dijous, 31 de gener del 2008

GUGLIELMO SANDRI


Tropes italianes participant al Corpus d' Arnes.

Arnes rescata el pas de l'exèrcit italià

L'associació La Bresca inicia la identificació de centenars d'imatges preses a la Terra Alta per un legionari italià durant la Guerra Civil
-->per a. caralt
Diaridetarragona.com

L'any 1992 una ciutadana de Vipiteno (Itàlia), Samantha Schneider, va descobrir casualment una caixa de fusta al costat del contenidor de les escombraries amb més de 4.000 fotografies de la Guerra Civil Espanyola. Aquest material extraordinari i inèdit era obra de Wilhelm Schrefler rebatejat com a Guglielmo Sandri (1905-1979), un soldat nascut a la regió avui italiana del Südtirol allistat al Corpo Truppe Volontarie (CTV), la força italiana enviada per Mussolini per ajudar Franco. Després d'ordenar i classificar les imatges, Schneider va lliurar la col·lecció a l'Arxiu Provincial de Bolzano. A la primavera del 2005 el Museu d'Història de Catalunya, assabentat de l'existència del catàleg, es va posar en contacte amb l'arxiu italià. Fruit de la col·laboració, entre juny i setembre de 2007 la institució catalana va exposar a Barcelona una primera col·lecció amb poc més d'un centenar de fotografies. El membre de l'Associació Cultural La Bresca d'Arnes, Francesc Martínez, va visitar-la. «Hi havia dues o tres imatges localitzades a Arnes», recorda. No eren, però, les úniques, el tinent de la divisió Littorio del CTV havia arribat a Espanya al febrer de 1937 i no va marxar fins al maig de 1939. Va participar, doncs, en quasi totes les accions militars dels feixistes italians a Espanya, entre elles la Batalla de l'Ebre. L'entitat es va posar en contacte amb els organitzadors i van obtenir el compromís que la col·lecció s'exposarà a Arnes l'11 d'octubre i el 9 de novembre al Casal Municipal. «Però volien anar més enllà, van demanar tot l'arxiu fotogràfic digitalitzat per poder identificar el màxim d'imatges», diu Martínez. Aquesta recerca ha permès fins ara localitzar l'indret exacte on Sandri va captar 150 fotografies, «i creiem, a més, que entre la zona de Terol i les Terres de l'Ebre hauria realitzat fins a 400 imatges més». Fins ara, l'associació ha identificat imatges d'Arnes, on es van instal·lar les forces italianes, Horta de Sant Joan, Queretes, Calaceit o Vallderoures, «no són imatges de primera línia de foc, les fotografies mostren soldats italians a la rereguarda, la vida dels veïns o l'aspecte que tenien els pobles rurals de la zona», afegeix. L'entitat vol organitzar una exposició paral·lela tot comparant les històriques fotografies amb els escenaris actuals on es van captar. En les properes setmanes, els membres de l'entitat es traslladaran a diversos pobles de la Terra Alta i el Matarranya per continuar el treball d'identificació i demanar l'ajut dels veïns.


Carretera d' Alcanyís, cruïlla de Gandesa i Vinarós

3 comentaris:

Muntsa ha dit...

Hola..... Soc en Francesc Martinez de l'Associació Cultural "La Bresca".... nomes per comunicar-vos, que en un primer cop d'ull a les mes de 4100 fotografies, tenim identificades ja unes 210, de les cuals, quasi un centener son d'Arnes..... es una tasca apassionant, i aclaparadora.
dintre de uns dies, començarem el treball de camp a els pobles del voltant, per fi d'identificar mes fotos.

Gracias per la vostre col·laboració
La Bresca.

Alfons Bello ha dit...

És realment apasionant aquesta història. Fa poc que vaig estar a Arnes i em vaig assabentar de tot això. L'exposició es farà finalment a l'octubre?

Muntsa ha dit...

Hola Sonso..
Esperem que si,... que es pugui celebrar a l'octubre.
El problema serà d'espai, posiblement tindrem que fer un altre exposició a la primavera per poder mostrar les casi 400 fotos que tenim ubicades.
Ja anirem informant mes endevant de com va to.

Salut.
La Bresca