dimecres, 14 de maig del 2008

IV TR@DIJOC A FLIX

Vista de Flix des del poblat ibèric dels Castellons.Foto Alego


El proper dijous 15 de maig la població de Flix acollirà la quarta edició del Tr@dijoc, una trobada de jocs tradicionals de la Ribera d'Ebre.


Es tracta d'una iniciativa endegada ara fa quatre anys pels professors del departament d'educació física dels instituts de Flix, Móra d'Ebre i l'escola Santa Teresa, també de Móra d'Ebre, a la qual enguany s'han afegit els professors de l'IES Terra Alta de Gandesa i l'escola d'Educació Especial Jeroni de Moragues de Móra d'Ebre.Per primer cop a la zona, es reuniran més de 250 nens i nenes que cursen 1r d’ESO d’aquests centres –abastant la totalitat de pobles de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta -, en el marc d’una jornada lúdica que ha de permetre la coneixença mútua i la pràctica de nombrosos jocs tradicionals de la Ribera d’Ebre i, per extensió, de les Terres de l’Ebre. Així mateix, la incorporació de l’escola d’Educació Especial Jeroni de Moragues suposa donar un pas més cap a la inserció d’aquests nens i nenes i, a més, donar un tractament diferent a la relació amb aquests joves, des del coneixement i el respecte, a partir del joc tradicional.

La voluntat dels departaments d’Educació Física d’aquests instituts, el recolzament dels equips directius dels centres i la sensibilitat i bona acollida que des d’un primer moment va rebre el projecte en el sí de les institucions administratives locals, comarcals (com el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i Consell Esportiu de la Ribera d’Ebre) i territorials (com la Delegació d’Esports de les Terres de l’Ebre) ha permès continuar amb aquesta quarta edició de tr@dijoc. Fins al moment, ja han estat més de 550 els alumnes que han conegut aquest esdeveniment comarcal en els tres darrers anys.

Tr@dijoc és, doncs, un projecte consolidat però que encara manté aquell objectiu primer d’esdevenir un punt de referència dins el panorama cultural i lúdic de la nostra comarca. Objectiu que passa per educar a través del joc i, de forma particular, mitjançant el joc tradicional i popular. La jornada pot esdevenir un bon recurs per a potenciar actituds bàsiques d’integració, respecte, solidaritat i tolerància, esdevenint el protagonista i eix conductor pel coneixement i recuperació del patrimoni lúdic de la Ribera d’Ebre.

La jornada es desenvoluparà des de les 9.00 del matí del dijous 15 de maig fins a les 17.30 hores, amb l’organització de 14 grups formats per nens i nenes dels diferents centres educatius abans esmentats. Es pretén fomentar la relació, el contacte i el coneixement entre aquests alumnes, és per això que es faran grups heterogenis que, seguint un itinerari, aniran recorrent els carrers i places de Flix practicant fins a vint jocs tradicionals característics del nostre món lúdic.

També es comptarà amb la col·laboració del Club Nàutic de la població, que farà una exhibició de llaüt català en la qual hi podran participar els alumnes.