dijous, 23 d’agost del 2007

25 D' AGOST CURSES TRADICIONALS A PRAT


La comitiva pujant pel carrer d'Horta.

En el transcurs de la Festa Major de Prat de Comte, que celebra aquesta vila de la Terra Alta al voltant del 24 d'agost, festivitat de Sant Bartomeu, es duen a terme les curses: una tarda d'activitats de caràcter tradicional i popular. Aquestes curses es vénen fent a la població des de molt antic, i des del juliol de l'any 2000 tenen el reconeixement de Festa Tradicional d'Interès Comarcal.

Diumenge 25 d'agost a 2/4 de 6 de la tarda, a la carretera de l'estació, al carrer Major i a la plaça de l'Església, s'inicien les CURSES POPULARS TRADICIONALS DE PRAT DE COMTE.
Les Curses Pedestres

La Cursa de les Pedres

La Cursa d'Ous

La Cursa de Taleques

La Cursa del Cresol

La Cursa de Mocadors

Les Curses Pedestres:
Tenen lloc a la carretera de l'Estació. Tothom hi pot participar, ja que el recorregut està adaptat als participants segons edat i sexe, amb categories de solters, solteres, casats, casades i veterans i veteranes.

La Cursa de les Pedres:Es du a terme a la plaça de l'Església, on quatre participants han de recollir un total de vint-i-quatre pedres, d'una en una, col·locades de filera i dipositar-les (no llançar-les i encistellar-les) en un cabàs que hi ha a un extrem de la filera; L'ordre en que es recullen és indiferent. Finalment, el primer participant que acaba de recollir-les, ha d'anar a l'altre extrem de la plaça, on hi ha l'Alcalde, i li ha de donar la mà per tal de donar la cursa per acabada. Tant les pedres com els cabassos que utilitzen per aquesta cursa, es conserven d'un any per l'altre i nomès tenen aquesta utilitat.

La Cursa d'Ous:Els participants han de recórrer el carrer Major subjectant un ou dins d'una cullera de fusta, que es porta a la boca.

Cursa de Mocadors:Consisteix en avançar , cap enrera, amb els ulls tapats amb mocadors, asseguts a terra o impulsant-se amb les mans i el cul. Els participants perden fàcilment la orientació i es veuen situacions molt divertides.

La Cursa de Taleques:
Els participants es posen dins uns sacs alts i prims que s'utilitzaven per emmagatzemar gra, anomenats taleques. Les talenques es subjecten al cos amb un cinturó o corretja. Els participants avancen fent salts i donant-se impuls amb els braços.

Cursa del Cresol:Amb el mateix recorregut que les anteriors, el carrer Major, però en aquest cas és un cresol (llum d'oli) penjat a la cremallera del pantaló qui dóna el tret específic de la cursa. Evidentment, el cresol ha d'estar encès, i si s'apaga el corredor s'ha d'aturar fins que el ble torni a cremar. Per aquesta cursa els participants es vesteixen amb la indumentària tradicional: espardenyes, un mocador plegat en forma de triangle nuat al cap i per pantaló duen els típics calçons, antiga peça de roba interior que duien els homes i que arriba fins als turmells.

I com a punt i final a la jornada de curses es balla en aquesta mateixa plaça la "Jota de Prat de Comte"
Mentre es fan les curses al carrer major es reparteix berenar per tothom, i que manté el toc tradicional: "pa amb vi i sucre" i qui ho vulgui, també pot provar l'aiguardent de Prat de Comte.

Fotografies de: Ajuntament de Prat de Comte - Autor: Juan Pedro Rodríguez

Festa declarada FESTA TRADICIONAL D'INTERÈS COMARCAL


La cursa de les pedres.

La cursa d'ous.