dimecres, 16 de maig del 2007

La Catedral del Vi és la cinquena meravella catalana

Una aquarel·la de la gandesana Àngels Cid

http://www.lamalla.net

El Celler Cooperatiu de Gandesa (la Terra Alta), d'estil modernista i conegut com la Catedral del Vi per la seva bellesa, ha estat elegit per votació popular com la cinquena meravella del patrimoni cultural material de Catalunya. Aquest edifici se suma a les altres quatre meravelles escollides en les últimes setmanes: La Seu Vella de Lleida, el conjunt arqueològic de Tàrraco, el monestir de Sant Miquel de Cuixà i la Sagrada Família de Barcelona. Amb aquesta iniciativa, promoguda per l'organització Capital de la Cultura Catalana i Catalunya Ràdio, s'han de triar per votació popular les que seran les set meravelles catalanes per votació popular.
El Celler Cooperatiu de Gandesa és obra de l'arquitecte de Valls Cèsar Martinell, deixeble de Puig i Cadafalch i d'Antoni Gaudí. Es tracta d'un edifici, construït el 1920, que conjuga perfectament l'arquitectura amb les necessitats dels pagesos per a l'elaboració del vi i l'oli. L'arquitecte va saber fer d'aquest edifici una combinació de simplicitat i, alhora, de bon gust decoratiu. La seva estructura es basa en la típica construcció catalana de teulada sostinguda amb voltes catalanes i, a l'exterior, destaquen dos dipòsits d'aigua sostinguts sobre la coberta i unes gàrgoles de terrissa envernissades en verd.
Vuit propostes optaven al títol de meravella dins l'àmbit territorial de les Terres de l'Ebre, que abasta les comarques del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d'Ebre i la Terra Alta. El segon espai més votat, després del celler de Gandesa, han estat les pintures rupestres d'Ulldecona, i en tercer lloc, el Celler Cooperatiu del Pinell de Brai. Per darrera han quedat la resta de propostes: el Castell de la Suda de Tortosa, el Castell de Miravet, la Catedral de Tortosa, el Convent de la Mare de Déu dels Àngels d'Horta de Sant Joan i el Pont Penjant d'Amposta.
Fins diumenge a mitjanit es pot participar en l'elecció de la sisena meravella del patrimoni cultural material de Catalunya, que correspondrà a alguna de les catorze propostes de la Catalunya Central (comarques de l'Anoia, el Bages, el Berguedà, Osona i el Solsonès). Per fer-ho cal enviar un SMS al número 7217 escrivint CCC, deixar un espai en blanc, i després indicar el nom de la proposta de meravella votada (cost del missatge 1,20 € + iva).