dissabte, 19 de juliol del 2008

MORA D' EBRE ACULL EL SEGON CONGRÉS SOBRE LA BATALLA DE L' EBRE

Campanar de Móra d' Ebre.
Foto Alego.



Móra d'Ebre rebrà veterans de guerra i els millors historiadors del conflicteSerà la seu del II Congrés Internacional d'Història sobre la Batalla de l'Ebre, del 24 al 26 de juliolJosé Luis Gamero.PRESIDENT DE TERRA DE GERMANOR
J.PRADES C. FILELLA. Tarragona


L'Associació Terra de Germanor organitza a partir de dijous que ve el Congrés Internacional d'Història La Batalla de l'Ebre 70 anys després amb la col·laboració del Memorial Democràtic de la Generalitat i de la URV, i al qual ja s'han inscrit 350 participants. A més de les intervencions de figures de prestigi internacional com ara Paul Preston i Serge Wolikow, el programa inclou la participació d'historiadors com ara Josep Sánchez Cervelló, Àngela Jackson (No Jubilem la Memòria), Josep M. Solé (coordinador del Comebe) i Gabriel Cardona (militar retirat). Els excombatents i brigadistes internacionals seran un altre focus d'interès.
El conseller d'Interior, relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, inaugurarà el congrés dijous que ve, dia 24, a la Llanterna, a les deu. Al matí hi haurà tres ponències sobre propaganda i revisionisme, estratègia militar i una visió general de la guerra, i a la tarda tres més sobre Les conjuntures polítiques del conflicte. L'endemà, a més de les conferències sobre el Context internacional es farà una taula rodona amb la possibilitat de fer preguntes als veterans de guerra participants. La sessió de dissabte al matí tractarà dels Altres paisatges de la batalla i, a la tarda, es parlarà d'Història, memòria i Patrimoni en la taula rodona prèvia a la cloenda.
Durant els tres dies hi haurà cinema, teatre i música relacionada amb la batalla de l'Ebre i diumenge al matí es farà un acte de reconeixement als combatents al Poble Vell de Corbera i s'inauguraran dues plaques commemoratives del pas de l'Ebre a Campredó i a la Carrova. Durant les jornades, a les quals hi ha 350 inscrits, també es podran veure exposicions de fotografies sobre la guerra, a més de fer passejades en barca pel riu i excursions pels diferents espais de la batalla.

Ca Montagut de l' Era a la Plaça de Dalt de Móra d' Ebre, any 1938.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Carta de un soldat del Front de l´Ebre 28/08/1938 , al servei de la República espanyola.

“Els castellans s’enfaden quan parlem en català dins la tenda i ens diuen: “no hablar en xino que no entendemos lo que decís”. És que són malpensats. N’hi ha alguns, però, que els agrada aprendre’l i el que ja saben dir, per vergonya nostra, és tot el dolent. Hi ha un tinent que s’enfada quan parlem en català i gairebé ens ho ha prohibit; diu que dins una nació sols ha d’haver-hi una llengua. És molt divertit sentir parlar en castellà alguns xicots que ni per xamba tradueixen una paraula, lo que no es tant divertit son els canyons “ KRUPP “ dels alemanys.

Anònim ha dit...

Acabo de llegir l´Avui , ara mateix, ni Anto , ni Xaos ( Aigua Total ), tu devies ser el darrer i nascut a cat.
Crit ha tocàt molt bé !