dissabte, 21 de juliol de 2007

Censura en ple segle XXI


DISSABTE, 21/07/2007 - 06:00h
La blocosfera reacciona al segrest de l'últim número del Jueves
Els blocaires han reaccionat amb força al segrest de la revista El Jueves, ordenat pel jutge Del Olmo. Una cerca a Technorati dóna milers de resultats, molts dels quals critiquen la decisió judicial. Una cerca al Google Blog Search, especificant-la en català, presenta molts blocs catalans que n'han parlat. Més: la majoria de blocs publiquen la caricatura de portada en què surten el príncep Felip de Borbó i Letizia Ortiz.
Tot i que el fiscal Miguel Ángel Carballo, que també va demanar ahir el tancament de la web del Jueves (que va molt lenta en carregar i de vegades cau), va dir que els mitjans de comunicació que publicaven la caricatura cometien un delicte contra la monarquia, els blocs i molts mitjans de comunicació digitals la van publicar igualment i la imatge s'ha escampat per la xarxa. I no sols els blocs catalans i espanyols en parlen, sinó que la notícia també ha arribat a blocs portuguesos, anglesos, alemanys i fins i tot russos. Així mateix, se'n fan ressò mitjans de comunicació internacionals com France 24, la BBC i The International Herald Tribune. Recordem que el jutge Juan del Olmo ha actuat perquè considera denigrant la portada i creu que pot constituir un delicte d'injúries a la corona espanyola.http://www.vilaweb.cat/www/noticia?p_idcmp=2488301


El jutge Del Olmo ordena que es retiri l'últim número d' 'El Jueves' per una sàtira sobre la família reial
M. F. R.http://www.eldebat.cat/cat/viewer.php?IDN=10940

El jutge de l'Audiència Nacional Juan del Olmo ha ordenat aquest divendres el segrest de l'últim número de la revista El Jueves en considerar que la portada de la publicació, amb un dibuix satíric sobre els Prínceps d'Astúries, podria suposar un delicte d'injúries contra la corona espanyola. Del Olmo ha dictat aquesta orde a instàncies de la Fiscalia General de l'Estat, que havia presentat una denúncia. La decisió del jutge de l'Audiència Nacional implica que les forces i cossos de seguretat de l'Estat retirin els exemplars de la revista dels punts de venda i el seu desplaçament a Barcelona per fer-se amb el motllo del dibuix. A més a més, Del Olmo exigeix al director de la revista que identifiqui els autors de les caricatures, que si es confirma que han comès un delicte d'injúries contra la Corona podrien ser condemnats a un màxim de dos anys de presó. En la portada d'El Jueves [a la imatge] apareixen caricaturitzats Felip de Borbó i Letizia Ortiz en una postura sexual explícita i es fa referència a l'ajuda de 2.500 euros a la maternitat anunciada pel Govern espanyol. "¿Te n'adones? Si et quedes embarassada això serà el més semblant a treballar que ha hauré fet en la meva vida", li diu la caricatura del príncep a la representació de la seva esposa.Crítiques de la professióEl segrest de la revista satírica ha provocat indignació en la professió periodística. Dardo Gómez, president del Sindicat de Periodistes Cataunya (SPC), ha assenyalat en declaracions eldebat.cat que "estem en contra de qualsevol segrest d'una publicació". Segons el màxim dirigent de l'SPC, "si el Fiscal considera que alguna persona ha comès un delicte, que actuiï, però el que no ha de fer és segrestar la publicació, perquè això provoca uns danys irreperables i s'han donat molts casos en què després del segrest s'ha demostrat que no existia delicte".

2 comentaris:

Xavier ha dit...

Aqui un altre blogger que ha penjat la portada i un misatge de protesta, no ens podran aturar

Anònim ha dit...

la monarquia abolida!! visca la 3a reública!! los monarques sol serveixen per a omplir pàgines de les revsites del cor i per a que els nostres impostos tinguin una mica més de sentit.

AXR