Avui.cat
JUNTS · Antitransvasament, opositors als parcs eòlics i contraris al dipòsit de gas de Vinaròs desfilen junts a Tortosa DIFERÈNCIES · Torna a aflorar el sentiment de discriminació territorial amb el sud
Oriol Margalef
"Ja n'hi ha prou" va ser el crit que es va sentir ahir a la tarda pels carrers de Tortosa durant la manifestació VAN DER MEULEN
Entre els anys 2001 i 2003, el rebuig a projectes com la tèrmica d'Enron, els parcs eòlics i, especialment, el transvasament projectat pel PP, va mobilitzar milers de ciutadans a les Terres de l'Ebre i va despertar la consciència col·lectiva d'un territori que se sentia la ventafocs de Catalunya. Ahir al vespre, unes mil persones tornaven a manifestar-se a Tortosa per raons diferents i una causa comuna: reivindicar el "dret a decidir" del territori davant la imposició de projectes un cop més teledirigits i polèmics, com la planta de gas de Vinaròs o els parcs eòlics davant la costa de municipis turístics com l'Ametlla o la Ràpita.
En acabar l'acte, el portaveu de la Plataforma de les Terres del Sénia, Joan Ferrando, va llegir un manifest subscrit per les cinc entitats convocants. "Ara ja no som súbdits submisos, i lluitarem fins que el nostre futur estigui tan assegurat com el dels ciutadans de qualsevol altra part del país", va proclamar.
A la memòria de totes les persones que ahir es van manifestar, les exitoses concentracions a Barcelona, Madrid i Brussel·les, que fa uns anys van mostrar la determinació del sud contra el Pla Hidrològic Nacional (PHN). La retirada del projecte després del triomf del PSOE, i les lluites intestines al si de l'assemblea van desactivar gran part del suport social plasmat al carrer. Tanmateix, sobreviu la Plataforma, que a pocs mesos de les eleccions recorda els plans del PP si arriba a la Moncloa i manté la lluita -ara, europea- contra regadius impulsats pel PSOE -Xerta-riu Sénia, Segarra-Garrigues-, i posa el crit al cel sobre el consum d'aigua de l'Ebre d'una macrociutat d'oci als Monegros.
Líder carismàtic de la Plataforma, Manolo Tomàs, adverteix de la necessitat de reactivar les mobilitzacions mentre critica "la pèrdua de credibilitat" de polítics locals del PSC i ERC, que fa anys es manifestaven per una "nova cultura de l'aigua, i ara impulsen projectes de camps de golf a Tortosa i Deltebre". "Quan baixa l'activisme social, tornen les amenaces. Aquestes terres sempre hem estat un cul de sac, i correm el risc de ser discriminats en el projecte de Catalunya", alerta Tomàs.
Ahir a Tortosa diverses causes es donaven la mà. Hi havia opositors als parcs eòlics, però també a la possibilitat que les Terres de l'Ebre acullin un magatzem de combustible gastat de les nuclears. També de contraris a la planta regasificadora projectada al terme de Vinaròs. L'alcalde d'Alcanar, Alfons Montserrat, assegura que la instal·lació perjudicarà el desenvolupament turístic. "No acceptem compensacions, ni volem que les inversions que mereixem vagin sempre lligades a projectes no desitjats", explica Montserrat.
Un miler d'ebrencs surten al carrer a cridar «Ja n'hi ha prou» d'agressions al territori.
Els manifestants diuen que lluitaran fins que el futur de les Terres de l'Ebre estigui assegurat
JAVI BUERA. Tortosa EL Punt
Un miler de persones es van manifestar ahir a Tortosa per rebutjar les agressions que de què són objecte les Terres de l'Ebre: el risc de transvasament de l'Ebre, un cementiri nuclear, el projecte Castor, la massificació eòlica a la Terra Alta i la instal·lació de parcs eòlics davant del Delta. La manifestació va estar organitzada per les cinc grans plataformes de les Terres de l'Ebre, segons les quals ahir a Tortosa hi havia al unes 1.500 persones protestant. Amb la mobilització es va voler demostrar que les Terres de l'Ebre «ja no són submises» i que lluitaran per defensar el seu futur. A més, també es va recordar que la comunitat ebrenca té dignitat i que no hi ha cap raó perquè el territori sigui «l'abocador i el generador d'electricitat de Catalunya», van manifestar.
La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), la Plataforma en Defensa de la Terra Alta, la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia, la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya i Salvem la Mar de l'Ebre van organitzar una manifestació conjunta ahir pels carrers de Tortosa amb el lema «Ja n'hi ha prou» i on hi van assistir un miler de persones, si bé l'organització les xifrava en 1.500.
La manifestació va servir per demostrar que la comunitat ebrenca «no tolerarà les agressions al territori», tal com deia el comunicat de les plataformes. El text també és contundent quan diu: «La gent de l'Ebre no és submisa i hem après a lluitar i lluitarem fins que el nostre futur estigui tant assegurat com el de qualsevol altra regió del país», diuen.
En els parlaments del final de la marxa, un portaveu de la Coordinadora Anticementiri Nuclear, Juli Loràs, va assegurar: «Les agressions no són problemes aïllats, sinó un de sol, la marginació de les nostres terres des de fa 60 anys» va dir. Per aquest motiu, segons Loràs, l'Ebre té ara més que mai el dret a decidir sobre el seu futur ja que no ho ha fet durant anys.
A més, un dels portaveus de la PDE, Manolo Tomàs, va cridar a la unitat de la comunitat ebrenca i a la seva mobilitat per defensar el riu ja que «si es perd l'Ebre es perd el futur del territori». Tomàs també va dir que la dignitat de la gent de les Terres de l'Ebre «no està en venda».
Les plataformes també van dir que l'Ebre no ha de ser ni l'abocador ni el generador d'energia del país. En la marxa també hi va haver referències als mitjans de comunicació públics, als què van demanar que canviïn «la visió de territori que transmeten i surtin del centralisme barceloní», deien.
Multitudinària protesta a Tortosa en defensa de les terres de l'Ebre
Telenoticies
Més d'un miler de persones han participat a la manifestació convocada a Tortosa per cinc plataformes de les terres de l'Ebre per denunciar les agressions que, segons diuen, pateix el territori. Els diferents col·lectius s'oposen a la massificació eòlica, a la possible implantació del cementiri nuclear, a la planta de gas davant d'Alcanar i als transvasaments encoberts de l'Ebre.
Més d'un miler de persones han participat a la manifestació convocada a Tortosa per cinc plataformes de les terres de l'Ebre per denunciar les agressions que, segons diuen, pateix el territori. Els diferents col·lectius s'oposen a la massificació eòlica, a la possible implantació del cementiri nuclear, a la planta de gas davant d'Alcanar i als transvasaments encoberts de l'Ebre.
4 comentaris:
.
Fotos de la Manifestació
Hola a tothom i bones festes!
L'altre dia llegia a N. Grimaldi, un pensador contemporani que feia la següent reflexió: mai l'ésser ha tingut tanta energia per càpita ni ha allargat tant l'esperança de vida i malgrat això, el procés d'un progrés desvocat posa en perill la conquesta assolida... Paradoxal! El que ja denunciava Horkheimer, ara fa mes de mig segle, amb la regressió del procés il·lustratiu...
El (diuen) dèficit energètic hauria de fer-nos plantejar seriosament on són els límits tol·lerables de creixement. Volem llums ornant els nostres carrers a festes, tenim varis cotxes per família, encenem cada cop més electrodomèstics a casa...
Potser més que cercar la fòrmula de l'increment de producció energètic hauríem de mirar de ser més austers en el consum. Tal vegada s'evitaria la polèmica d'instal·lació de noves fonts de creació.
La solidaritat territorial convidaria a que les fonts d'aquesta energia -en la major part de casos amb 'externalitats' negatives - no es concentrés a les nostres terres (el sud). Fóra de sentit comú i racionalitat. Entenc l'ira de molts ebrencs que estimen la seua terra, tal és el meu cas. Però la Virtut és acció mimètica i potser també hom hauria de donar exemple de moderació en el consum alhora que es surt a cridar al carrer.
Fins aviat,
Miquel Esteve
PD: Bones festes Àngel i Montse!!!
Totalment d'acord.
Soy de los que piensa que la energía q se consume debería producirse en esos mismos lugares. Que cada Municipio tenga los molinos, placas solares...etc, adecuados a sus necesidades. No para mercadear.
Tenemos muchos polígonos industriales con gran superficie en el exterior que podrían estar cubiertos de placas solares,no se verían y no afearían el paisaje más de lo que ya lo hacen.
¡¡¡Que cada polígono industrial produzca su propia electricidad!!!
¡¡¡Que cada gran superficie comercial produzca su propia electricidad!!!
¡¡¡ Que cada campo de futbol o complejo deportivo produzca su propia electricidad!!!
No es tan dificil, es cuestión de lo que llaman "voluntad política" y algo de sentido común.
Publica un comentari a l'entrada