dissabte, 19 de juliol del 2008

SOS HORTA

Postal d' Horta de Sant Joan
Este matí he llegit dos cartes al director del diari El Punt que parlen dels molins eòlics a Horta:

Vents
JUAN A. VIVES. HORTA DE SANT JOAN (TERRA ALTA).

Algú va dir que qui sembra vents recull tempestats. A Horta de Sant Joan (Terra Alta, Tarragona) el vent bufa, però no bufa en direcció a cap bon lloc.
Som el municipi que més hectàrees aporta als Ports, i s'anomenen de Tortosa-Beseit. Aquí el senyor Picasso va inventar el cubisme a l' època de la seva delicada salut, i feina ha costat i costa que això s'expliqui.
Tenim un paisatge salvatge perquè l'hem tractat bé. Això ens ha portat gent d'Alemanya, Anglaterra, Suïssa, els EUA, etcètera.
Eren bons vents però ara els nous vents amenacen per destruir la nostra comarca en pro d'un model energètic sense cap ni peus.
Tenim un turisme rural de qualitat, present a un munt de pàgines d'internet, que permet viure a un bon grup de gent. Ens animen a conservar-lo però mentrestant...
Vents; les paraules volen els escrits queden. No som Quixots per una il·lusió. La Dulcinea l'hem vist tal com és: demagògia, especulació, corrupció, etcètera. No senyor. Van dir al poble que parlés i ha parlat. Ha dit que no.
Al qui va dir que aquest parc es farà sí o sí, que el posi al costat de la seva segona residència. Quan surti al terrat tindrà un bon ventilador per prendre la fresca. Què més podria demanar?

Postal de Sant Salvador d' Horta

Central eòlica a Horta de Sant Joan
FRANCESCA PAYERAS. HORTA DE SANT JOAN (TERRA ALTA)..

Fa catorze anys que vaig venir, per primera vegada, a Horta de Sant Joan. L'experiència va ser com la d'un amor a primera vista. Mai abans havia estat a la Terra Alta.
Horta, especialment –amb la muntanya màgica de Santa Barbera, el convent de Sant Salvador, les roques de Benet i tot el conjunt dels Ports com a gran escenari de fons–, em va captivar. El terme municipal mostra el pas dels celtibers, romans i àrabs. El nucli antic del poble fa palesa l'època Templera, junt amb els seus edificis en trobem d'altres de renaixentistes, com ara el que és la seu del Centre Picasso d'Orta. Tenim arbres monumentals com ara Lo Parot, l'olivera bimil·lenària d'Horta.
M'agradaria que els governants d'aquests indrets s'adonessin que és un crim posar a la serra dels Pesells, al lloc dels arbres, i del seu horitzó pur, esquelets de ferro on les aus deixaran la vida i nosaltres veurem l'horitzó mort.
Per què? Perquè estem a 230 quilòmetres de Barcelona i sembla que als pobres sempre els toca el rebre a fi que alguns estirin cap a ells, i cada vegada més, tot tipus de comoditats. Vergonyós!
El pitjor de tot és que qui ens representa tanca els ulls i ven la terra com si fos el seu patrimoni i no el de tots.
Com a pintora, sensible a la bellesa, dic: «No!» Existeixen altres llocs que no tenen aquest patrimoni natural i paisatgístic.
Que deixin en pau els escassos pulmons que té la Terra o ella ens girarà l'esquena i ens dirà: «Prou!»
Com dic jo: deixeu la Terra en pau i el patrimoni cultural també.
Anem tots agafats de la mà i diguem a aquells per a qui només compten els interessos econòmics: «No!»

M' ha arribat també un correu informant que avui hi ha un concert a Horta:
CONTRA ELS MOLINS, FEM FESTA
dissabte 19 de juliol a les 24:00h a les piscines d’Horta de Sant Joan
hi actuaran els grups del territori:
TEMPS AL TEMPS
MATARRANYA IN LAIF
CONTRACOP
MALAS CARTASK.L.D

Concert per donar suport econòmic a la Plataforma en Defensa de la Terra Alta per afrontar els costos judicials contra la implantació del parc eòlic dels Pesells.
Tots aquells que hi col·laboren (grups musicals i organització), ho fan de franc, per principis i convicció. Els diners que se n'obtinguin s'empraran per afrontar els costos judicials contra la implantació del parc eòlic dels Pesells.
Com bé saps (per la difusió mediàtica de l'afer que ens ocupa), tot el poble d'Horta va votar en referèndum per decidir SÍ o NO a la implantació d'aquesta central. La decisió va ser clara per immensa majoria: NO VOLEM EL PARC EÒLIC. No volem hipotecar el nostre futur i el dels nostres fills.
La major part de l'economia local està basada en l'aprofitament del tots els recursos que ofereix el nostre patrimoni natural, des de l'agricultura fins al turisme rural. Altres tipus d'empreses, com ara el sector tèxtil, en les quals es basava l'economia local, han anat plegant. Ara que aixequem el cap amb noves perspectives de futur, l'empresa ORTA EÒLICA i amb el suport de l'administració vol especular amb un dels recursos més valuosos que tenim: el nostre patrimoni natural. I diem especular perquè sabem del cert que és així. Es clar que representem la mínima minoria dels votants, no els fem pujar ni baixar. Sembla ser que NO SOM RES.Tot plegat és una vergonya!