divendres, 25 de gener del 2008

CLOTXA A LA VI FIRA DE L' OLI

Amb motiu de la sisena edició de la FIRA INTERCOMARCAL DE L' OLI a Móra la Nova lo diumenge 27 de gener tindrà lloc un esmorçar popular amb la degustació de la típica clotxa.
Lloc: al costat del Pavelló Firal
Venda anticipada de tiquets a les oficines de l’Ajuntament (preu 3 euros).
Foto i text de riberaebre.cat/
LA CLOTXA
La clotxa és un plat tradicional de la cuina de la Ribera d’Ebre. Es menja principalment al camp, en trobades i en manifestacions col·lectives. És un plat propi de la pagesia riberenca; els pagesos el preparaven quan anaven a treballar al camp, amb les quatre brases de la foguera que feien per escalfar-se. Les característiques de la preparació de la CLOTXA tenen a veure amb els orígens del plat, ja que el mateix pa buidat feia de carmanyola per portar diferents ingredients, que eren productes que el pagès tenia a mà en elrebost de casa.
Per elaborar-lo, cal tallar pel mig els dos pans de mig quilo i treure’ls la molla. Mentrestant, hem deixat escalivar la ceba, l’all i el tomàquet, i hem posat l’arengada a la brasa; el pa de mig buit ens serveix de recipient per posar els diferents ingredients cuits i esmicolats.
L’amaniment el farem amb un bon raig d’oli d’oliva de les Terres de l’Ebre, que impregni bé tot el pa, i el taparem amb la molla. El plat ja està preparat per menjar. Una vegada coneguda la recepta tradicional, no cal dir que podem deixar volar la imaginació. Podem assegurar que ens trobem davant d’un dels plats de la gastronomia tradicional de la Ribera d’Ebre que té un futur esperançador.
En la degustació del plat, els no iniciats s’han d’enfrontar a un oli que sempre troba forat per regalimar o, a la rebel·lia del tomàquet quan surt per la banda oposada on el comensal pretén mossegar. Aquestes dificultats, inherents al plat, fan que fruit de la imaginació i professionalitat dels nostres restauradors puguem trobar als establiments de la comarca diferents formats que vénen a enriquir la nostra clotxa.
Bon profit!


Preparats per la salabror.

INGREDIENTS:

1/2 pa de pagès

1 arengada(sardina de casco)cuita al caliu

1/2 ceba escalivada

2 tomaques de penjar

3 grans d'all escalivats

Un xorro d'oli cru

Panoràmica del parc 26 d' octubre dels Masos amb la gent menjant la clotxa .

2 comentaris:

bajoqueta ha dit...

Difícil de menjar de però està boníssima! Hauria de portar llibre d'instruccions perquè no caigués res de dins.

lo llaguter ha dit...

De bon rollo:
Les tomaques de penjar són ingredient imprescindible. Les de les fotos no s'hi assemblen ni amb pintura. Són cuandomenos de "super". El xorret d'oli ha de ser xorro, ben generós.

I el tall?

Molt millor amb un pam de llanguanissa i tres tords, tot ben rostit.

Les aulives. No caure amb el tòpic de les aulives enllaunades. Molt millor unes aulives negres acabades de collir, rostides i ben salades.

Mos de clotxa, mos de tall, una auliva, un trago de vi i....

Alegria !!!