dijous, 4 de desembre del 2008

JÓVENS DE L' EBRE S' ENCADENEN PER DENUNCIAR LA MASSIFICACIÓ EÒLICA DE LA TERRA ALTA


Cinc joves s'encadenen al Departament d'Economia contra la construcció de dues centrals eòliques


Denuncien la la massificació de generadors eòlics a la Terra Alta · Diuen que a Corbera es construeixen damunt una fossa comuna
Cinc activistes de Jóvens de les Terres de l'Ebre s'han encadenat aquest migdia durant una hora a la seu del Departament d'Economia de la Generalitat per denunciar la construcció de dos nous parcs eòlics a la Fatarella i a Corbera d'Ebre (Terra Alta), que consideren il·legals, i protestar contra la construcció en massa de generadors eòlics a la comarca. També asseguren que el parc de Corbera d'Ebre es construeix damunt d'una fossa comuna de la guerra.
L'acció dels Jóvens de les Terres de l'Ebre ha durat poc més d'una hora i s'ha fet a les escales de l'entrada del Departament, situat a la Rambla de Catalunya de Barcelona. Tot just després del minut de silenci arran de l'assassinat de l'empresari basc Ignacio Uría, en què ha participat el conseller Castells i que s'ha fet a l'entrada, davant d'on eren els encadenats, els Mossos d'Esquadra han tallat les cadenes dels activistes, els han identificat i els han deixat lliures però amb càrrecs.
Obres polèmiques
En Josep Sabaté, un dels activistes encadenats, ha dit a VilaWeb que els parcs de generadors eòlics de Corbera i la Fatarella es fan sense l'aprovació d'utilitat pública i sense que s'hagi presentat el projecte executiu, documents necessaris per a dur a terme les obres. Tot i això, afirma, les obres ja han començat i s'hi treballa fins i tot els caps de setmana per tal d'acabar-les tan aviat com sigui possible. Assegura que fa dues setmanes van fer la denúncia corresponent però que no s'hi ha fet res.
A més, en Sabaté assegura que el parc eòlic que es fa a Corbera d'Ebre es construeix damunt d'una fossa comuna de la guerra de 1936-39. Diu que ell mateix n'ha vist els ossos i que caldria aturar l'obra per tal de catalogar les restes i prendre les mesures adequades però que això no s'ha fet. Corbera, precisament, va ser una de les poblacions més assolades per la batalla de l'Ebre i encara es pot visitar el poble vell abandonat arran dels bombardeigs que no van deixar cap casa sencera.
Contra la massificació, no contra l'energia eòlica
Sabaté ha volgut deixar clar que els activistes no protesten contra l'energia eòlica i que estan a favor de les energies renovables, però ha explicat que allò que denuncien és que el 80% de l'energia eòlica es faci a la Terra Alta. Segons ha dit, la construcció indiscriminada de molins de vent fa més difícil que prosperi una comarca que tot just començava a revifar gràcies a iniciatives com el turisme rural, que ara es veu perjudicat per l'impacte ambiental dels generadors.
Els activistes defensen la construcció de generadors eòlics d'una manera més equilibrada al territori, racional i consensuada amb les comunitats. Diuen que a Catalunya es fan per 'complir amb la quota ecològica', per una qüestió d'imatge més que no de canvi de model energètic i que, a més, només perjudiquen a una mateixa comarca. Es queixen de que es doni via lliure a les empreses que intenten construir tants aerogeneradors com poden en una mateixa zona per a aprofitar les infrastructures de transport elèctric. A més, també deploren la sensació de que la zona 'només serveix per fer energia' i critiquen la construcció de les centrals tèrmiques de Mequinensa, Faió i Riba-Roja.
Enric Borràs Abelló

Fotos de Vilaweb
PODEU VEURE LO VIDEO DE LA PROTESTA A E-NOTICIES

1 comentari:

Unknown ha dit...

em sento veritablement orgullós de l'acció d'aquestos nois, i , de rebot, de ser de la ribera d'ebre (tot i que veig que poc se'n parla de la nostra problemàtica compartida mab ells...).
També he de dir que gairebé no n'he vist res als mitjans de comunicació. potser caldrà fer-ho la propera vegada amb més força.