dissabte, 26 de juliol del 2008

FESTES MAJORS DE MÓRA LA NOVA

2 comentaris:

Anònim ha dit...

festes fluixes i repetitives , s'ha acabat la iniciativa , mora la nova es mereix més

Anònim ha dit...

Cal recordar la riuada de l´any 1787 , que va provocar el fi del´antic braç del riu Ebre que passava per la vora de les cases del poble, van quedar aigües estancades , les quals van produir pesta i còlera alhora , els masovers es van encomanar a Sant Domènec per donar.li solució.

Domènec de Guzmán, esdevingut Sant Domènec, arribat a l´Occitania , terra heretge en els primers anys del segle XIII. Sant Domènec volia combatre l’heretgia de manera pacífica, proposant un model de virtut i de pobresa anàleg al dels “perfectes” càtars. Així el cronista Pierre del Vaux de Cernay descriu Domènec i els seus primers companys:

” Es presentaven amb tota humiltat, van descalços pels camps, sense or ni plata. Imiten, de fet, perfectament el model dels Apòstols.”

Però van convertir a poca gent, i el Papa i el Rei de França van decidir d’utilitzar el més eficaç instrument de les armes i després el terror de la Inquisició, que fou, paradoxalment, confiada a l’Ordre fundada per l’humil Sant Domènec. Però Domènec de Guzmán no va veure aquesta dolorosa ironia de la història: va morir, de fet, abans que la Inquisició fos instituïda.