dimarts, 5 d’agost del 2008

FESTA DE L' ESPÍGOL A PRAT DE COMTE



Prat de Comte estrena un alambí de destil·lació d’espígol i recupera una activitat tradicional del poble
Riberaonline
Aquest cap de setmana s’ha posat en marxa un nou alambí, que s’ha instal·lat a la plaça de l’església. L’Ajuntament de Prat de Comte l’ha adquirit recentment per destil·lar l’espígol dels Ports i extreure’n els olis essencials, base de perfums i colònies. A la mateixa hora una trentena de veïns de la vila han sortit, amb falç i cabàs, a la partida de les valletes a recol·lectar aquesta planta aromàtica. A les dotze del migdia l’alambí ja començava a produir i els segadors, que ja havien tornat, i diversos veïns han pogut veure com l’oli surava per sobre d’una capa d’aigua. El perfum ràpidament s’ha escampat per carrers i places

L’ajuntament continua recuperant tradicions i activitats quotidianes per anar adquirint nous atractius turístics. La Festa de l’Espígol arrenca aquest any com una activitat de caire local però que pretén, en properes edicions, ser una cita destacada al calendari de festes i tradicions de les Terres de l’Ebre. El regidor de turisme i de la Festa de l’Aiguardent, Marc Vinya, ha destacat que “avui és un dia de proves. La festa s’ha d’implantar al poble i l’any que ve, volem obrir-la a tothom, com hem fet amb la Festa de l’Aiguardent, però segurament sense arribar als nivells de visitants que s’han assolit els últims anys.”

Durant tot el dia l’alambí estarà en funcionament i es calcula poder recollir entre 500 i 750 cl d’essència. S’ha de tenir en compte que caldran moltes hores de feina, 250 litres d’aigua i una gran quantitat d’aquesta planta per obtenir una escassa mostra d’aquest preuat oli.

A la tarda el mossèn del poble beneirà el nou alambí i el batejarà amb el nom de l’Espigolera. A continuació tindrà lloc una xerrada- taller sobre la destil·lació de diferents herbes dels Ports. La sessió anirà a càrrec del naturalista Víctor Vidal. La jornada es clourà amb un sopar popular i ball.

La destil·lació d’espígol era una activitat quotidiana molt lligada a la pagesia, que es va perdre als anys 60. Avui gràcies a Miquel Viña s’ha recuperat amb molt bona acceptació i participació per part dels veïns i veïnes de Prat de Comte. El mestre destil·lador d’essències ha recuperat l’ofici del seu pare, que va aprendre quan de petit l’ajudava en aquests treballs, i ha explicat els records de l’època en què “tot el poble es mobilitzava per recollir l’espígol per vendre’l i fer uns dinerets de cara a la festa major.”

A la propera edició de la Festa de l’Aiguardent, que tindrà lloc els propers 11 i 12 d’octubre, es podrà veure novament aquesta activitat.

"Lo duet de les flors", "Lakmé", Léo Delibes.