dimarts, 4 de març del 2008
ENTREVISTA A JOSEP MORAGREGA
Té 37 anys i és de Móra la Nova. Va aterrar al CERE l'any 2000 després d'una llarga estada a l'estranger i presidix l'entitat des del març de l'any passat. Forma part de la secció de noves tecnologies, juntament amb Albert Pujol, i de la nova generació que ara impulsa el CERE.
JOSEP MORAGREGA: «Hem de professionalitzar la gestió»
-El Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre (CERE) es va constituir oficialment el 23 de juny del 1983. Enguany se celebren els seus 25 anys i s'han previst tota una sèrie d'actes commemoratius. L'objectiu és promoure estudis sobre la realitat comarcal i impulsar iniciatives culturals i de coneixement de la Ribera d'Ebre. Entre les seues activitats destaca la publicació de la revista Miscel·lània i el premi d'assaig Artur Bladé. Per què es va constituir el CERE ara fa 25 anys?
-«Es va començar a gestar el 1982 en la primera trobada d'entitats i regidors de Cultura de la Ribera d'Ebre. En aquell moment hi havia molta inquietud amb relació al patrimoni cultural i arquitectònic de la comarca. Es tenia la percepció que aquest patrimoni no rebia el tracte adequat i que hi havia costums i festes que s'anaven perdent. En aquella trobada es va proposar crear el CERE.»
-Quin paper hi van fer en aquell moment figures com Artur Bladé?
-«En aquell marc de regeneració cultural hi van fer un paper molt important el que era delegat de Cultura al Camp de Tarragona, Josep-Lluís Carod-Rovira, i el director general del departament, Albert Manent. Ells van posar en contacte amb la gent de la comarca Artur Bladé, que llavors era un gran desconegut a la seua terra. Tant Bladé com Carmel Biarnés, que havia fet un treball important sobre els moriscos a la Ribera d'Ebre, van exercir de líders espirituals d'aquell moviment cultural. Tenien molta estima pels seus pobles i ho van saber transmetre als més joves.»
-De professió és enginyer agrònom especialitzat en temes ambientals. I això què té a veure amb la cultura?
-«Tots els temes són transversals. Ara treballo com a gerent del Consorci de Dinamització Turística. El turisme a les Terres de l'Ebre sense la vessant mediambiental i la cultural no es pot entendre. A la vida segmentar la realitat és important per orientar-te però no pots dir només seré o faré d'això. Has de saber tocar un mínim variat de tecles.»
-De centres d'estudi n'hi ha molts però tan potent com el CERE, no. Què ho fa?
-«La clau és que mai s'ha tancat en ell mateix. Ha sabut col·laborar amb les entitats locals. És com una cooperativa de segon grau de caràcter cultural i això li ha permès treballar en xarxa. Gràcies també a la gestió dels seus presidents.»
-Quins actes seran els més importants del 25è aniversari?
-«L'objectiu és reconèixer la feina feta durant aquests 25 anys i homenatjar totes les persones des dels presidents fins als regidors de Cultura que ens han permès arribar fins aquí. Ho farem des de tres vessants: celebrarem una segona trobada cultural d'entitats per rememorar la primera i per crear un espai de debat sobre els reptes de futur; farem una exposició de totes les publicacions del CERE i un acte central al juliol per celebrar la signatura de l'acta fundacional del CERE, el juny del 1982.»
-I ara per ara quins són els principals reptes de futur del CERE?
-« Estem treballant en la professionalització de la gestió. Pel volum de feina que volem desenvolupar necessitem una persona a dedicació total. Aquesta és una de les nostres prioritats, a més de continuar donant suport a les diferents seccions del Centre. De fet, els últims anys se n'han creat dues de noves: la juvenil i la social.»
ROSER ROYO
El Punt.cat
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
3 comentaris:
És un luxe comptar amb ell en el món de la cultura riberenca. A més a més, hi ha quelcom que destacar d'ell: la humiltat i la modèstia que empra en cadascun dels seus projectes, malgrat la seva enorme capacitat intel·lectual i el seu generós esforç. Amb l'Albert Pujol, un líder, formen un equip de somni! Endavant les atxes amics!!!
Gracias Josep
Pilar Luengo
Josep és un crack, que durant molt temps ha estat en projectes fora de la Ribera d'Ebre i ara torna amb molta força i amb un clar exemple de treball i d'implicació amb la comarca.
A veure si Móra la Nova fa sort i algun dia el podeu tindre al capdavant de l'ajuntament....
un fan
Publica un comentari a l'entrada