dilluns, 7 de maig de 2007

La navegació per l' Ebre no és un gran negoci

La navegació per l'Ebre només ha suposat la creació de catorze empreses

La majoria es dediquen a activitats fluvials a temps parcial perquè asseguren que el negoci no és prou rendible

LURDES MORESO. Tortosa
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2385501

La navegació fluvial a l'Ebre va arrencar el 1998 amb sis empreses que operaven al riu, ara el nombre d'iniciatives empresarials que ofereixen trajectes pel riu s'ha ampliat a catorze, però la majoria es dediquen a aquesta activitat a temps parcial. Els mateixos emprenedors expliquen que, ara com ara, no els és rendible dedicar-se exclusivament a transportar visitants per l'Ebre, fet pel qual han de guanyar-se la vida en un altre camp. A més, el sector lamenta que rep poca ajuda per part de l'administració per tal de promocionar el projecte. L'Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre (Idece) manté que cal promoure els trajectes fluvials de curta distància i d'embarcacions sense motor i, alhora, difondre els atractius turístics dels pobles de ribera.
Riu Natura és una de les empreses que fa més anys que opera al riu Ebre, concretament va arrencar la seua activitat el 1997, abans d'inaugurar-se el tram navegable entre Tortosa i Móra d'Ebre. «Vam iniciar la nostra activitat el 1997 amb piragües i barques inflables», va explicar un dels socis de Riu Natura, Ernest Garí. Més endavant aquesta empresa de la Ribera d'Ebre va dissenyar unes barques amb motor amb 26 places de capacitat i que asseguren que poden navegar pel riu sense perill d'embarrancar-se quan el cabal és escàs. Cada temporada Riu Natura transporta uns 6.000 passatgers i l'empresa sosté que any rere any incrementa el nombre de clients. Amb tot, Garí explica que aquesta és la segona activitat dels tres socis que formen l'empresa. «La temporada de navegació fluvial es limita als tres mesos d'estiu més les vacances de Setmana Santa, amb la qual cosa no es generen prou ingressos per dedicar-nos exclusivament al projecte de navegació», va dir el promotor de Riu Natura.
De la mateixa manera que Riu Natura, l'empresa Beniemocions, formada per dos socis, es dedica a temps parcial a l'activitat fluvial. En aquest cas, l'empresa de Benifallet ofereix sortides en piragua per l'Ebre. «Fa tres anys que vam crear l'empresa i ens hi dediquem perquè ens agrada el riu, per vocació, ja que fins al moment només hem registrat pèrdues», va assenyalar un dels socis de Beniemocions, Lluís Ferré.«La piragua és com la bicicleta del riu, però encara hi ha molta gent que relaciona aquesta activitat amb perill», va afegir Ferré. Entre escolars i particulars, Beniemocions va passejar per l'Ebre l'última temporada uns 3.000 clients.
D'altra banda, les empreses que operen al riu lamenten rebre poc suport des de l'administració per promocionar la seua activitat. «Realitzem una activitat que és temporal, però hem d'assumir unes despeses d'assegurances, permisos, magatzems, etc. que són anuals; a més, l'activitat no es promociona prou», va dir Ferré. Pel que fa a la diagnosi i al pla director que realitzarà el govern, les empreses mantenen que el sector ja va veure des del principi que no es podia navegar amb embarcacions grans pel riu. «El govern s'ha gastat 19 milions d'euros en un projecte que ningú s'ha cregut mai», va manifestar el president d'Aturebre, Albert Hernàndez.
Més informació de la navegavilitat a http://www.ebrenavegable.cat/