro tecnológico asociado supondrá una inversión de 800 millones de euros, un plazo de construcción de cinco años y 500 empleos.
- Actualmente cada central guarda sus residuos, pero el cierre de Garoña y la vuelta de los residuos de Vandellòs I enviados a Francia obligan a acelerar el ATC.
- El Congreso pidió en 2004 un único almacén por ser más seguro y más barato.
Veure també:
Fantasmes del passat del bloc flixanco La Clotxa.
Lo cementeri nuclear a la Ribera d'Ebre al bloc miravetà de Josep Mª SáezEl cementiri nuclear ronda Catalunya al diari Avui
TLN- 100%EER recorda que el Parlament de Catalunya ha rebutjat el cementiri nuclear a ecologistes.net
dilluns, 26 d’octubre del 2009
ENSURT A LA FIRA
dimarts, 20 d’octubre del 2009
EXPOSICIÓ DE LA GENERALITAT A LA FIRA DE MÓRA LA NOVA
Els polígons del Molló i de les Camposines, protagonistes de l’exposició de la Generalitat a la Fira de Móra la Nova
El Govern explicarà a la mostra les actuacions dutes a terme en els darrers tres anys a les Terres de l’Ebre
Els visitants hi podran trobar informació sobre els ajuts i les eines que s’han posat en marxa per fer front a la crisi
Amb el lema “Per les Terres de l’Ebre, som-hi”, la Generalitat exposarà, a partir de dijous vinent, a Móra la Nova, les principals actuacions que ha realitzat a les comarques ebrenques els últims tres anys. L’espai de la Generalitat a la Fira Agrícola, Ramadera i Industrial de Móra la Nova, recollirà els projectes i les actuacions fetes en l’àmbit dels serveis i la seguretat de les persones, la dinamització de l’economia, la millora de les infraestructures, l’accés a l’habitatge i la preservació del patrimoni.
En aquesta exposició hi destaquen iniciatives que contribuiran a la dinamització de l’economia de la comarca, com ara els polígons industrials del Molló i de les Camposines, que sumen una superfície superior a 80 hectàrees, i el projecte de construcció del nou edifici del Campus de la Universitat Rovira i Virgili de Tortosa
L’exposició inclourà altres projectes executats o previstos pel Govern a les Terres de l’Ebre com la nova residència per a gent gran de Flix, que, juntament amb d’altres serveis socials impulsats pel Govern, contribuirà a la creació d’ocupació. La posada en marxa de nous regadius, l’Escola Oficial d’Idiomes de Móra d’Ebre i diverses llars d’infants inaugurades recentment, són altres projectes que tenen rellevància a l’exposició, que també posa èmfasi en actuacions com el Palau Judicial de Tortosa, el projecte de desdoblament de l’eix de l’Ebre i el nou pont entre Sant Jaume d’Enveja i Deltebre.
Els visitants podran trobar-hi, així mateix, informació sobre les eines que ofereix l’Administració per fer front a l’actual situació econòmica, entre les quals destaquen cursos de formació, préstecs i ajuts de caràcter social o laboral.
A l’espai de la Generalitat, que ocuparà una superfície de 350 metres quadrats, hi haurà els estands de la Delegació Territorial del Govern, del Departament de la Vicepresidència; de l’Incasòl, del Departament de Política Territorial i Obres Públiques; de Prodeca, del Departament d’Agricultura, Acció Rural i Alimentació; de l’Agència Catalana de l’Aigua, del Departament d’Economia i Finances; del Departament de Treball i del Departament d’Educació.
La Fira Agrícola, Ramadera i Industrial de Móra la Nova (recinte firal de Móra la Nova) es podrà visitar del 22 al 25 d’octubre.
El CECAT – Unitat Mòbil de Protecció Civil es podrà visitar a la Fira de Móra la Nova
La Generalitat participa activament des del proper dijous 22 i fins diumenge 25 d'octubre en la 178a. Edició de la Fira Agrícola, Ramadera i Industrial de Móra la Nova i exposarà amb el lema "Per les Terres de l'Ebre, som-hi" les principals actuacions que ha realitzat a les comarques ebrenques els darrers anys.
A més a més, diversos Departaments del Govern català duran a terme activitats complementàries a l'exposició que es presenta a Fira Móra la Nova:
Una d'aquestes activitats suposa una gran novetat per al territori, ja que per primer cop el CECAT – Unitat Mòbil del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació deixarà la seva ubicació a Cerdanyola del Vallès i es traslladarà fins a Móra la Nova.
Així, per tal de donar a conèixer a la ciutadania aquesta unitat de comandament la directora territorial del Departament, Pilar Andreu, farà la presentació oficial i es durà a terme un Simulacre de Coordinació dels serveis operatius en una emergència. Serà el proper divendres 23 d'octubre a partir de les 18.00 hores al recinte firal.
D'altra banda, el Departament de Treball ha programat una jornada també el divendres 23 a la sala d'actes de l'Ajuntament de Móra la Nova sobre "Les empreses d'inserció: un nou repte empresarial per a una economia més social i solidària".
La sessió serà inaugurada a les 10.30h pel director territorial de Treball, Jose Martín, i clourà a les 12.30h la subdirectora de Polítiques Laborals per a la Diversitat del Departament, Emília Pallàs.
A més a més, els interessats podran seguir durant el matí les ponències "Les empreses d'inserció fan front als reptes empresarials, laborals i socials", a càrrec de la Sra. Carme Banyeres, cap del Servei de Programes d'Inserció Laboral del Departament i del Sr. Víctor M. López, vicepresident de la Federació d'Empreses d'Inserció de Catalunya (FEICAT) i, "Les empreses d'inserció davant els nous reptes del mercat de treball", presentada pel Sr. Mario Pagonabarraga, president de la FEICAT.
Finalment, cal destacar que el director territorial d'Acció Social i Ciutadania, Adam Tomàs, presentarà al Casal Municipal el dissabte 24 d'octubre, a les 12.00h, també en el marc de la Fira de Móra la Nova, una sessió informativa sobre "El sistema català de Serveis Social i la Llei de la Dependència a les Terres de l'Ebre" Pel que fa a l'exposició de la Generalitat, hi destaquen iniciatives que contribuiran a la dinamització de l'economia de la comarca, com són els polígons industrials del Molló i les Camposines, a més d'acollir l'emblemàtic projecte de construcció del nou edifici del Campus de la Universitat Rovira i Virgili a les Terres de l'Ebre.
dilluns, 19 d’octubre del 2009
DE QUAN ES DUIA BOINA PER ANAR A LA FIRA
La fotografia està feta a la Plaça del Pou ( actual Pl. Catalunya), davant de l' hostal de Cal Tort( Bar Trèvol) i de la botiga de l' Aigüero( Xarcuteria Mònica), al fons es veu el començament de l' estret del Carrer Major.
La Fira dels Masos es deixà d' intal·lar als voltants de la plaça i del casc antic als anys 60 i passà a l' actual ubicació, més amunt de la Plaça de l' Església.
178ª FIRA DE MÓRA LA NOVA
diumenge, 18 d’octubre del 2009
Clam popular per un servei ferroviari millor
Unes 60 persones participen en un viatge en ferrocarril reivindicatiu entre Tarragona i Móra la Nova
El viatge del Catalunya Exprés que cada dissabte surt de Barcelona a les nou del matí amb destinació a Saragossa, ahir no va ser un desplaçament qualsevol. Pels volts d'un quart d'onze del matí, alguns passatgers esperaven aquest tren a l'estació de Tarragona, i entre ells, membres de la Plataforma per la Defensa d'un Ferrocarril Públic i de Qualitat al Camp de Tarragona (PDF.Camp), es preparaven per al viatge reivindicatiu que havien organitzat i al qual, finalment, es van afegir una seixantena de persones. L'objectiu no era cap altre que denunciar, durant el trajecte entre Tarragona i Móra la Nova, l'estat de deteriorament d'algunes de les estacions de la Ribera d'Ebre i el Priorat i, a la vegada, reclamar un millor servei ferroviari al Camp de Tarragona.
La reivindicació va sorprendre la majoria de passatgers del tren. Per a ells, era un viatge més, ja que acostumen a fer sovint el mateix recorregut, i per això, molts van estar d'acord amb la protesta, perquè viuen en primera persona algunes de les deficiències de la xarxa ferroviària. «Em sembla una bona iniciativa, sóc usuari d'aquesta línia i la majoria de vegades el tren arriba tard», va comentar Carlos Oriol, veí de Móra d'Ebre. A l'incompliment d'horaris cal afegir-hi la baixa freqüència de trens. «Hi ha vegades que no pots seure, haurien de posar-hi més vagons o trens més sovint», es queixava un dels usuaris habituals.
Triplicar serveis
Precisament, aquest era un dels punts de la reivindicació. «S'hauria de triplicar el servei de trens de mitja distància fins a Flix i Montblanc, així com de duplicar els trens que van fins a Tortosa», va explicar Joan Ramon Ferrandis, portaveu de la plataforma. Ferrandis va assegurar que, segons els estudis de la plataforma, si es milloressin els serveis, es multiplicarien els usuaris.
Però la millora també ha de tenir en compte l'estat de les estacions, que era la reivindicació més destacada d'ahir. «Que s'hagi reduït el nombre de treballadors a les estacions és una amenaça al servei», va afirmar Ferrandis, i va puntualitzar: «Hi ha estacions on no hi ha serveis de cap mena, ni sala d'espera ni informació». Ferrandis va posar com a exemple l'estació de Reus, que està tancada durant la nit, i la d'Ascó, que no presta cap servei. «Móra és la pròxima que pot caure», va manifestar. Per concloure, Ferrandis va demanar inversions proporcionals: «És paradoxal la convivència de l'opulència de l'estació del Camp de Tarragona i la precarietat de la línia convencional.»
UNA VETLLADA LITERÀRIA
Una quarantena de persones assistiren a l' acte.
La parada de llibres.
dissabte, 17 d’octubre del 2009
SARGEIX LA MIRADA D' ANDREU
Des de ribes tan antigues
com la primera paraula,
sargeix la mirada d'Andreu
amb fils d'espills mullats
històries plenes d'Ebre.
Com aquella recordada barca,
tan asconenca, tan seua,
les lletres van i vénen
pel camí immemorial
dels alens d'aigua dolça
de noms d'ànima fluvial.
Com collidors d'olives,
Impremta Babel recull
més de mil sensacions,
per transportar el lector
amb el cor de Pol
a dies de riure i plorar,
amb els espetecs d'artifici
que solsament fabriquen
els escrivents de raça
que posseeixen l'art de contar .
divendres, 16 d’octubre del 2009
BRIDGE OVER TROUBLED WATER
DE QUAN ES FEIEN BOUS PER FIRES DELS MASOS
Quan jo era molt petit, recordo d' haver anat, amb lo iaio Àngel de Ca Nogués, a una plaça de bous portàtil que estava situada a la Sénia del Cellut, entre los actuals carrers de l' Estel i la Diagonal.
Ja mos queda menys d' una setmana per a gaudir de l' esperada "Fira dels Masos".
dimarts, 13 d’octubre del 2009
PRESENTACIÓ DEL LLIBRE "IMPREMTA BABEL" A MÓRA LA NOVA
“IMPREMTA BABEL” DE L’AUTOR RIBERENC ANDREU CARRANZA
DIVENDRES 16 D’OCTUBRE A LES 20:30 h.
A LA SEU LOCAL D’ESQUERRA (C/SANT DOMÈNECH, 7).
LA PRESENTACIÓ ANIRÀ A CÀRREC DE
L’ESCRIPTOR LOCAL MIQUEL ESTEVE
US HI ESPEREM!!!
dimecres, 7 d’octubre del 2009
10 i 11 d' octubre VIII FESTA DE L' AIGUARDENT A PRAT DE COMTE
dilluns, 5 d’octubre del 2009
HEMINGWAY RETRATAT AL FRONT DE GUERRA DE MÓRA LA NOVA
dissabte, 3 d’octubre del 2009
HAN TALLAT LOS XOPS DEL PARC 26 D' OCTUBRE DE MÓRA LA NOVA
No puc entendre per quin motiu s' han tallat de socarrel tots los arbres quan n'hi havia molts que no molestaven i haurien donat ombra als futurs vianants del pont i penso que també milloraven lo seu entorn integrant-lo amb lo parc.
Baix la meua opinió, esta greu tala no deixa de ser un gratuït atemptat ecològic que s'ha dut a terme a la nostra població sense tindre en compte l'opinió de la gent.
Ara, sense xops,es podrà veure millor i publicitar, amb una magnífica inauguració," La pasarel·la dels 224000 euros" sense que estos disortats arbres de bosc de ribera tapin l' absoluta visió de tan extraordinària obra.
ARA: Lo perfil del campanar sense xops.Fotos Alego
Ver mapa más grande
Mapa de situació del Parc 26 d' octubre