dissabte, 8 d’agost del 2009

La UGT denuncia irregularitats en l'ERO de Total Panel System

Logotip de Total Panel System( Totalstone)


La federació del metall, la construcció i afins (MCA) de la UGT a l'Ebre ha denunciat greus irregularitats en l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) presentat per l'empresa Total Panel System SA –situada a Móra la Nova– que afecta més de la meitat dels treballadors de l'empresa (14 de 26). Aquest ERO va ser desestimat fa unes setmanes pels serveis territorials de Treball a Barcelona, que el van traslladar al TSJC. No obstant això, els de l'Ebre hi van donar el vistiplau el 31 de juliol.
Els serveis territorials de Treball de les Terres de l'Ebre van aprovar el 31 de juliol passat l'ERO presentat el 21 del mateix mes per l'empresa Total Panel System SA, dedicada a la fabricació de plaques de pedra artificial i situada al polígon industrial dels Aubals de Móra la Nova. Curiosament, aquest ERO va ser desestimat fa unes setmanes pels serveis territorials de Treball a Barcelona, on l'empresa l'havia presentat anteriorment, després d'haver detectat diverses irregularitats. De fet, els serveis de Treball a Barcelona van elevar el tema al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i el pròxim 21 d'octubre s'ha de celebrar un judici. «No s'entén que aproven un ERO que no fa ni un mes van tombar els serveis territorials de Barcelona», va manifestar ahir el secretari general de MCA-UGT de les Terres de l'Ebre, Francesc Jornet, que va criticar durament la decisió dels serveis territorials de Treball a l'Ebre i el seu director, José Martín, que s'havia compromès a aturar-lo, però que quan es va signar l'ERO feia vacances. Entre les irregularitats denunciades per la UGT en la tramitació d'aquest ERO, hi ha el fet que l'empresa el presentés el mes de juny, just quan els treballadors afectats s'havien de reincorporar a la feina després d'una suspensió temporal de contracte de nou mesos. La UGT també denuncia que les negociacions les portessen tres delegats de CCOO que treballen d'encarregats. «Si representen l'empresa no representen els treballadors», va dir Jornet, que també va carregar contra l'actitud de CCOO en aquest tema. Finalment, la UGT assegura que l'empresa no ha justificat les raons de l'ERO. «No n'hi ha prou de dir que l'empresa va tenir pèrdues el 2008», va argumentar Jornet. Per tot això, la UGT presentarà la setmana vinent un contenciós administratiu contra la decisió dels serveis territorials de Treball a l'Ebre.

2 comentaris:

Soc currante i tiro p'alante ha dit...

Malgrat que l’únic que conec sobre situació d’aquesta empresa i els seus treballadors es deu a les noticies aparegudes a la premsa, m’agradaria fer algunes puntualitzacions sobre aquesta noticia:

Primer.- Coincideixo amb el fet de que es incomprensible que els Serveis Territorials de Treball de les TT.EE. aprovin ara l’ERO de Total Panel System quan els Serveis Territorials de Treball de Barcelona els desestimen. Que passa aquí? Que no estem parlant del mateix Departament de Treball? Si l’expedient no acompleix els requisits per ser aprovat a Barcelona tampoc els acompleix per fer-ho a Tortosa, i viceversa.

Segon.- Les afirmacions del Sr. Jornet les considero, com a mínim, demagògiques i sembla que nomes tenen l’objectiu de treure’n rendibilitat sindical.

Tercer.- Si bé admeto (el contrari seria negar la realitat) l’existència de sindicalisme vertical per part de treballadors i sindicats grocs, a CC.OO. no se’l pot tatxar precisament de sindicat groc, la seva història i la seva praxis quotidiana l’avala, en tot cas, puc admetre parlar de mala negociació o similar en determinades situacions puntuals. Als delegats i delegades se’ls jutja per la seva conducta sindical en la defensa dels drets dels treballadors i treballadores, no per pertànyer a un sindicat o a un altre ni per la seva categoria professional ni responsabilitat laboral dins l’empresa. I aquest judici s’ha de fer a peu d’obra, no des d’una taula de despatx a l’altre costat de riu, i l’han de fer els seus companys i companyes que diàriament hi treballen colze a colze.

Quart.- La contundent i irrefutable afirmació del Sr. Jornet de que “si representen l’empresa no representen els treballadors” té trampa, doncs està afirmant que els delegats de CC.OO., pel fet de treballar d’encarregats a l’empresa, n’ostenten la seva representació. Això, a més de trampa es fal•làcia. Per extensió i en termes generals, si fos certa l’afirmació del Sr. Jornet, una importantíssima quantitat de delegats i delegades de la UGT de les TT.EE. i Catalunya estarien representant a l’empresa.

Cinqué.- No tinc constància de cap compromís per part del Director dels Serveis Territorials de Treball de les TT.EE. Sr. José Martín (no he pogut llegir res en aquest sentit a la premsa), malgrat tot, els compromisos de les persones individuals, amb independència del càrrec que ocupin, estan (o haurien d’estar) supeditades a la Norma, que es per la qual es regeix la tramitació d’un ERO.

Sisè.- Quan parlo de demagògia em refereixo a que certes afirmacions sembla que obeeixin més als resultats electorals de les eleccions sindicals (el còmput dinàmic a 31/03/09 de les eleccions sindicals a les empreses del sector de la construcció i fusta a Catalunya aboca el resultat de 52,01% de delegats/es de CC.OO. davant els 43,61% de la UGT) que a la realitat de l’empresa i els seus treballadors. D’aquí que carregui contra el director dels SS.TT. de Treball de les TT.EE. José Martín que és afiliat al sindicat CC.OO..

Només dir que quan es parla d’ERO’s, vagues o conflictes laborals, els representants dels sindicats han d’estar al costat dels seus afiliats i del conjunt dels treballadors enlloc de ser-ne el seus salvadors.

Marta ha dit...

Espero que podeu parar aquest ERO, no em quadra que en tant poc temps de diferència sigui tombat a Barcelona i aprovat a l'Ebre, quan n'és l'Ebre la zona perjudicada. Molta sort companys!