dimarts, 3 de juliol del 2007

La Mosca Negra de l'Ebre

El canvi climàtic pot afavorir la plaga de la mosca negra i el mosquit tigre
L'augment de temperatura global provocat pel canvi climàtic pot afavorir l'expansió de dos insectes de picada molt dolorosa: la mosca negra, convertida en plaga a les Terres de l'Ebre, i el mosquit tigre, detectat al Camp de Tarragona. Aquesta és la tesi de l'entomòleg de la Universidad Complutense de Madrid, Raimundo Oteruelo.
per a. c. |

En declaracions a la agència Efe, Oteruelo ha afirmat que la major proliferació d'aquests insectes els últims anys, sobretot a Catalunya, podria estar relacionat amb l'augment de la temperatura provocat pel canvi climàtic, «ja que s'accelera el cicle vital de l'insecte i es produeixen, per tant, un major nombre de generacions».

Fins ara i en el cas de la mosca negra els científics havien vinculat l'expansió de l'insecte a l' Ebre a l'alta presència de macròfits, una planta aquàtica que prolifera en condicions de poc cabal del riu i bons índexs de radiació solar. El tècnic del Consorci dels Serveis Agroambientals del Baix Ebre (CODE), Raül Escosa, replicava ahir que l'augment del termòmetre pot afavorir l'aparició d'espècies tropicals però que aquest no seria el cas de la mosca negra, no procedeix d'aquelles latituds «i pot reproduir-se amb temperatures de l'aigua del riu de 10 graus».

Pel que fa al mosquit tigre, amb presència confirmada a 26 municipis del Baix Llobregat i a Altafulla, Escosa no creu tampoc que el canvi climàtic sigui la raó primera de la seva expansió arreu del món, «fou introduïda a Catalunya a través del comerç dels pneumàtics usats», apuntava, «perquè són un hàbitat idoni per pondre els ous, s'hi manté la humitat i no hi entra el sol».

Tanmateix, en un jornada celebrada al mes de juny a Saragossa sobre l'impacte dels mosquits, es va assegurar que el canvi de temperatures provoca l'allargament del període de cria i desenvolupament de l'espècie i que, si fa pocs anys la presència del mosquit no s'allargava més de dos mesos, ara pot reproduir-se diverses vegades.

Al marge d'Altafulla, la presència del mosquit tigre no ha estat confirmada en cap altre indret del Camp i l'Ebre. Escosa afirma, però, que l'insecte, transportat pels humans, podria ser detectat les properes setmanes o mesos en zones habitades on siguin presents elements com la gespa i l'aigua. Les dues espècies provoquen picades doloroses però no són vectors de malalties. http://www.diaridetarragona.com/

1 comentari:

Anònim ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.