dijous, 24 d’abril del 2008

REUNIÓ D' ALCALDES RIBERENCS PER LA FUITA DE LA NUCLEAR

La Fiscalia de Tarragona obre diligències per la fuita radioactiva
La Fiscalia vol determinar si hi ha indicis de delicte en la dispersió a Ascó I de partícules radioactives
-->per a. caralt/agències diaridetarragona

La Fiscalia de Tarragona va anunciar ahir l'obertura d'una investigació per determinar si hi ha indicis de delicte en l'emissió de partícules radioactives que es va produir el passat mes de novembre a la central nuclear Ascó I. Fonts judicials van informar que les actuacions han de permetre esbrinar si existeixen responsabilitats en l'emissió de partícules i en la posterior gestió de l'incident radioactiu. L'anunci de la investigació que ha fet el ministeri fiscal es produeix un dia després que les entitats ecologistes Greenpeace i Ecologistes en Acció presentessin una denúncia a la mateixa Fiscalia per la fuita radioactiva, on se sol·licitava una investigació que permetés esclarir els fets.
Mentre la Fiscalia anunciava l'inici de les diligències, els alcaldes de la Ribera d'Ebre es reunien ahir al migdia a la seu del Consell Comarcal, a Móra d'Ebre, per avaluar la situació generada després de conèixer la fuita.
Els alcaldes van acordar reclamar al CSN més transparència i informació en qualsevol incident que es pugui produir a la central nuclear en un futur i que els successos a l'interior del complex «no vagin a més», segons paraules del president de l'ens, Josep Solé Arnal.
En aquest sentit, van acordar demanar al CSN l'execució «d'algun control complementari» per tal que no es torni a produir un fet d'aquestes característiques a la central. Els alcaldes són conscients que durant tot el procés de la fuita ha faltat transparència i informació.
D'altra banda i tal com explicà al Diari l'alcalde de Móra d'Ebre, Joan Josep Duran, la repercussió mediàtica de l'incident, amb constants notícies de caire negatiu referides a Ascó, preocupa i molt els alcaldes de la comarca.
Invertir els diners de la sanció
És per això que l'alcalde de Móra la Nova, Joan Sabanza, anuncià ahir una proposta per aconseguir compensar, en certa manera, «la mala imatge que s'ofereix de la comarca, una imatge negativa per a la seva capacitat de desenvolupament».
Sabanza demanarà al grup parlamentari de CiU al Congrés dels Diputats que presenti una proposta de resolució on s'insti el Ministeri d'Indústria perquè destini l'import de la sanció milionària que pot imposar a la central, fins a un màxim de 30 milions d'euros, «a dotar pressupostàriament un pla de desenvolupament econòmic dels municipis de la zona afectada». Sabanza creu que el pla podria establir una línia d'ajuts a tots els sectors econòmics de la comarca .
El president del Consell Comarcal, Josep Solé Arnal, no es va mostrar en desacord amb la iniciativa, tot i reclamar de les administracions autonòmiques i estatals que «vagin més enllà de la que seria aquesta aportació puntual i augmentin els ajuts a la nostra zona. Una subvenció producte d'una sanció no sé si és un model que ens ajudaria gaire», es preguntà el president.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

El president del consell no es va expressar bé, el que volia dir es que "rebre una subvenció milionaria a proposta de CIU no se si ens ajudaria gaire als socialistes..."

Anònim ha dit...

On s'han reunits els alcaldes? a la nuclear, lloc on treballan o han treballat uns quans d'ells.

Encara no he sentit a cap alcalde demanar el tancament de les velles i "escatxarrades" nuclears.

Anònim ha dit...

el boe ja ha publicat la construccio de un cementiri a asco

que diuen els nostres alcaldes?

Dessmond ha dit...

Aprofito aquest comentari per anunciar-te que, amb una colla de blocaires que compartim la simpatia per ERC però que discrepem de la línia que la direcció actual ha imprès en el partit, hem creat el portal Blocs amb Estrella, www.blocsambestrella.cat ,amb l'objectiu de donar suport a la renovació d’Esquerra Republicana de Catalunya, un canvi que entenem que només pot arribar de la mà de Joan Carretero i Rut Carandell.

Vist que els mals de la situació actual que pateix Catalunya provenen en bona part de les decisions de Carod i Puigcercós, crec que hem de començar per aquí.

M'agradaria que hi fessis una visita i que t'hi adhereixis si t'engresca la idea. Seria bo que et pengessis el bàner i si fas un article sobre el tema te'l publicarem al portal.

Renovem ERC, ara podem.

Anònim ha dit...

Estos alcaldes nuclears només pensen en los duros. Quasi tots, treballadors o ex-treballadors de la Central. Què voleu que defenson? I estos d'Esquerra renoveu's, i força, que ja us convé: i pregunteu l'Alcaldessa de la Fatarella què en pense de la Nuclear i tot això...

Anònim ha dit...

LES CENTRALS SON VIDA