dimarts, 17 de juliol del 2007

L' AMAC reclama emplaçament per al cementiri nuclear



L'AMAC reclama emplaçament per al cementiri nuclear

http://www.ebredigital.com/
Els ajuntaments que formen part de l’Associació de Municipis en Àrees Nuclears (AMAC) exigeixen al Govern central que posi en marxa un procediment real de recerca d’emplaçament per al cementiri de residus nuclears. Aquest és el primer punt de l’acord que han pres avui en una assemblea de l’AMAC celebrada a Madrid. Els municipis, entre els quals n'hi ha dotze de les Terres de l'Ebre, recorden que ja fa un any que es va constituir la comissió interministerial que té com a funció establir les pautes per buscar emplaçaments i critiquen que encara no s’ha avançat. "No es coneix quin és el procediment que es pensa seguir per a l'elecció del lloc on s'haurà de construir el magatzem, ni quins sistemes d'informació i participació a la població preveu el Govern en aquest procediment, ni sota quines condicions participaran els candidats que vulguin optar a albergar el magatzem de residus", recorda l'Associació en un comunicat.Segons l'AMAC, "la manca de definició actual podria amagar la decisió de mantenir la política de fets consumats duta a terme fins ara al nostre país, i continuar amb l'emmagatzematge a les centrals nuclears sense comptar amb l'opinió de la població i imposant decisions al més vell estil".En el comunicat exposen que aquesta manca de decisió té com a efecte immediat "el manteniment dels residus radioactius al lloc on es troben encara que sigui en contra de l'opinió de la ciutadania i dels seus representants directes, o sigui, per imposició".Entre els acords presos avui també hi ha el d'impedir "per tots els mitjans la realització a les centrals nuclears de qualsevol activitat que pugui significar l'ampliació de la capacitat dels magatzems actuals a les centrals nuclears; per tant, impedir l'ampliació de les piscines d'emmagatzematge de les nuclears i la construcció de magatzems temporals individualitzats a les centrals mentrestant no hi hagi garanties reals de la seva temporalitat".Així mateix, l'AMAC reclama "contractar els serveis professionals necessaris per posar en marxa tots els mecanismes jurídics i polítics necessaris per executar aquests acords, la primera activitat dels quals haurà de ser l'anàlisis de la validesa dels acords de construcció dels magatzems temporals individualitzats de José Cabrera i Trillo i el re-raking previst a Cofrentes.

Qui són l' AMAC ?
AMAC está compuesta por 67 municipios situados dentro de un círculo de radio 10 km. con centro en la Central Nuclear. Estos municipios corresponden con los que están incluidos en la Zona I de los Planes de Emergencia Nuclear. Presidente: D. Gabriel Ruiz del Olmo (Ayto. Almonacid de Zorita)Vicepresidente: Dña. Sabina Hernández (Ayto. Almaraz)
Miembros de la Comisión Directiva D. Ignacio Castresana (Ayto. Oña) D. Luis María Gómez (Ayto. Partido de la Sierra de Tobalina) D. Rafael González Mediavilla (Ayto. Valle de Tobalina) D. Benjamín Sánchez (Ayto. Toril) D. Miguel Ángel Jiménez (Ayto. Millanes de la Mata) Dña. Sabina Hernández (Ayto. Almaraz) D. Gabriel Ruiz del Olmo (Ayto. Almonacid de Zorita) Dña. Covadonga Pastrana (Ayto. Albalate de Zorita) D. Juan Pablo Sánchez (Ayto. Pastrana) D. Jaime Leceta (Ayto. Brihuega) D. Julio Santos (Ayto. Solanillos del Extremo) D. José Luís Sancho (Ayto. Trillo) D. Raúl Ángel Domínguez (Ayto. Cofrentes) D. Ángel Navarro (Ayto. Jalance) D. Fernando García (Ayto. Jarafuel) D. Antonio Casanova (Ayto. Ascó) D. Joan Sabanza (Ayto. Móra La Nova) D. José Luís Aparicio (Ayto. Riba-Roja) D. Josep Montané (Ayto. Pratdip) D. Jordi Jardí (Ayto. Tivissa) D. Josep Castellnou (Ayto. Vandellòs y L'Hospitalet de L'Infant)