dimecres, 12 de març del 2008

POLÈMIC SONDEIG EÒLIC A HORTA


Horta, davant la pregunta de la discòrdia.

L'Ajuntament convoca un sondeig sobre la central eòlica dels Pesells que irrita l'oposició i la plataforma

JORDI PRADES. Horta de Sant Joan


«Estàs d'acord en la instal·lació del parc eòlic als Pesells i els conseqüents beneficis econòmics que aportarà al municipi, tal com han fet altres pobles de la comarca?».

Aquesta és, textualment, la pregunta que els veïns d'Horta de Sant Joan estan cridats a respondre en el «sondeig» convocat per diumenge, dia 16, «al casal municipal de 9 a 19 hores, on podreu lliurement i secreta donar el vostre suport o no al projecte». La carta que l'alcalde, Àngel Ferràs (CiU), ha enviat als veïns perquè participin en el sondeig ha indignat els partits de l'oposició i la plataforma de la Terra Alta, que demanen que s'anul·li la convocatòria.


Units per Horta (PM) i Alternativa per Horta (APH) qualifiquen la convocatòria de «fraudulenta» i, com la plataforma, consideren la pregunta «del tot inacceptable» perquè «no és neutral, condiciona a dir sí». «Així entén l'Ajuntament d'Horta de Sant Joan la democràcia», coincideixen a afirmar. El portaveu d'APH, Jesús Carbó, va anar més enllà i va denunciar ahir al jutjat de Tortosa el que considera «una manipulació que està causant un greu dany a la ja malmesa cohesió social del poble», dividit davant de la proliferació eòlica a la comarca i al terme municipal. «He explicat al jutjat, que ha remès el cas al de Gandesa, que desconeixem les bases del sondeig, el percentatge de participació que es donaria com a bo i la pressa de l'Ajuntament per dur-lo a terme de manera tendenciosa i partidista, amb amenaces i coaccions, cosa que fa creure que hi pot haver interessos ocults», va dir. Carbó va afegir-hi: «La convocatòria del sondeig no té cap base legal, no té data ni segell de l'Ajuntament». També va lamentar la manca «d'informació i de voluntat de consens» ja que, segons va dir, «l'alcalde ens va demanar consens però ja tenia la pregunta redactada i la data de la consulta». En aquest sentit el portaveu de la plataforma, Xavier Fortuño, va explicar: «Fa un mes vam demanar per escrit que ens deixessin participar en la preparació de la consulta i la redacció de la pregunta però ni tan sols ens han contestat». Fortuño critica «les presses» i recorda que inicialment el sondeig s'havia convocat per al mateix dia de les eleccions espanyoles, diumenge passat, però que «per denúncies a la junta electoral de zona no van poder celebrar-lo el dia 9 de març tal com tenien previst». La plataforma recorda, a més, que el projecte dels Pesells està «pendent dels recursos d'alçada presentats per la mateixa plataforma, pels partits de l'oposició i per sectors econòmics del poble, com ara restauradors i comerciants», i hi afegeix: «Des del 4 de febrer estem pendents de la resposta del Departament d'Indústria».


«Si la posició majoritària opta per la implantació del parc perquè considera que serà un revulsiu al municipi que beneficiï a tothom directament o indirecta, pels ingressos que generi a l'Ajuntament, que no són altres que els revertits als ciutadans, per la creació de llocs de treball que comporta o per veure-ho com alternativa a la nul·la implantació d'indústria a Horta, a més a més dels complements d'ingressos que pot generar a molts pagesos i/o propietaris de les finques afectades, l'Ajuntament aixecarà la suspensió decretada al projecte i donarà tràmit fins a la seva aprovació definitiva», diu l'alcalde als veïns. Tot seguit, exposa les conseqüències d'un resultat negatiu.

NO

«Si, per contra, la vostra decisió és negativa, quant a la implantació del futur parc per l'impacte paisatgístic, visual, que pot suposar i pel nostre patrimoni natural en general, novament us dic que no donarem l'aprovació definitiva al projecte i afrontarem les conseqüències, primerament jurídiques i després econòmiques davant de la demanda al jutjat que sens dubte presentarà l'empresa, la qual sol·licitarà responsabilitats derivades per rescabalar-se dels danys i perjudicis ocasionats, atès que els diferents departaments de la Generalitat han donat el vistiplau al projecte, i que l'Ajuntament l'any 2002 es va comprometre a tirar-lo endavant i donar tot el futur necessari»...


«El poble és qui decidirà»
L'alcalde d'Horta de Sant Joan, Àngel Ferràs, va destacar ahir que l'Ajuntament que presideix vol «donar la possibilitat al poble que pugui decidir» i que l'equip de govern farà «el que el poble decideixi». Ferràs va treure importància a la polèmica pel contingut de la pregunta que hauran de respondre els veïns i va afirmar: «No fem demagògia ni busquem cinc peus al gat quan tots sabem que en té quatre. Li podem donar les voltes que vulguem però aquí el que importa és que hi ha un sí i un no per triar i que l'Ajuntament respectarà la decisió del poble». Sobre el caràcter de la convocatòria l'alcalde va dir que s'ha optat per un «sondeig» atès que altres fórmules com la consulta popular i el referèndum «comporten altres requisits» i «són més complicats d'organitzar».

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Estem abocats, a la Terra Alta, a la massificació eòlica més brutal. Si a Horta, que se'n surten amb lo turisme i el paisatge, passe això, imagineu's als altres pobles: venem la nostra ànima i la nostra dignitat per un grapat d'euros.

Anònim ha dit...

El diumenge 16 de Març l'alcalde convergent de Horta de Sant Joan beneirà el palmò eòlic del seu poble demostrant un palmito molt poc democràtic.

Anònim ha dit...

De moment hem aturat la la daga que s'estava apropant al nostre coll. Però hem d'estar alerta perquè d'altres amenaces no tardaran en arribar......

Un hortenc content del resultat obtingut al sondeig que l'ajuntament ha intentat manipular brutament.
Gràcies veïns d'Horta!!!