El cistell d'anar a comprar resulta un 20% més car que fa un any
• La pujada del pollastre, el pa, la llet, els ous i la fruita eleva més de 30 euros la compra setmanal
• Defensa de la Competència investiga si hi ha concertació de preus entre els empresaris
El Periòdico-
Les fortes pujades en els preus d'aliments bàsics, com el pa, el pollastre, la llet, els ous, les fruites i les verdures encariran, de mitjana, el 20% la despesa familiar en alimentació. Així, la família que fa un any es gastava entre 150 i 180 euros en la compra setmanal, ara se'n gasta entre 180 i 216. Tot plegat, en un context en què els salaris han crescut al voltant del 3,5%, de mitjana.Els càlculs són de la Confederació Espanyola de Mestresses de Casa, Consumidors i Usuaris (Ceaccu), a partir d'una compra setmanal tipus i, curiosament, estan del tot en línia amb les dades que es desprenen de l'enquesta de preus de l'alimentació, que elabora el Ministeri d'Indústria, i de l'enquesta de pressupostos familiars, confeccionada per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).Segons les últimes dades del Ministeri d'Indústria, corresponents als preus dels aliments del mes d'octubre, la carn de pollastre s'ha apujat el 18,31% en un any; la llet, el 18,39%, i els ous, el 10,38%. Per sobre del 8% s'han apujat productes com per exemple les llimones, les pomes, les taronges, les peres, els plàtans, les bledes i les cebes, que anoten una espectacular pujada del 20% i es paguen de mitjana a 1,14 euros el quilo. A més a més, segons les dades facilitades per l'IPC, el pa s'ha apujat el 8,1% en un any.A partir de l'enquesta de pressupostos familiars que elabora l'INE és possible saber quant pesen realment aquests aliments en la compra de les famílies. Deixant a un costat el pagament de la hipoteca, les famílies dediquen al voltant del 22% de les seves despeses a alimentació.ALIMENTS, HIPOTECA I GASOLINA Segons assegura l'INE, de cada 100 euros que es dediquen a alimentació, 30 es gasten en pa, pollastre, llet, ous, fruites i hortalisses. Amb l'encariment d'aquests productes, aquests 30 euros s'han transformat en 38,27, cosa que suposa una pujada real del 27%. Si es té en compte que hi ha altres productes que s'han abaixat (com per exemple l'oli, la carn de be, les mongetes tendres o bé els tomàquets) o s'han apujat poc (com la patata), la resultant del 20% a què ha arribat la Ceaccu no resulta gens exagerada."El consumidor està molt preocupat. Els sous pugen com l'IPC però alguns aliments pugen molt més. Pot semblar anecdòtic, però no totes les economies familiars són iguals" explica Manel Ruiz, director tècnic de la Unió de Consumidors de Catalunya (UCC)."A més a més s'han apujat els préstecs hipotecaris i les quotes són uns 50 euros més cares que fa un any i les gasolines s'han apujat", explica la presidenta de Ceaccu, Isabel Ávila. Ceaccu calcula que el pressupost mensual de despeses familiars s'ha apujat més de 250 euros.Segons aquesta i altres organitzacions de consumidors, el problema "no és conjuntural", com ha explicat fa uns quants dies el president del Govern central, José Luis Rodríguez Zapatero, al Senat. Sinó que és "estructural" i té a veure amb "falta de competència", explica Isabel Ávila.PUJADES UNIFORMES Ceaccu ha denunciat davant la Comissió Nacional de Competència (CNC) les organitzacions empresarials Ceopan i Propollo, que agrupen la majoria del mercat del pa i del pollastre, perquè entén que han emès "consignes" sobre pujades uniformes de preus. El 30 d'octubre, la CNC va comunicar que "en el marc d'una investigació d'ofici" ha portat a terme inspeccions a les seus d'empreses i d'associacions sectorials per determinar "si els missatges que des de diferents fòrums s'han llançant per justificar o incitar l'augment dels preus poden respondre a alguna pràctica anticompetitiva".Per la Unió de Consumidors de Catalunya (UCC), "s'ha de mirar d'on vénen les pujades, perquè al pagès ara li costa més produir però ven al mateix preu". Segons Manel Ruiz, "l'Administració ha d'investigar si són els intermediaris els que apugen els preus".Els productors d'aliments com el pa, la llet i el pollastre, argumenten que l'increment del preu dels cereals --per l'elaboració de biocombustibles-- ha encarit els costos de producció. Des del Ministeri d'Agricultura es nega aquest argument. Com a molt s'admet una tensió en els preus per l'elevada demanda dels països emergents, que en cap cas justifica els increments en els aliments espanyols.
• La pujada del pollastre, el pa, la llet, els ous i la fruita eleva més de 30 euros la compra setmanal
• Defensa de la Competència investiga si hi ha concertació de preus entre els empresaris
El Periòdico-
Les fortes pujades en els preus d'aliments bàsics, com el pa, el pollastre, la llet, els ous, les fruites i les verdures encariran, de mitjana, el 20% la despesa familiar en alimentació. Així, la família que fa un any es gastava entre 150 i 180 euros en la compra setmanal, ara se'n gasta entre 180 i 216. Tot plegat, en un context en què els salaris han crescut al voltant del 3,5%, de mitjana.Els càlculs són de la Confederació Espanyola de Mestresses de Casa, Consumidors i Usuaris (Ceaccu), a partir d'una compra setmanal tipus i, curiosament, estan del tot en línia amb les dades que es desprenen de l'enquesta de preus de l'alimentació, que elabora el Ministeri d'Indústria, i de l'enquesta de pressupostos familiars, confeccionada per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).Segons les últimes dades del Ministeri d'Indústria, corresponents als preus dels aliments del mes d'octubre, la carn de pollastre s'ha apujat el 18,31% en un any; la llet, el 18,39%, i els ous, el 10,38%. Per sobre del 8% s'han apujat productes com per exemple les llimones, les pomes, les taronges, les peres, els plàtans, les bledes i les cebes, que anoten una espectacular pujada del 20% i es paguen de mitjana a 1,14 euros el quilo. A més a més, segons les dades facilitades per l'IPC, el pa s'ha apujat el 8,1% en un any.A partir de l'enquesta de pressupostos familiars que elabora l'INE és possible saber quant pesen realment aquests aliments en la compra de les famílies. Deixant a un costat el pagament de la hipoteca, les famílies dediquen al voltant del 22% de les seves despeses a alimentació.ALIMENTS, HIPOTECA I GASOLINA Segons assegura l'INE, de cada 100 euros que es dediquen a alimentació, 30 es gasten en pa, pollastre, llet, ous, fruites i hortalisses. Amb l'encariment d'aquests productes, aquests 30 euros s'han transformat en 38,27, cosa que suposa una pujada real del 27%. Si es té en compte que hi ha altres productes que s'han abaixat (com per exemple l'oli, la carn de be, les mongetes tendres o bé els tomàquets) o s'han apujat poc (com la patata), la resultant del 20% a què ha arribat la Ceaccu no resulta gens exagerada."El consumidor està molt preocupat. Els sous pugen com l'IPC però alguns aliments pugen molt més. Pot semblar anecdòtic, però no totes les economies familiars són iguals" explica Manel Ruiz, director tècnic de la Unió de Consumidors de Catalunya (UCC)."A més a més s'han apujat els préstecs hipotecaris i les quotes són uns 50 euros més cares que fa un any i les gasolines s'han apujat", explica la presidenta de Ceaccu, Isabel Ávila. Ceaccu calcula que el pressupost mensual de despeses familiars s'ha apujat més de 250 euros.Segons aquesta i altres organitzacions de consumidors, el problema "no és conjuntural", com ha explicat fa uns quants dies el president del Govern central, José Luis Rodríguez Zapatero, al Senat. Sinó que és "estructural" i té a veure amb "falta de competència", explica Isabel Ávila.PUJADES UNIFORMES Ceaccu ha denunciat davant la Comissió Nacional de Competència (CNC) les organitzacions empresarials Ceopan i Propollo, que agrupen la majoria del mercat del pa i del pollastre, perquè entén que han emès "consignes" sobre pujades uniformes de preus. El 30 d'octubre, la CNC va comunicar que "en el marc d'una investigació d'ofici" ha portat a terme inspeccions a les seus d'empreses i d'associacions sectorials per determinar "si els missatges que des de diferents fòrums s'han llançant per justificar o incitar l'augment dels preus poden respondre a alguna pràctica anticompetitiva".Per la Unió de Consumidors de Catalunya (UCC), "s'ha de mirar d'on vénen les pujades, perquè al pagès ara li costa més produir però ven al mateix preu". Segons Manel Ruiz, "l'Administració ha d'investigar si són els intermediaris els que apugen els preus".Els productors d'aliments com el pa, la llet i el pollastre, argumenten que l'increment del preu dels cereals --per l'elaboració de biocombustibles-- ha encarit els costos de producció. Des del Ministeri d'Agricultura es nega aquest argument. Com a molt s'admet una tensió en els preus per l'elevada demanda dels països emergents, que en cap cas justifica els increments en els aliments espanyols.
1 comentari:
Crec que la vida està molt cara i els sous no pugen tant. Això l'unic que crearà és més endeutament a les families, i naixò no és bo per un país (que en teoria) ha de ser un dels més desenvolupats dela U.E..
Publica un comentari a l'entrada